25 mei 2024

‘Oumuamua, een snelle ‘vrieskist’ met koolstofrijk ijs rondom

Men dacht dat ‘Oumuamua een asteroïde van een ander planetair systeem was omdat we er geen coma van stof en gas rond hadden gevonden – iets dat ijzige kometen hebben als ze smelten of sublimeren.

De nieuwste observaties van ‘Oumuamua, gepubliceerd in Nature Astronomy, laten zien dat het object een koolstofrijke ijslaag op het oppervlak heeft. Waarnemingen suggereren dat dit een verborgen ijsrijke kern beschermde tegen verdamping toen hij richting het zon ging.

“Toen ‘Oumuamua ontdekt werd, vertoonde het geen tekenen van cometaire activiteit,” vertelde Alan Fitzsimmons van Queen’s University Belfast. “We hebben echter een spectrum van het object waaruit blijkt dat het vergelijkbaar is met ijsrijke objecten in het buitenste zonnestelsel.” Spectrum verwijst hier naar het meten van het licht van het object en het zien van welke elementen het is gemaakt. In dit geval lijkt het een laag koolstofrijk ijs op het oppervlak te hebben.

‘Oumuamua passeerde op 0,25 AE van de zon, voordat het weer ons zonnestelsel verlaat. Op deze korte afstand zouden we, als het een komeet was geweest, tekenen van een sublimatie van het ijs hebben gezien (van vast naar gas).

Dat was echter niet het geval, daarom dachten we dat het een asteroïde was en dus ontdaan van ijs. Maar deze laatste studie suggereert dat het misschien ijskoud was, wat de manier waarop het zich heeft gevormd in het onbekende planetenstelsel waaruit het voortkwam, veranderde.

“We weten dat het niet vergelijkbaar is met een van de asteroïden die men relatief dicht bij onze zon aantreft”, zei Fitzsimmons. “Eerdere verwachtingen waren dat de meeste objecten die tijdens de planeetvorming uit zonnestelsels werden gegooid ijzig zouden moeten zijn. Dit past dus in die verwachting. ”

Het object blijft zeer ongebruikelijk en veel vragen zijn nog steeds onbeantwoord. We weten bijvoorbeeld niet waar het precies vandaan kwam en we weten ook niet hoe oud het is, hoewel een bovengrens van 10 miljard jaar is gesuggereerd. Het is misschien mogelijk om cometaire activiteit te zien terwijl deze zich een weg baant uit het zonnestelsel.

Wetenschappers hopen in de toekomst meer interstellaire objecten zoals deze te ontdekken. Uitzoeken waar ze van gemaakt zijn en of ze ijzig zijn of niet, zou ons meer kunnen vertellen over hoe andere planetaire systemen zich vormen.

Over kometen:

Kometen bestaan uit steen en ijs, ze zijn heel ver van de zon gevormd want te dichtbij is het te warm om het ijs te laten klonteren met steen. Een komeet wordt, net als een sneeuwbal die je van de berg af laat rollen, steeds groter. Er klontert steeds meer stof en ijs aan. Een komeet kan wel een miljoen jaar reizen om één rondje om de zon te maken. De baan van een komeet kan makkelijk veranderd worden bijvoorbeeld doordat andere kometen op elkaar inslaan. Dan kan het zijn dat de komeet naar het binnenste van onze zonnestelsel komt. Door de aantrekkingskracht van andere planeten wordt de komeet ook die kant op getrokken. Hoe dichterbij hij komt hoe sneller hij smelt en verbrand.

Kometen zijn meestal slechts zichtbaar als een zwak nevelachtig object tussen de sterren. Langzaam bewegen ze zich ten opzichte van de sterrenachtergrond en ze veranderen geleidelijk in helder­heid. In een enkel geval kan een komeet voldoende helder worden om in een verrekijker of met het blote oog zichtbaar te zijn. Vooral bij deze kometen, maar soms ook bij zwakkere exemplaren, kan men een staart waarnemen.

ILFScience
Nature.com
Nederlandse Kometen Vereniging
Hoe ontstaan kometen

Share

Comments

 1. He jammer. Ik had mij al voorbereid op het handje schudden met wat aliens. Weer wachten, zucht 🙂

  • Tja Lisa, het is toch wat (zucht)
   Nah, goed onderzoek kost nou eenmaal tijd. Wie weet wat ze nog wél ontdekken en of er nog meer van die snelle jongens langskomen die op doorreis zijn.

   • Maar Monique, ik word er niet jonger op en ik wacht al zo lang. Kom op met die aliens……

    • “Kom op met die aliens…” Hmm, stel dat de dag daar is dat wij het in ons leven nog gaan meemaken dat de galactische ‘Ark van Noach’ langskomt. Zou jij instappen (je laten invriezen ) of blijft het bij een handje schudden?

     Btw, Andrea Maier en Aubrey de Grey zijn op weg om de sleutel naar de onsterfelijkheid te vinden. Best kans dat jij over 10 jaar weer een jonge blom gaat worden Lisa.

     Nah, misschien zijn die pillen of injecties om de telomeren weer te laten herstellen wel niet te betalen

     Tot die tijd niet teveel ademen, stop maar met hardlopen (hihi gekheid, maar toch)

     https://tvblik.nl/dna-tot-z/eeuwig-jong

     Bonus:

     • Ha, zou ik meegaan? Vanzelfsprekend. Dat zou een ongeëvenaard avontuur zijn. Ik kan me geen voorstelling maken wat je kunt aantreffen in het universum. Dat zou toch geweldig zijn.

      Weer jong worden hoeft niet zozeer hoor Monique. Wel een gezond en vitaal leven houden. Je kunt natuurlijk heel gezond leven, maar het verouderingsproces eist z’n tol. Niet tegen te gaan. Afijn, ik ben geen brak oud vrouwtje, maarreh weer even voetballen als een jonge godin zonder hersteltijd is er echt niet meer bij hahajaja

     • Laat arie het maar niet lezen mbt hardlopen haha

     • Hey Monique,

      Gisteren kwam dit nieuws naar buiten, heb je daar ook al iets van meegekregen?

 2. Als ik dat diagram/plaatje goed interpreteer, dan is er geen taille tussen 1) de Kuiperbelt en 2) de (Binnenste) Oortwolk.

  [ Waarom heet het dan anders… ]
  Groet, Paul

  • Die zie ik ook niet Paul.. Dat had er toch nog tussen gemoeten. Dit is een beter voorbeeld:

   Bij dit plaatje staat de (binnenste) Oortwolk dan weer niet specifiek aangegeven. Met de afbeelding in de blog
   kun je die er zelf wel bij bedenken.

   • Weet je Monique,
    er zijn denk ik (nog)maar een paar(?) Kuiper Belt Objecten ontdekt, helemaal geen Oordwolk Objecten…
    Het is vooral een theorie, die verklaart waar elke keer toch die kometen vandaan komen !

    Kuiper had kennelijk een iets andere kijk dan Oort, of precieseerde alleen maar diens theorie. Hoe het er werkelijk uitziet (met/zonder lege band), blijft nog voorlopig de vraag.

    Groet, Paul

 3. Lisa, het is wel een buitenkans natuurlijk…ik ga ook Flying Saucer on EmojiOne 3.1

  Ja gezond en vitaal is belangrijk. Als ik me over 50 jaar nog zo voel als nu, dan teken ik meteen bij.
  Een jonger uiterlijk hoef ik ook niet. Is toch raar als je met een jongere kop dan je oudste kind zou rondlopen?

 4. Hey Yochem,

  Tijd niet gezien hier op Astroblogs. Meneer Elizondo gaat het nog druk krijgen om overal z’n verhaal te vertellen.
  Ik heb hem wel op verschillende sites langs zien komen en in andere fragmenten. Deze had ik nog niet gezien.

  Op Arie’s blog, Pentagon erkent jarenlang onderzoek naar ufo’s en graancirkels, staat een link waarin hij ook op voor kwam (ergens halverwege):
  https://www.nytimes.com/2017/12/16/us/politics/pentagon-program-ufo-harry-reid.html

  Het filmpje met de UFO had ik wel eens eerder gezien, maar nu is er uiteraard veel meer belangstelling voor.

  Btw, ik zal je filmpje ff wat kleiner maken. Het knalt er zo uit.

  • Hey Monique,

   Bedankt voor het verkleinen van de video. Ik vond hem zelf ook al groot overkomen bij het plaatsen, maar dacht:”nu valt hij wel goed op… :-D)

   Alles wat wetenschap is en wat zegt dat “het een UFO is, maar dat niet zeggen dat het ook buitenaards is”, hebben een plaat voor hun kop. Er zijn teveel, voorheen hoog geplaatste mensen, welke beweren dat we bezoek krijgen van buitenaf.
   Ik stel voor om een sonde de lucht in te sturen met een “welkom” en “kom eens op de koffie!!”…

   • Graag gedaan Yochem. Sinds een dag of drie ligt YouTube regelmatig offline voor een halve minuut.

    Zodra er een nieuw UFO-filmpje verschijnt wordt het vroeger of later gedebunked. Nu kwam ik het tegenovergestelde tegen:
    BREAKING! Pentagon UFO Video DEBUNKED… UFO Elites Still Say, “It’s Aliens”

    • Ik vind het meer op een Barbapapa lijken… De vleugels steken er aan alle kanten uit en dat wordt in het officiële filmpje juist door de piloot verbaasd uitgesproken, dat het object geen vleugels heeft.

     De mensheid geloofd ook liever in een boek vol dubieuze verhalen en dat de met precisie geplaatste piramides zijn gebouwd door een bevolking, welke de kennis van een pannenkoek hadden.

     Zo zie je maar dat de struisvogel en de mens meer overeenkomsten met elkaar hebben, als dat ze beide op 2 benen lopen.

    • Ben Dijkhuis zegt

     Ik krijg het idee van dit debunk-filmpje dat het vliegtuig achteruit vliegt. Volgens mij klopt dat niet helemaal.

     • Haha, zoals ik dit filmpje interpreteer is het een goeie grap van de maker. Een parodie op de UFO-filmpjes in het algemeen. Net zoals Arjen Lubach met z’n team doet.

      In dit geval krijgen de UFO-volgers beelden die als bewijs vanuit de andere hoek komt. Wat doet deze maker…hij doet precies hetzelfde. Serieuze beelden debunken hahahaha, snap je?

      In de reacties onder het filmpje constateer ik dat de meeste mensen dit totaal niet doorhebben. Ze zijn gepikeerd. Ik volg dit kanaal sinds een maand regelmatig. Die twee mensen steken uren tijd in observaties en onderzoek.
      Deze grap zal hen vast wat abonnementen kosten. Wel tof dat hij het gewoon op YouTube laat staan voor degene die er wel de humor van snappen. Ik moest smakelijk lachen vanaf 2:08, hoe duidelijk kun je zijn?

      Tja, ik denk ook dat het als een beetje zuur kan worden opgevat

 5. Weet je Monique,
  er zijn denk ik (nog)maar een paar(?) Kuiper Belt Objecten ontdekt, helemaal geen Oordwolk Objecten…
  Het is vooral een theorie, die verklaart waar elke keer toch die kometen vandaan komen !

  Kuiper had kennelijk een iets andere kijk dan Oort, of precieseerde alleen maar diens theorie. Hoe het er werkelijk uitziet (met/zonder lege band), blijft nog voorlopig de vraag.

  Groet, Paul

  • Paul, de kometen die wij meerdere keren langs zien komen zijn uit de Kuipergordel zoals ik het begrijp.
   Kometen die van verre komen, met een langere omlooptijd zijn afkomstig uit de Oortwolk.

   Dan moet je geluk hebben dat je toevallig in de juiste periode leeft om zo’n komeet te zien (zoals Hale-Bopp in 1996)
   Maar dan zie je ook wat Comet on EmojiOne 3.1

   Het is net tennis dubbelspel. De ene keer komt het vanaf de servicelijn (Oortwolk), de andere keer vanaf het net (Kuipergordel)

Speak Your Mind

*