28 maart 2024

Kosmisch filament bij superzware zwart gat in centrum Melkweg nader onderzocht

Credit: NSF/VLA/UCLA/M. Morris et al.

In 2016 ontdekte de sterrenkundige Farhad Yusef-Zadeh (Northwestern University, VS) gebruikmakend van de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA), in New Mexico een grote radiotelescoop bestaande uit meerdere schotels, een ongewoon lang filament in het centrum van de Melkweg. Het filament is 2,3 lichtjaar lang en het wijst naar Sagittarius A* (Sgr A*), het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Gebruikmakend van nieuwe optische technieken, opnieuw met de VLA, hebben sterrenkundigen het kosmische filament nog nauwkeuriger kunnen fotograferen, hierboven zie je het resultaat – hieronder de gelabelde versie.

Credit: NSF/VLA/UCLA/M. Morris et al.

Voor een verklaring van het sliertvormige, kosmische filament bestaan drie theorieën. De eerste zegt dat ‘ie bestaat uit deeltjes, die met hoge snelheid uitgespuwd worden door Sgr A* en die dan de spiraalvormige magnetische veldlijnen volgen. De tweede theorie is wat exotischer, namelijk dat het filament een kosmische snaar is, een vooralsnog hypothetisch object, extreem dun, lang en zeer zwaar, dat zowel massa als elektrische stromen heeft. Zo’n kosmische snaar zou vooral in de buurt van de dichte centra van sterrenstelsels kunnen komen. Dit ene geval zou mogelijk te dicht bij Sgr A* zijn gekomen en die zou ‘m dan aan het opslurpen zijn. Tenslotte is er nog een theorie die zegt dat er helemaal geen verband is tussen het filament en Sgr A*, maar dat het op optisch bedrog berust. In dat geval zou het gaan om een gewoon langewerpig gasfilament, die elders in de Melkweg ook zijn aangetroffen. Hier is het vakartikel over de recente waarnemingen aan het filament, op 1 december verschenen in The Astrophysical Journal Letters. Bron: Harvard.

Share

Comments

  1. Zo’n hypothetische ‘snaar’ heeft dat iets te maken met de snaartheorie … of is de gelijke naamgeving toeval?

    Groet, Paul.

    NB. Op de bovenhelft van die ‘filament’, lijkt het object wel dubbelgeklapt, of een 2de snaar die evenwijdig loopt.

    Als de object maar 2.3 ly lang is, en met hoge snelheid(?) zich voortbeweegt, zou men dan naar een jaar niet kunnen zien welke kant het opstroomd? Is er alvast 1 optie weg te strepen… ?

  2. +/- jaar ofzo geleden was er ook een sliert die hoogstwaarschijnlijk zou worden ingevangen door SGR A ,

    heb er nooit meer iets over gehoord , of heb ik dat gemist ??

Speak Your Mind

*