15 april 2024

Sinds Tweede Kerstdag is Angola ook een ruimtevaartnatie [Update] 

Credit: Roscosmos

Sinds 26 december, Tweede Kerstdag 2017, is Angola de 83e ruimtevaartnatie van de wereld. Die dag werd vanaf lanceercentrum Baikonour Cosmodrome in Kazachstan met een Oekraïnsche Zenit-2SB raket de Angolese 1.647-kilogram wegende Angosat-1 telecommunicatiesatelliet gelanceerd en in een geostationaire baan om de aarde gebracht. De bedoeling was dat de satelliet al in 2016 zou worden gelanceerd en wel vanaf een platform op zee. Dat ging echter niet door en uiteindelijk koos de Gabinete de Gestão do Programa Espacial Nacional (GGPEN), de Angolese ruimtevaartorganisatie, voor een gewone lancering op land. En dat is dus gisteren gebeurd en kan de Angosat-1 met 16 transponders in  de C-band en 6 in de in Ku-band de komende 15 jaar boven Afrika uitzenden. [Update 21.40 uur] Via een tweet van Leaving Orbit (waarvoor dank!) krijg ik door dat sinds de satelliet loskwam van de raket het contact met de satelliet verbroken is. Technici van Energia proberen het contact weer te herstellen. 

Hieronder beelden van de lancering.

Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Is het voor de titel ‘ruimtevaartnatie’ niet noodzakelijk om minstens een korte tijd contact te houden met je eigen satelliet? Zo te lezen is dat niet gelukt. Dus ik weet niet of we Angola wel een ruimtevaartnatie moeten noemen.

  2. Inmiddels is de telemetrie weer hersteld, volgens roscosmos.

    Volgende dagen/weken zullen moeten laten zien of ze zullen melden dat er nog complicaties zijn of een lagere levensduur schatting. naar mijn idee

    https://www.roscosmos.ru/24522/

    Ps: En dat de telemetrie verbroken werd bij het ontkoppelen van de sat klopt niet, dit gebeurde later, bij toeval of niet nadat de zonnepanelen geactiveerd of uitgeklapt werden.

Speak Your Mind

*