We beginnen het astronomische jaar 2018 maar gelijk met een leuk opwarmertje: op maandag 1 januari om 22.49 uur bereikt de maan in z’n baan om de aarde het perigeum, het punt dat ‘ie het dichtste bij de aarde staat. De afstand tussen beiden bedraagt op dat moment 356.565 km – de gemiddelde afstand is 384.400 km. Door de geringere afstand lijkt de maan dan groter aan de hemel te staan dan gemiddeld: 33’30,8”. Hij is zo’n 7% groter en circa 14% helderder dan gemiddeld. Enkele uren later is het Volle Maan, het moment dat ‘ie recht tegenover de zon staat aan de hemel. Dat is op 2 januari om 03.24 uur. Als perigeum en Volle Maan zo dicht bij elkaar liggen noemt men dat een supermaan, al is dat geen officiële astronomische term. Naast Volle Maan en supermaan is het ook ‘volle wolvenmaan’. Nee, ook geen astronomische term, maar een historische term, die afkomstig is uit de boerenalmanak uit 1792. Traditioneel wordt de eerste Volle Maan in januari zo genoemd, vermoedelijk vanwege wolven die in het donker bij volle maan zouden gaan huilen. Bron: Space.com + hemel.waarnemen.
Wolvengehuil en dan ook nog eens met de titel ‘Big Science’, wat willen we nog meer:
https://www.youtube.com/watch?v=v0Y7830_WWk
groet,
Gert (Enceladus)
Het moet me toch even van het hart dat ik al die aandacht voor Supermanen een beetje irritant begin te vinden. Waarom zou NASA daar toch steeds weer over beginnen? Omdat de media het zo gretig oppakt? Maar waarom springt de media steeds weer bovenop die supermaan, die best vaak in het jaar voorbijkomt en visueel nauwelijks van een ‘normale’ maan te onderscheiden is?
https://goo.gl/images/UUtn9z
In de Keltisch astrologie heeft deze volle maan de maan van de langste nacht.
Historisch gezien omdat deze maan meestal rond de midwinter zonnewende valt.
toen vanmorgen om plm. 8.00 de maan achter de horzon verdween, was hij enrom groot.
Ik ben geen astroloog, maar vond het griezelig.
Dat is een bekend effect. Als de maan laag aan de horizon staat en er zijn gebouwen, bomen of andere bekende dingen in z’n buurt dan lijkt ‘ie groter dan als ‘ie hoog aan de hemel staat. Dat wordt ook wel de maanillusie genoemd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maanillusie