23 april 2024

Supermaan 01 01 2018

Supermaan door 20cm F6 Newton

Hoewel ik mij er tenzeerste van bewust ben het spreekwoordelijke zeer voor de handliggende zwarte gat in te trappen toch…bij deze iedereen ook namens mij van harte heel veel van het goede voor 2018 toegewenst!!
De zogenaamde, voor mijzelve sprekende, best wel immer zwaarbeladen “feestdagen” zijn gelukkig weer voorbij en dus kunnen we weer overgaan tot de orde van de normale dag….enne….dat laatste heuglijken feit heb ik gisteravond, hoewel eigenlijk meer gisterochtend 2 Januari “gevierd” met een korte astrofoto-sessie, welliswaar nu even niet op de heilige jachtvelden der Dordtse Biesbos maar gewoon effe rap op de stoep pal voor mijn centrum Dordt voordeur.

Twee redenen voor deze rappe “voordeur astrofoto-sessie”. Ten eerste het testen van een nieuwe focusseerinrichting en ten tweede even leuk een plaatje schieten van die “nieuwjaars-supermaan” waar Arie een blogje of wat terug over heeft geschreven.

Een paar maandjes terug mocht ik het genoegen proeven om van zeer ge-achte astroblogs-collega Paul tijdens een soort van bescheiden “astroclub onderdelen ruilbeurs” een heuse 2 inch Orion optics Crayford focuser “voor weinag” te mogen overnemen.
Deze focuser is een flink stukkie zwaarder dan mijn, overigens echt niet zo verkeerde, standaard tandheugel focuser..EN….het ding heeft ook nog een extra vertragingsmechaniekje waardoor je veel beter kunt precisie-scherpstellen…iets wat met die standaardfocuser bij het bedrijven van webcamfotografie van maan en planeten een nogal behoorlijk lastige bedoening was.
Aangezien ik..eh..een nogal bij het neurotische af “mechanische mierenneuker” ben, heb ik mij de afgelopen paar weken ook met dit speledingetje weer zeer plezant bezig gehouden met het modificeren en naar mijn hand zetten der bewegende en niet bewegende componenten van deze nieuwe tweedehands “made in ye good olde Blighty” focusseerinrichting.
Overigens is deze Orion Optics focuser, net zoals de rest van het astrospeelgoed van Orion Optics, in basis een prima ding, hoor…..maarre….ik vind het “klooien aan mechanische dingen” of het nou auto’s, rijksmonumenten danwel telescopen zijn…gewoon zo leuk…en dit klusje heeft me lekker door de “donkere dagen voor en na kerst” geholpen.

Op Nieuwjaarsdag, al knagend aan de laatste zieltogende oliebol, een en ander in en op mijn astrofotografie-werkpaard, de 20cm F6 Newton, geplakt…enne….hoe goed je dingen ook hebt uitgedacht, gemeten, gezaagd, geboord etc..etc..etc….de ultieme “ready and go for launch-test” is toch echt het eerste en dan graag foutloos geslaagde ritje langs de sterrenhemel…..en in dit geval zou het verrekte lollig zijn als ik dat eerste testritje even kon combineren met dat “2018 nieuwjaarsdag-supermaan-gedoe”.
Helaas kunnen we van de afgelopen paar winterweken bepaaldelijk niet zeggen dat ze hebben voldaan aan het romantische winterbeeld met die talloze kraakheldere bitterkoude sterrennachten…..Afgezien van die paar dagen met een dik pak sneeuw van een weekje of wat terug is het vooral wolken en regen geweest wat tot nu toe de winterklok heeft geslagen en dus had ik voor dat nieuwjaarsdag supermaan-testrondje niet echt hooggespannen verwachtingen.

Ik had de moed zo tegen half een ’s nachts eigenlijk al lang en breed opgegeven en ik was al onderweg naar “Klaas Vaak z’n vlooienbunker” (mijn nest!) toen ik opeens door mijn slaapkamerraam alsnog de (volle) maan te voorschijn zag komen vanachter het dikke  wolkendek…en dus…abrubte wijziging van de nachtplanning…Klaas Vaak kon effe rap de boom in…hup naar buiten met heel het astrofotocircus.

Uiteraard der zaak trok, net toen ik alles had opgesteld en afgeregeld, het hele zooitje weer potdicht en begon het zelfs…..grrrrr..licht te regenen, iets wat mijn goede voornemen om in 2018 de “edele kunst” der beziging van allerlei  doorwrochte krachttermen aan banden te leggen,  meteen de Oude Maas in deed mikken.  Maar goed, na drie kwartier wachten en tieren, het was inmiddels alweer kwart over één in de nacht en met oudejaarsnacht nog stevig in mijn mik niet geheel meer zo fris, brak gelukkig het wolkendek alsnog open en kon ik tot mijn grote vreugde constateren dat al mijn fijnmechanische pruts en priegelwerk niet voor niets was geweest.  Zowel visueel als fotografisch alles perfect in focus….en hier bedoel ik  mee dat de focuser genoeg bereik heeft om zowel met de camera aan de kijker “geplakt” als visueel met het oculair scherp te kunnen stellen!!
Bovendien kan ik ook niets anders zeggen dat dat extra fijnscherpstelmechaniekje (een 10x extra vertraging boven de normale mechanische overbrenging) werkelijk perfect en zeer aangenaam z’n werk doet……je kunt er echt heel goed mee scherpstellen!!
Na al dit genoegelijk geslaagde testwerk heb ik als kroon op het noeste nachtwerk nog even een kiekje gemaakt van die zogenaamde perigeum supermaan (afstand Aarde-Maan 360 000km) met de bedoeling om op een later tijdstip in 2018, bij een volle maan in het apogeum (afstand 384 000km)….ofwel als de volle maan plaatsvind als ie op z’n verst van Moeder Aard is verwijderd,  nog een plaatje te maken, met als doel om dat 7% verschil in schijnbare grootte zichtbaar te maken.
Dit gezegd hebbende vind ik em zo ook wel grappig met zo’n stukkie wolk ervoor en zo…enne…dat is een dik vet compliment aan de maan,  komende uit de,  aan fuzzy blobs verslaafde,  snuit van iemand die eigenlijk niet zoveel op heeft met die “soepballen”….Het zullen wel de laatste soft-sentimenteel makende melancholische feestdagen-resten zijn die nog in mijn “systeem” rondtoeren.
Voor de volledigheid nog enkele gegevens betreffende dit plaatje….20cmF6 Newton (brandpuntsafstand 120cm), camera Canon 1000D (geplaatst in het primaire brandpunt)….ISO 800 belichtingstijd 1/320ste seconde

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Angele van Oosterom zegt

    Jan, en alle Astroblogschrijvers, lezers, luisteraars en fotografen hierbij het allerbeste en vooral een gezond 2018 gewenst! ‘ Hopelijk iets minder brandhaarden in de wereld (maar als ik zojuist over de protesten in Iran lees hou ik m’n hart vast). Dan de maan, mooi sereen plaatje!

Speak Your Mind

*