28 maart 2024

Zonnestelsel wellicht ontstaan uit een Wolf-Rayet gasbel

Simulatie van gasbellen die ontstaan door de sterrenwind van Wolf-Rayetsterren. Credit: . Dwarkadas & D. Rosenberg.

De algemene gedachte over het zonnestelsel is dat ‘ie 4,6 miljard jaar geleden ontstaan is uit een grote moleculaire gas- en stofwolk, die begon te krimpen toen schokgolven van een nabije supernova passeerden. Sterrenkundigen van de universiteit van Chicago hebben nu een ander model opgesteld, dat beter de chemische samenstelling van het zonnestelsel kan verklaren. In het artikel genaamd Triggered Star Formation inside the Shell of a Wolf–Rayet Bubble as the Origin of the Solar System, op 22 december gepubliceerd in The Astrophysical Journal, komen Vikram Dwarkadas en zijn collega’s met het idee dat grote gasbellen, die veroorzaakt worden door zware Wolf-Rayetsterren (ook wel WR-sterren genoemd), wel eens de oorsprong kunnen vormen van ons zonnestelsel. Dat zijn zeer hete sterren die wel 40 tot 50 keer zo zwaar als de zon zijn en die middels een zeer sterke sterrenwind hun buitenlagen wegblazen. Die sterrenwind baant zich een weg door het interstellaire gas in de omgeving en daarbij kan zich een schil van dicht, bijeengeveegd gas en stof vormen waaruit gemakkelijk nieuwe sterren kunnen ontstaan.

Momenten uit de ontwikkeling van een Wolf-Rayet gasbel. Credit: V. Dwarkadas & D. Rosenberg

De sterrenkundigen schatten dat 1 tot 16% van alle op de zon lijkende sterren in zo’n zogeheten Wolf-Rayet gasbel kunnen zijn ontstaan. Het model verklaart heel goed de gemeten hoeveelheid isotopen in het zonnestelsel van aluminium en ijzer. Op aarde gevonden meteorieten uit het vroege zonnestelsel bevatten meer aluminium-26 en minder ijzer-60 dan het interstellaire medium in de omgeving van de zon. Een nabije supernova kan die hoeveelheden niet verklaren, een Wolf-Rayetster wel, die produceren veel aluminium-26 en geen ijzer-60.

Wat er met die Wolf-Rayetster is gebeurd die op deze wijze het zonnestelsel wellicht deed ontstaan? Mogelijk barstte die op een gegeven moment toch uit als supernova. Dan zou ‘ie wel veel ijzer-60 moeten hebben geproduceerd, maar dat hoeft niet alle kanten uit te zijn verspreid of het zou zijn tegengehouden door de buitenzijde van de eerder gevormde Wolf-Rayetgasbel. Hij kan ook zonder explosie direct in elkaar zijn geklapt tot zwart gat en dan zou er geen ijzer-60 ontstaan. Bron: Universiteit van Chicago + Brian Koberlein.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Heb je voor mij het adres van die Wolf-Rayetster? Dan stuur ik nog even een bedankkaartje. Ben doorgaans best blij met ons zonnestel.

    😉

    Groet,
    Gert (Enceladus)

  2. kan ook tot zwart gat zijn ingeklapt? Is dat dan mogelijk dat dat zwarte gat “in de buurt” <100 lichtjaar is?

Speak Your Mind

*