4 december 2023

Astronaut, maanwandelaar en Space Shuttlecommandant John Young overleden

John Young tijdens de training voor NASA’s Apollo 16 missie in december 1971. 
Credit: NASA

Voormalig astronaut John Watts Young (87) is vrijdag 5 januari overleden. Hij stierf aan de gevolgen van een longontsteking, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Young vloog zes keer naar de ruimte, met het Gemini-, Apollo- en spaceshuttle-programma. Hij was de enige astronaut die in al deze missies meevloog en de negende man op de maan. Zoals meer astronauten begon Young zijn carrière als testpiloot bij de Amerikaanse marine. In 1962 werd hij toegelaten tot de astronautenopleiding van NASA. Zijn eerste ruimtevlucht maakte hij in 1965 als piloot van de eerste bemande Gemini, de Gemini 3. Een jaar later was hij gezagvoerder op de Gemini 10. In 1969 vloog hij mee met de Apollo 10, de laatste testvlucht voor de Apollo 11 waarmee Neil Armstrong in datzelfde jaar als eerste mens voet op de maan zette. Op de reis terug vestigden Young, Stafford en Cernan nog een record: ze bereikten op 26 mei 1969 de hoogste snelheid ooit door astronauten gehaald in een ruimtevaartuig: 39.897 km/u. Drie jaar later mocht Young zelf naar de maan, met de Apollo 16. Met mede-astronaut Charles Duke maakte hij drie maanwandelingen en drie ritten met een maanwagen.

De bemanning van de Apollo 10 met in het midden John Young. Credit: NASA

In 1981 ging hij opnieuw de ruimte in, dit keer als gezagvoerder van de eerste vlucht met spaceshuttle Columbia (missie STS-1) – de goedkeuring van het Spaceshuttle programma werd door de Senaat in 1972 gegeven tijdens Young’s eerste maanwandeling. Twee jaar later stapte hij opnieuw in de Columbia, dit keer om de eerste module van het ruimtestation Spacelab in de ruimte te brengen. Young zou in 1986 opnieuw de ruimte ingaan. Onder meer door het ongeluk met de spaceshuttle Challenger ging dat niet door. In 2004 ging hij met pensioen. Zijn autobiografie Forever Young verscheen in 2012. Bron: NOS + Space.com.

Share

Comments

  1. En weer is er even fantastische held, pionier en ontdekkingsreiziger heengegaan. Rust zacht en “may the force be with you”.

  2. Dick Mesland zegt

    Kleine correctie.
    In 1983 was er de eerste Spacelab vlucht. Spacelab was een zelfstandig onderzoekslaboratorium, speciaal ontworpen om met de shuttle in een baan om de aarde te worden gebracht, zonder de shuttle te verlaten. Alle experimenten keerden met de shuttle weer terug naar de aarde. Spacelab was geen onderdeel van het latere ruimtestation.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: