Site pictogram Astroblogs

Het Aiolus Project van de Belgische Cansat competitie

Credit: Aiolus Project

De zes studenten van het Aiolus team. Credit: Aiolus Project

Via mijn Astroblogs-collega Olaf van Kooten kwam afgelopen week Briek Luyten bij mij op de lijn, die mij via Facebook verzocht aandacht te schenken aan het Aiolus Project, het project van het Sint-Barbaracollege in het Belgische Ghent, waarmee zes studenten van dit college mee willen doen aan de in België lopende CanSat competitie. Aan alle initiatieven die de belangstelling voor ruimtevaart en sterrenkunde vergroten draag ik een warm hart toe, dus op het verzoek van Briek ga ik graag in en wil ik deze jonge, enthousiaste studenten hier op de Astroblogs een podium bieden. Briek stuurde mij onderstaande informatie en foto’s over het Aiolus Project.

Wij zijn het Aiolus Team, een groepje studenten uit het Sint-Barbaracollege in Gent die samen meedingen in de Belgische CanSat Competitie.

De CanSat Competitie is voor ons allen in de eerste plaats een wetenschappelijk avontuur: we moeten namelijk een satelliet (Sat) maken ter grootte van een blikje (Can), om die vervolgens met behulp van een raket één km de lucht in te lanceren. Op die hoogte wordt onze CanSat losgelaten, waarna het tijdens zijn daling met parachute verschillende missies moet uitvoeren.

Credit: Aiolus Project

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire missies. De eersten missies staan vast: op verschillende hoogtes moet de luchtdruk en de temperatuur gemeten en naar Ground Control doorgezonden worden. Hiervoor krijgen we een CanSat-kit met alle benodigdheden in.
Voor onze secundaire missie, die we zelf mochten kiezen, krijgen we een klein budget ter onzer beschikking. Wij hebben samen besloten om onszelf niet minder dan vier secundaire missies op te leggen: ten eerste doen we onderzoek naar het CO2 gehalte in de onderste laag van de atmosfeer, vervolgens willen we ons traject naar de aarde opmeten en in beeld brengen. Ten derde zullen we proberen een alternatief afremmingssysteem te ontwikkelen. Als laatste onderzoeken we de impact van wrijving op onze meetresultaten.

Credit: Aiolus Project

Op dit moment zijn wij allen in spanning want pas volgende week wordt bepaald welke teams in Vlaanderen hun project mogen beginnen. De jury geeft onder andere ook punten op sensibilisering; dit wil zeggen: bereiken we een publiek en maken we mensen warm voor ons project? Daarom kunnen jullie ons allemaal helpen door onze Facebookpagina (www.facebook.com/aiolusproject) te liken en onze site (www.aiolusproject.wordpress.com) eens te bezoeken.

Credit: Aiolus Project

Wij hebben er al vast super veel zin in en hopen geselecteerd te worden. Indien jullie vragen hebben, aarzel niet een berichtje te sturen naar onze Facebookpagina; wij beantwoorden ze met plezier!

Het Aiolus Team

Namens de Astroblogs redactie wens ik alle leden van het Aiolus team alle succes toe in de komende competitie!

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten