25 mei 2024

Vlieg mee door de Orionnevel, waar Hubble vele rode en bruine dwergen heeft ontdekt

Substellaire objecten in de Orionnevel. De dikke binnenste cirkel is het ‘primaire’ object, de buitenste cirkel de compagnon ervan. Geel is een gewone ster, oranje een bruine dwerg en rood een planeet. Op de foto hieronder zie je meer beelden van de afzonderlijke objecten. Credits: NASA , ESA, and G. Strampelli (STScI)

Gebruikmakend van optische foto’s gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop en infrarood foto’s gemaakt door de Spitzer ruimtetelescoop hebben ESA en NASA een video gemaakt, waarin je een driedimensionale reis maakt door de welbekende Orionnevel (M42), het enorme stervormingsgebied in het sterrenbeeld Orion. Bij een uitgebreide de survey met Hubble van de Orionnevel, die 1350 lichtjaar van ons vandaan ligt, is een grote populatie van zogeheten substellaire objecten ontdekt, bruine en rode dwergsterren.

NASA , ESA, and G. Strampelli (STScI)

Bij de survey werd een grote populatie van bruine dwergen ontdekt, sterren die te weinig massa hebben om kernfusie in hun centrum tot stand te brengen. Ook werden 1200 opvallend rode sterren opgespoord. Dat bleken niet allemaal bruine dwergen te zijn: de helderste exemplaren waren simpelweg zwakke rode dwergsterren, die allemaal water bevatten. Zeventien daarvan hadden wel een bruine dwerg als begeleider. Hieronder de 3D-video over de Orionnevel.

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Paul Bakker zegt

  Mooi, maar waarom stoppen ze daar muziek achter alsof er iemand dood is gegaan..

  • Misschien omdat daar het hiernamaals is? Lijkt mij wel een mooie gedachte om overal zonder belemmeringen door het universum te toeven. Je ziel, geprikkeld door al die verschillende krachten..
   Dat moet een bijzondere gewaarwording zijn.

   Maar je hebt gelijk Paul, de muziek is nogal zwaarmoedig. Dan klinkt The Reaper (de dood) van Blue Oyster Cult heel wat vrolijker, maar die zou ik er ook niet onder zetten (kan wel)

   Bekijk de beelden nogmaals met deze muziek eronder:

   Happy Nodding Monique Face

Speak Your Mind

*