Site pictogram Astroblogs

Vlieg mee door de Orionnevel, waar Hubble vele rode en bruine dwergen heeft ontdekt

Substellaire objecten in de Orionnevel. De dikke binnenste cirkel is het ‘primaire’ object, de buitenste cirkel de compagnon ervan. Geel is een gewone ster, oranje een bruine dwerg en rood een planeet. Op de foto hieronder zie je meer beelden van de afzonderlijke objecten. Credits: NASA , ESA, and G. Strampelli (STScI)

Gebruikmakend van optische foto’s gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop en infrarood foto’s gemaakt door de Spitzer ruimtetelescoop hebben ESA en NASA een video gemaakt, waarin je een driedimensionale reis maakt door de welbekende Orionnevel (M42), het enorme stervormingsgebied in het sterrenbeeld Orion. Bij een uitgebreide de survey met Hubble van de Orionnevel, die 1350 lichtjaar van ons vandaan ligt, is een grote populatie van zogeheten substellaire objecten ontdekt, bruine en rode dwergsterren.

NASA , ESA, and G. Strampelli (STScI)

Bij de survey werd een grote populatie van bruine dwergen ontdekt, sterren die te weinig massa hebben om kernfusie in hun centrum tot stand te brengen. Ook werden 1200 opvallend rode sterren opgespoord. Dat bleken niet allemaal bruine dwergen te zijn: de helderste exemplaren waren simpelweg zwakke rode dwergsterren, die allemaal water bevatten. Zeventien daarvan hadden wel een bruine dwerg als begeleider. Hieronder de 3D-video over de Orionnevel.

Bron: NASA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten