4 december 2022

Over vloeiend zand en dikke ijslagen op Mars

De donkere strepen, recurring slope lineae op Mars. Credits: NASA/JPL-Caltech/UA/USGS

Twee opmerkelijke nieuwsberichten over Mars, de Rode Planeet:

  1. Het blijkt dat de zogeheten recurring slope lineae (RSL) niet gevormd worden door stromend water, zoals eerder werd gedacht, maar dat deze donker gekleurde strepen, die voorkomen op sommige hellingen op Mars, gevormd worden door vloeiend zand en stof. Een groep wetenschappers van het Planetary Science Institute heeft onderzoek gedaan naar de RSL en op basis van laboratorium-experimenten denkt men dat repeterende lawines van zand en stof voor de RSL’s zorgen en niet vloeibaar water. Bron: PSI.
  2. Vervolgens heeft men met NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) acht plekken op Mars ontdekt, waar onder de grond heel dikke lagen ijs voorkomen. Gebruikmakend van de radar van de MRO en van diens Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) instrument heeft men acht plekken, gelegen tussen de 55e en 58e breedtegraad (zowel op het noordelijk als zuidelijk halfrond), gevonden waar ijslagen van meer dan 100 meter (!) dikte voorkomen.

    Een dwarsdoorsnede van een gebied waar ijs is gevonden. Dit plaatje is deel van een veel groter gebied, dat je op de afbeelding onderaan de blog ziet. Credits: NASA/JPL-Caltech/UA/USGS

    Het is begint op een diepte van ongeveer twee meter. Mochten er ooit astronauten naar Mars worden gezonden, dan zijn dít de plekken waar ze moeten zijn, want met enig boorwerk komen ze daar enorme hoeveelheden ijs tegen, waar water van te maken is. Bron: Universe Today.

Een enorm in elkaar geklapt gebied, waardoor aan de noordelijke rand de onderlagen zichtbaar zijn. In het roze gekleurde gebied zijn de kleuren versterkt en daar is in blauw het ondergrondse ijs zichtbaar. NASA/JPL-Caltech/UA/USGS

Comments

  1. mooi , als ze snel zijn kunnen ze nog even oefenen in de permafrost voordat het door global-warming onmogelijk wordt.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: