21 juni 2024

Humanoïde robot ‘Justin’ manusje-van-alles helpt bij het opbouwen van een Mars habitat en zet ook thee en koffie.

Aan Justin, gebouwd door de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, is reeds 10 jaar gewerkt. In het Institut für Robotik und Mechatronik te München, leerde de robot gereedschap gebruiken, foto’s maken, en nog vele andere klussen.

Rollin’ Justin leert het ‘wissen’ credits; DLR

Met kunstmatige intelligentie, kan Justin ook autonoom denken en zonder voor programmering complexe dingen als apparatuur inspecteren en reparaties uitvoeren. En ja, ook deksels openen en thee en koffie zetten. Een kleine klus voor Justin een grote sprong vooruit voor de mensheid zoals de DLR het stelt.

Koffie of thee? credits; DLR

 

Technische details; o.a. gewicht 200 kg, is voorzien van High definition camera en sensoren en het kopstuk kan zo een 3D-view van zijn omgeving creëren. In  augustus j.l. heeft Paolo Nespoli, Justin als eerste vanuit het ISS aangestuurd. Bij deze aansturing werd gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie om de opdrachten deels autonoom uit te voeren. Dat hield in dat Nespoli de robot niet continu actief aanstuurde. Dit is van belang voor grote Mars missies waarin vele robots zullen assisteren bij de opbouw van een Mars habitat voor toekomstige kolonies. Op het commando ‘inspecteer het zonnepaneel’ reageerde de robot bijvoorbeeld met een slimme opeenvolging van acties en presenteerde de informatie vervolgens volledig onafhankelijk aan de astronaut. Nespoli kon dus wachten op instructies vanuit München zonder ter plekke aanwezig te zijn. Het experiment maakt deel uit van het Multi-purpose End to End Robotic Operations Network (METERON) en zal in 2018 worden voortgezet. Ook Alexander Gerst, ISS astronaut en eerste Duitse missie commandant (ISS expeditie 40, 2014, ISS-56, 2018) zal met Justin zal gaan trainen.

Justin repareert het zonnepaneel credits; DLR

Het DLR is het Duitse nationale onderzoekscentrum voor Lucht- en ruimtevaart. Ze doet uitgebreid R& D werk op het gebied van aeronautica,ruimtevaart, transport en energie. Ook is de DLR verantwoordelijk voor het complete Duitse ruimtevaartprogramma en alle internationale samenwerking daarin. Er werken ongeveer 6700 mensen voor DLR (t.v. bij ESA werken er 2200); er zijn 33 verschillende instituten op 13 plaatsen in Duitsland; Berlijn, Bonn, Braunschweig, Bremen, Keulen (HQ), Gottingen, Hamburg, Lampodshausen, Neustrelitz, Oberpfaffenhofen, Stuttgart, Trauen en Weilheim in Oberbayern. Bron; DLR jan. 2018

Share

Comments

  1. Angele van Oosterom zegt

    Oeps, en toen waren er 2 Justins, sorry Arie!!

Speak Your Mind

*