28 maart 2024

Vrijdag 26 januari: lezing over spectroscopie in de astronomie

Credit: Wikipedia (https://da.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Fraunhofer_lines.svg)

Vrijdagavond 26 januari houdt David ter Weele bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht een lezing over spectroscopie in de astronomie. Ter Weele is natuurkundig ingenieur en werkzaam als o.a. stralingsdeskundige binnen de afdeling Klinisch Fysica in het Zuyderland MC in Heerlen. Spectroscopie is een belangrijke techniek in de sterrenkunde en levert een schat aan informatie op over het universum. Vanwege de enorme omvang van het heelal zijn hemellichamen buiten het zonnestelsel alleen van grote afstand te bestuderen. Er kan nauwelijks iets gezegd worden over de chemische samenstelling van de diverse objecten in het heelal door er alleen naar te kijken. Dit gebeurt door middel van spectroscopie. Ook afstanden schatten tot zeer ver verwijderde sterrenstelsels gebeurt met deze techniek, waardoor het mogelijk wordt de evolutie en de structuur van het heelal te bepalen.
Tegenwoordig is spectroscopie ook toegankelijk voor amateurastronomen. Indrukwekkende resultaten worden behaald vanuit de achtertuin. Zo is het mogelijk om met relatief goedkope apparatuur de spectraalklasse van sterren te bepalen of de afstand tot een quasar vast te stellen. Met iets duurdere apparatuur zijn er allerlei andere mogelijkheden, zoals het achterhalen hoe snel planeten als Jupiter en Saturnus om hun as heen draaien en het aantonen van methaan en ammoniak op Uranus. Dit vereist wel enige natuurkundige voorkennis. In deze lezing zal de nadruk liggen op de theorie achter spectroscopie.

Om 20:00 uur is de zaal open en ben je van harte welkom. Zoals gebruikelijk beginnen ze bij Huygens om 20:30 uur.
Bron: Huygens.

Share

Comments

  1. Rinus Rekkers zegt

    Het was weer heel interessant. Ook gezellig om weer eens bij de vereniging op bezoek te zijn. Zie ook Zenit van november 2017.

  2. “….Relatief goedkope apparatuur… ”
    Aan wat voor bedragen moet ik dan denken? 😕

    Groet, Paul

    • Rinus Rekkers zegt

      Dat hangt af van de resolutie. Een transmissietralie kost niet veel maar dan heb je een lage spectrale resolutie. Je kunt voor enkele tientjes ook een simpele spectrograaf maken. Wil je een serieus hoge spectrale resolutie, dan moet je dieper in de buidel tasten. De DA-DOS 1900 euro. De Lhires III 3000 euro. eShel 13,500 euro. Zie ook de Zenit van afgelopen november. Daar staat het hele verhaal van dr. ir. D.N. ter Weele.

Speak Your Mind

*