6 december 2024

Sterrenkundigen niet blij met de Humanity Star

Peter Beck bij zijn Humanity Star. Credit: Rocket Lab

Vorige week zondag 21 januari werd door het Nieuwzeelandse Rocket Lab met de Electron raket vanaf Rocket Lab Launch Complex 1 op het Mahia schiereiland in Nieuw Zeeland de Humanity Star gelanceerd, een soort van discobol van 90 cm doorsnede, die op 500 km hoogte werd gebracht en die daarvandaan overal op aarde gezien kan worden – o.a. te volgen via Heavens Above. Rocket Lab CEO Peter Beck zegt dat hij de satelliet ontworpen en gebouwd heeft om te dienen als “a bright symbol and reminder to all on Earth about our fragile place in the universe.” Wow, dat klinkt erg positief en bemoedigend. Probleem is alleen dat die uit 65 driehoekige spiegels bestaande satelliet niet gewenst is. Sterrenkundigen zijn er namelijk helemaal niet blij mee, omdat ‘ie storend werkt en geen wetenschappelijke functie heeft, zoals andere satellieten in de ruimte wel hebben. Zou het nou bij één zo’n zinloze satelliet blijven dan is het nog te overzien, dan zouden sterrenkundigen die bijvoorbeeld net dat zwakke komeetje willen fotograferen waar de Humanity Star vijf minuten later helder schijnend overheen gaat hun tijdschema aan kunnen passen, maar als er meer van volgen dan is het einde zoek. In de bron van deze blog lees je talloze sterrenkundigen die tegen de Humanity Star zijn, zoals de in Nederland werkzame Emily Petroff, die er dit over zegt:

Transmissions from these satellites ruin an increasingly large fraction of our observations every year and make some areas of the sky perpetually inaccessible to our telescopes. It would be tragic for optical astronomy to face the same fate. Humanity Ball is supposedly meant to make us reflect on our place on planet Earth, but it, and future satellites like it, could be doing so at the expense of scientific observations trying to understand our place in the Universe.

Duidelijke taal, nietwaar? Andere ondernemingen hebben ook al plannen om satellieten met een filosofische boodschap de ruimte in te sturen, zoals Orbital Reflector, die met een Falcon 9 van SpaceX zal worden gelanceerd. In Japan is een onderneming van plan om in 2019 met het project genaamd Sky Canvas kunstmatige meteoren te maken, die op aarde zichtbaar zijn. Ook al een rampzalig idee. En dan is er nog het plan van Elon Musk om ergens in het volgende decennium maar liefst 12.000 satellieten te lanceren in het kader van zijn SpaceX satellite constellation programma. Slechte ontwikkelingen allemaal als je ’t mij vraagt, die er voor zorgen dat over enkele jaren amateur- en wetenschappelijke waarnemingen aan astronomische objecten aan de hemel niet meer mogelijk zijn. De Humanity Star heeft een geschatte levensduur van negen maanden, daarna begint ‘ie aan een afdaling door de atmosfeer en zal ‘ie verbranden. Wat mij betreft blijft ’t daarbij en moeten we niet meer van dit soort space graffiti krijgen. Bron: Gizmodo.

Share

Comments

  1. Mag wat kosten deze onzin.

  2. Wat het ook heeft gekost ? Het dient toch tot niets.

  3. Nu onze Aarde al drastisch vervuild is, rondom onze Aarde ontelbaar ruimtezooi van ons zweeft, is ook dit weer een stap van de Homo sapiens met de niet aflatende drang om overal een typhuszooitje achter te laten. Dit baart me zorgen, ook voor toekomstige missies naar wellicht bewoonbare maantjes in ons zonnestelsel. Waarom zo’n nutteloze discobal de ruimte in? Ik moet dan denken aan mijn professor Economie. Hij zei altijd: het maakt niet uit of we geld nuttig uitgeven, als de omloopsnelheid maar hoog wordt gehouden. Anders komt er vanzelf een recessie………. Tsjaa, deze nutteloze investering dient nergens toe, maar behoorlijk wat mensen hebben er aan verdiend. Had hij toch gelijk hahahaha

  4. In het ” lanceren ” van onzin en andere prullaria ( zie ook: nepnieuws ) is de Homo Sapiens ( de Wijze Mens – haha ) tot zelfs buiten de Aarde een onbetwiste koning, dat blijkt hier ook maar weer eens.

Speak Your Mind

*