21 april 2024

Jawel, woensdag 31 januari hebben we een blauwe supermaan

Credit: 14398/Pixabay.

In Nederland hebben we komende woensdag een bijzonder fenomeen aan de hemel: een blauwe supermaan. Nee, blauw zal de maan niet zijn. Het is woensdag 31 januari om 14.27 uur Nederlandse tijd Volle Maan en dat is de tweede keer in één maand dat het Volle Maan is, de eerdere was in de nacht van 1 op 2 januari. Als er in één maand twee keer een Volle Maan voorkomt dan wordt die tweede maan een blauwe maan genoemd. De ‘synodische periode’ van de maan, ook wel de lunatie genoemd, is de tijd die verloopt tussen twee Volle Manen (of Nieuwe Manen) en dat duurt gemiddeld 29,530589 dagen. Omdat de Volle Maan op 31 januari valt zal er in februari dit jaar helemaal geen Volle Maan zijn, de maand duurt 28 dagen. Pas op 2 maart is het weer Volle Maan.

Maar terug naar komende woensdag: het is dan ook supermaan! Dat wil zeggen dat de Volle Maan samenvalt met het moment van perigeum, als de maan in z’n baan het dichtste bij de aarde staat. Dat zorgt er voor dat de maan schijnbaar extra groot aan de hemel staat. En tenslotte zijn er nog landen waar ze een extra fenomeen hebben: een blauwe super-bloedmaan. In Alaska, delen van Oost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland is woensdag een totale maansverduistering te zien en daarbij kan de maan bloedrood worden, hetgeen ‘m de bijnaam bloedmaan heeft opgeleverd. Maar dat krijgen wij in Nederland en België woensdag dus niet te zien.

 

Share

Comments

  1. Morgen is het waarschijnlijk niks om de blauwe supermaan te filmen. Het begon hier na 19:00 al te bewolken. Ik heb een opname met de telescoop gemaakt en daarna nog door de Canon 700 D.

    Ik zag zo iets vreemds terwijl ik filmde Face With Rolling Eyes on EmojiOne 3.1
    Door een ringvormige wolk die voor de maan langs ging leek het net alsof de maan een paar seconden in een waterige zon veranderde.

Speak Your Mind

*