November vorig jaar ontdekte de ESA met behulp van de Gaia satelliet een kleine open sterrencluster, schijnbaar in de buurt van Sirius, na de zon de helderste ster aan de hemel. Die cluster kreeg de naam Gaia 1, vanwege de satelliet waarmee ‘ie werd ontdekt. Hij was nooit eerder gezien, want hij staat zeer dicht bij Sirius en vanwege diens enorme schijnbare lichtkracht werd Gaia 1 letterlijk over het hoofd gezien. Alleen Gaia, die tot doel heeft om één miljard (!) sterren van de Melkweg in kaart te brengen, kon deze cluster ontdekken. Zoals ik zeg staat de cluster schijnbaar bij Sirius, want er is geen fysieke verbinding. Sirius staat op slechts 8,6 lichtjaar afstand, Gaia 1 staat maar liefst 15.000 lichtjaar ver weg. Maar nou komt het mooie van het verhaal: op 10 januari van dit jaar slaagde de Duitse amateur-sterrenkundige Harald Kaiser erin om met z’n 30 cm telescoop vanuit het zuidelijke Karlsruhe in Duitsland Gaia 1 te fotograferen. Hij moest daar wel het licht van Sirius voor verduisteren, maar toen ‘ie dat deed (met Sirius verborgen achter die zwarte schijf) kwam Gaia 1 tevoorschijn. Hierboven zie je zijn foto, met in het midden de verduisterde Sirius, links ervan Gaia 1. Hieronder een foto waarin de cluster in een cirkel gelabeld is, een foto gemaakt door professionals van de ESA.
De sterrenhoop telt enkele duizenden sterren en hij heeft een middellijn van ongeveer 30 lichtjaar. In september 2016 werd de eerste set gegevens van Gaia bekend gemaakt, op 25 april van dit jaar volgt de tweede set. Spannend! Hieronder een video over de ontdekking ervan.
Bron: ESA.
Mooie ontdekking !!
( maar waardoor worden die heldere strepen rond Sirius [op 1, 4, 7 en 10 uur] veroorzaakt? En ik vind beide foto’s wel verdacht veel op elkaar lijken… )