16 april 2024

Zestig jaar geleden lanceerde Amerika z’n eerste satelliet, de Explorer 1

Credit: NASA

Precies zestig jaar geleden werd vanaf lanceerplatform 26A op Cape Canaveral in Florida met de Juno 1 raket Amerika’s allereerste satelliet gelanceerd en in de ruimte gebracht, de Explorer 1. Dat was op vrijdag 31 januari 1958 om 22:47:56 Eastern Standard Time, in Nederland was ’t toen 1 februari ’s nachts. Met deze lancering werden de Verenigde Staten de tweede ruimtevaartnatie ter wereld, na de Sovjet-Unie, die op 4 oktober 1957 de Spoetnik 1 satelliet had gelanceerd. Amerika had twee maanden voor de lancering van de Explorer 1 al een satelliet willen lanceren, maar dat mislukte, doordat de Vanguard raket op 6 december 1957 tijdens de lancering explodeerde, ten overstaan van alle aanwezige media.

De explosie van de Vanguard raket op 6 december 1957.

Die Juno 1 raket was een afgeleide versie van de Jupiter-C-draagraket, die zelf weer was afgeleid van de PGM-11 Redstone raket, en die was weer afgeleid (zucht…) van de Duitse V2 raket uit de tweede wereldoorlog. De 14 kg wegende Explorer 1 (officieel de Satellite 1958 Alpha) was een succesvolle satelliet, die onder andere was uitgerust met een geigerteller, waarmee de Van Allen-gordels om de aarde werden ontdekt. De satelliet was ontworpen door het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van het California Institute of Technology onder leiding van William H. Pickering. De Explorer 1 bleef in een baan om de aarde tot 31 maart 1970, waarna hij terugviel in de atmosfeer en verbrandde boven de zuidelijke Grote Oceaan.

De Explorer 1 (credit: NASA).

Hieronder een video met beelden van de lancering. Prachtige zwart-witbeelden die je móet bekijken. Let vooral op het aftellen tot de lancering en de check die bij de verschillende vluchtleiders wordt gedaan of alles goed gaat. Op een gegeven moment dreigt er iets niet goed te gaan! Aan de Duitse technicus dr. Kurt Debus, die ook in het kleine vluchtleidingscentrum is en die uit het raam tuurt, wordt gevraagd wat te doen. Het aftellen wordt gestopt. Debus kijkt even snel naar de instrumenten (die hij van bovenaf bekijkt, dus helemaal niet af kan lezen) en zegt dan de in mijn ogen historische woorden: “…Forget it!” Het aftellen wordt hervat en even later wordt de Juno I met de Explorer 1 gelanceerd – schitterend toch?

Bron: NASA Spaceflight.

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Het is niet mijn bedoeling een komplot-theorie te starten, maar het filmpje komt op mij nogal ‘gemaakt’ over. Ik vermoed dan ook dat dit een nagespeelde variant was. Het zou zelfs heel misschien kunnen dat de ‘Forget it!’ tekst door een regisseur bedacht is om het een en ander wat meer ‘schwung’ te geven.

    Het valt mij ook op dat de spreker vanaf 3:00 een wel erg Nederlandse tongval heeft…

  2. Ja klopt, die scenes in het vluchtleidingscentrum zien er erg gespeeld uit. Toch denk ik niet dat de “forget it” tekst uit de koker van één of andere Hollywood regisseur komt. Sterker nog, ik ken de bron van die tekst en die komt niet uit Hollywood. Het was Werner von Braun himself – die ook nog even kort in de video opduikt – die in een uitgebreid verslag van de lancering meldde dat Kurt Debus dat riep.

Speak Your Mind

*