Site pictogram Astroblogs

Vrijdag 9 februari: lezing bij Huygens over de belangrijkste astronomische gebeurtenissen van 2017

impressie van zwaartekrachtsgolven, credit: Swinburne Astronomy Productions.

Op vrijdag 9 februari geeft Arno Hol bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing waarin hij de belangrijkste astronomische gebeurtenissen en wetenschappelijke ontwikkelingen van het afgelopen jaar presenteert.

Wij maken deel uit van een natuur, die veel groter is en verder gaat dan alleen de natuur op aarde, namelijk het heelal. In alles op aarde, in ons lichaam, maar ook overal om ons heen, vinden we restanten die afkomstig zijn van gigantische ontplofte 1e generatie sterren. Uit de restanten van die ontplofte sterren zijn 2e generatie sterren zoals onze Zon, ons zonnestelsel, alles op aarde en uiteindelijk ook de mens gevormd. Overal in het heelal gelden dezelfde natuurwetten en vinden dezelfde processen plaats. Het waarnemen van de zwaartekrachtsgolven van botsende neutronensterren in 2017 geldt als een doorbraak. Neutronensterren zijn sterren met de massa van de Zon, maar met de grootte van de Maan. Einsteins relativiteitstheorie, die zwaartekrachtsgolven voorspelt, werd met deze waarneming weer eens spectaculair bevestigd. Ook bleek dat de botsende neutronensterren het heelal hebben verrijkt met enorme hoeveelheden nieuw goud en zilver. Over deze gebeurtenis, en vele andere ontwikkelingen op gebied van sterrenkunde, doet Arno Hol verslag en hij toont daar prachtige beelden bij.

Arno Hol (68) is amateur astronoom en al ruim 35 jaar lid van de vereniging van weer- en sterrenkunde Christiaan Huygens in Papendrecht. Hij geeft regelmatig lezingen over sterrenkunde, ook bij andere verenigingen en instellingen in het land. De lezing vindt plaats bij Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht, op de grens met Wijngaarden. De lezing begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. Zie hier voor de routebeschrijving. Bron: Huygens.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten