23 juli 2024

Foto’s uit eigen keuken

De titel doet het misschien niet meteen vermoeden maar het gaat in dit blogje in feite over doe-het- zelf astrofotografie. In dit geval door collega-astroblogger Jan Brandt. Voor trouwe astrobloglezers geen onbekende. Op vrijdagavond 2 februari gaf Jan een bij Sterrenwacht Mercurius een lezing over het maken van astrofoto’s en wat daarbij komt kijken wanneer je dat zelf wilt doen.  In het intieme zaaltje waren +/- 15 personen aanwezig waarvan het merendeel aangaf zeer geïnteresseerd te zijn maar geen enkele ervaring te hebben met deze ‘’tak van sport’’, zoals Jan het noemde.

Jan begon zijn lezing met uitleg over allerlei basiszaken, nodig om tot een goed resultaat te komen en een mooie astro-opname te maken. Daarbij legde Jan aan zijn publiek uit dat De keuze van een goede montering zeer belangrijk is en dat de keuze van een telescoop minder prioriteit heeft. Jan informeerde zijn toehoorders over het gebruik van camera’s en het bewerken van de data op de computer. Planeetfotografie kwam ook aan de orde, een geheel andere tak van sport aldus Jan. Met voorbeelden liet hij zien hoe je met een simpele webcam de onrust in de atmosfeer kunt elimineren en zo een heel mooi resultaat kunt bereiken. Het plannen van je waarneming doe je dmv een goede sterrenkaart vervolgde Jan. De meteo goed in de gaten houden is volgens Jan heel belangrijk voor de planning van je waarneming. Ook gaf hij een indruk van hoe het is om tijdens een koude nacht vanuit de Biesbos de sterrenhemel te fotograferen. Daarna gaf Jan nog heel veel tips voor de astro doe-het-zelver. Dat  je met eenvoudige middelen veel  kunt bereiken bleek wel toen Jan vertelde dat hij zijn zelf geconstrueerde statief, waarop zijn EQ6 montering rust, heeft voorzien van een koppelingsplaat afkomstig uit een 2CV. Dankzij Jan’s humorisme werd  het niet alleen een interessante maar ook plezierige avond.  Jan liet een collectie van zijn beste astrofoto’s uit zijn eigen keuken de revue passeren. Daarna kwam hij nog even terug op de twee van zijn zelfgebouwde telescopen waaronder een 15 cm, correctie 20 cm newton die hij liefkozend  “het Zeeuws meisje” noemt.

Zijn andere 20 cm newton, uitgerust met een top spiegel van Orion uit Engeland, was oorspronkelijk wit van kleur maar…. Jan houdt niet van wit dus kreeg die telescoop wat kleurtjes en de toepasselijke naam “Astrozuurstok”.

Alle gekheid op een stokje. De resultaten die Jan bereikt met zijn veelal zelf gebouwde dan wel zelf gemodificeerde uitrusting zijn verbluffend. Jan is een zeer gedreven, doorgewinterde en ervaren astrofotograaf.  Als geen ander weet hij met de meest eenvoudige middelen prachtige resultaten te bereiken. Dat kunnen we regelmatig zelf constateren als hij weer eens een nieuw plaatje op astroblogs heeft geplaatst. Zijn werk wijze is inspirerend.

Share

Comments

  1. Leuke blog. En Rinus, van harte gefeliciteerd met jouw eerste blog als auteur op de Astroblogs. 🙂 Dat er maar velen mogen volgen.

  2. Rinus Rekkers zegt

    Dank je, ik doe mijn best. Ik hoop dat Jan het ook leuk vindt.

  3. jan brandt zegt

    Ha die Rinus…ouwe astro-schurk die je bent..hihi….de inspiratie is toch gekomen en hoe!! Ofwel…bij deze mijn volmondige “Ja-woord”…eh…als in “ja”…ik vind het een hartstikke leuk blogje…mijn welgemeende dank hiervoor, mijn waarde astrocollega!! Oh..maarre…toch wel effe une petite miereneuk-detail…”Zeeuws Meisje”..die zelfbouw airline Dobson is een 20cm Newton…Een 15cmF8 planetaire Newton, die staat nog in de geestelijke R&D-steigers…Een typisch “bucketlist-gevalletje”…moet, voordat ik onder de groene zoden duik, nog steeds eens een keertje zelf een telescoopspiegel geslepen hebben!!

  4. Rinus Rekkers zegt

    Hoi Jan, Het foutje is gecorrigeerd zoals je kunt zien:-) Ik heb nog een tip voor je bucketlist. In Aalsmeer kun je een cursus speigels slijpen gaan volgen bij Jan van Gastel. Zie http://www.te-les-koop.nl/

Speak Your Mind

*