30 mei 2024

Falcon Heavy raket van SpaceX is gelanceerd! [Update]

Credit: SpaceX

Vanavond om 21.45 uur Nederlandse tijd is vanaf lanceercomplex 39A op Kennedy Space Center in Florida de nieuwe Falcon Heavy raket van SpaceX gelanceerd, na de Saturnus V de krachtigste raket die de wereld ooit gezien heeft! De uit drie Falcon 9 core stages met 27 Merlin motoren bestaande Falcon Heavy ging onder luid gejuich van de aanwezigen in het vluchtleidingscentrum van SpaceX omhoog. Om 21.53 uur (terwijl ik dit schrijf) kwamen de twee boosterraketten tegelijk aan met een zachte landing op land in Florida. Dat zag er zo uit – spectaculaire beelden als je ’t mij vraagt.

Credit: SpaceX

De centrale core-raket moest op een drijvend platform in de oceaan landen, maar op dit moment is nog niet bekend of dat is gelukt. Hieronder een eerste foto van de Tesla Roadster mét chauffeur in de ruimte.

Credit: SpaceX

Later volgt meer informatie, inclusief videobeelden van de spectaculaire lancering. [Update 22.35] Ik begrijp zojuist dat de centrale core helaas geen zachte landing heeft kunnen maken op het drijvende landingsdok in de Atlantische Oceaan, dat de naam ‘Of Course I Still Love You’ heeft.

Hieronder eerste videobeelden van de lancering. De eerste dertig minuten is aftellen tot de lancering, pas daarna is de lancering te zien. De zachte landing van de twee boosterraketten (in mijn ogen net zo indrukwekkend als de lancering) is vanaf ongeveer 37 minuten te zien.

En hier nog een beeld van Starman in z’n rode Tesla roadster in de ruimte, onderweg naar Mars.

Credit: SpaceX

Share

Comments

 1. Geweldig. En spectaculair. Ik ben benieuwd wat er met de centrale booster is gebeurd. Zou die nu echt een metertje teveel naar rechts zijn geland? Hoe dan ook een grote stap voorwaarts in de ruimtevaart.

 2. Jammer, maar het. Mag de pret niet bederven. Gewoon nog werk aan de winkel om het verder te perfectioneren.

  • Ill Matilled zegt

   De pret is nog groter dan je zou denken.

   Het was een fijne selectie van professionele voodoo-artisten uit Haiti en Barbados niet gelukt om de hoofdmissie te saboteren door intensieve beheksing dus het werd al snel akelig stil in de (afgeluisterde) VIP box van Northrop Grumman.

   Elon kan dus nu weer ongeïnhibiteerd elk verjaardagsfeestje onaangekondigd binnenvallen en als mensen dan vragen naar “USA-280” kan hij gerust antwoorden : “I told you, it wasn’t us”..

   • Wtf are u smoking? Als er een god bestaat, dan heeft hij aparte onderdanen.

    • Ill Matilled zegt

     Ik rook de standaard coffeeshop haze ‘amnesia’ afwisselend met een wat rustigere indica zoals ‘white widow’ (ook standaard) maar niets speciaals of te duur. Heel af en toe een zacht stukje hash maar geen ‘kush’ of doorgekweekte gimmick wieden.

     De pret kan nog enigzins worden gedrukt als de NSA dud Zuma oftewel ‘mish-on wan-trie-naain-zee-rauw’ (Mission 1390) op een of andere manier toch in orbit is gebleven en dan ravage gaat aanrichten in low orbit met andere vessels of dat de Chinesistische Partij het uit de Indische Oceaan vist nog voordat iemand anders het lukt om de sonde te bergen. De dud zou straks uit observationele schaduw komen hier op het noordelijk halfrond dus amateur trackers zijn ‘on it’ en ik denk dat Elon zich goed laat informeren over bedrijfsstrategieën en het afwikkelen van ongeslaagde missies.

     Een mijlpaal lancering uitvoeren binnen de tijdsduur van niet eens één kalender maand na een onbepaalde failure van (minimaal) 2 miljard pengels getuigt van vertrouwen van SpaceX in haar eigen technologisch kunnen. De support uit de industrie is unaniem en laaiend enthousiast dus de Thunderbirds-achtige landingen worden naar verwachting inderdaad verder geperfectioneerd.

     – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

     (Ben stiekem mijn geduld aan het trainen. De technologie daarvoor heb ik afgekeken van de OP’s en maak vorderingen met de implementatie. Je maintiendrai).

 3. Voor potentiele klanten is de lancering in alle opzichten een succes. Voor hen is de landing niet relevant.. SpaceX heeft bij ieder F9 missie ook altijd aangegeven dat het landen een secondary mission target is.
  Nu wachten op de eerste commerciele vlucht…

 4. Elon Musk heeft ook continu geroepen dat de kans groot was dat dingen bij de testvlucht fout konden gaan. Die ene mislukking met de centrale core was wat dat betreft ingecalculeerd. Ik denk zelf dat hij met deze lancering/landing in z’n handen mag knijpen.

 5. Paul Bakker zegt

  Die simultaanlanding is inderdaad een bijzonder spectacular gezicht. Genieten!

 6. honderd procent nep die landing.
  komt naar beneden met 9,83 meter per seconde (aantrekkingskracht van de aarde).
  en dan remt die raket een paar seconde om dat ding veilig te laten landen amehoela
  maar een mooie publicatie stunt is het wel.

  • Pardon, nep? Hans, dit is niet de eerste keer dat ze dit doen. Dit is bewezen technologie, de raket begint al in de ruimte met aansturen op de landing.

  • Maar Hans. Hoezo nep? Duizenden hebben de twee boosters spectaculair simultaan zien landen. Ik vond het meer dan geweldig. Maar goed, een ieder zijn beleving.

  • Jesus Hans zegt

   Holy fuck gij zijt een beetje…retarded…er waren honderden, duizenden toeschouwers waarvan velen het met gsm gefilmd hebben en reeds geupload hebben. Doe een beetje research man…we weten dat je intelligent en uniek wilt lijken door ‘fuck the system, everything related to the government and science is fake’ te zeggen maar zorg dan tenminste dat je bewijzen hebt… En over de central core kan het ook zijn dat ze gewoon het signaal verloren zijn maar waarschijnlijk hadden ze het over de core zelf…het was toch een succes

 7. Het is nog niet zeker of de center core niet is geland. Deze twitteraar heeft zelf op dit bericht geantwoord dat het pure speculatie van zijn kant is. Waar hij dit op baseerde was dat ze in de livestream zeiden: “we lost the center core”, maar hiermee zouden ze ook kunnen bedoelen dat ze de feed vanaf het landingsdok kwijt waren. Totdat er een officieel bericht van SpaceX komt, is niets zeker.

 8. Ik vind dat Hans wel een punt heeft betreft de landing, de trust van de vlam lijkt niet in verhouding met de kracht die er nodig is, de tijd zal het leren en uitwijzen

 9. even een rectificatie van mijn kant.

  Aantrekkingskracht aarde is 9,83 meter per seconde in het kwadraat

 10. Straks zegt Hans nog dat het iets te maken heeft met de financiële beurzen
  En dat we gemanipuleerd worden …
  Beetje jammer van de feestvreugde, maar zelf nadenken is geen verkeerde instelling

 11. Bewezen technologie ???
  Het ging dus niet helemaal goed !
  Laatste beelden terug keer waren duidelijk een animatie.
  Maar we gaan vooruit, en dat is het belangrijkste, om van fouten te leren.
  Ik wens Elon Mask veel succes

  Hans

 12. Persoonlijk vindt ik de nieuwe ‘satelliet’ van SpaceX niet van een heel andere orde dan de Humanity-star, dat ding waarover schande wordt gesproken. Alhoewel ik meer respect heb voor een stukje toegepaste kunst, dan voor een ordinaire reclamestunt. 🙁

  http://www.astroblogs.nl/2018/01/27/sterrenkundigen-niet-blij-met-de-humanity-star/

  Groet, Paul

  • Er is wel een duidelijk verschil tussen de Humanity Star en de Tesla Roadster. De eerste draait rondjes om de aarde en is een continue bron van lichtvervuiling, de tweede is op weg naar Mars (ongeveer, hij mist stuurraketten 🙂 ) en daar hebben we geen last van.

   • De “gemiddelde” wereld bewoner heeft geen last van de ‘lichtvervuiling’ van de Humanity Star.
    En diegenen die er wel iets hinder van ondervinden, hebben veel meer last van bewolking al dan niet veroorzaakt door vliegtuigstrepen. Daar hoor ik zeker in de AB ook geen klagen over. 😉
    We hebben overigens ook helemaal geen recht op een ‘clear sky’, net zo min dat je vanuit je woonkamer geen recht op het uitzicht hebt….

    Wat ik begrepen heb, is dat de vuurrode Tesla Mars niet gaat bereiken, maar slecht een baan rond de zon gaat ‘beschrijven’. ( Doen we dat niet allemaal, zei het niet alles op precies dezelfde afstand van de zon. )

    Specifiek rond de Aarde schijnt een ‘wolk’ van allerlei ruimtepuin te draaien, welke in elk geval een gevaar voor toekomstig ruimteverkeer gaat zorgen, misschien ook al voor huidige satellieten en ruimtemissies.
    Om een vergelijk te trekken met wat óp de Aarde gebeurd, of liever gezegd in de zee: ook daar hebben we maar van alles wat ons goeddunkt in gegooid. Uiteindelijk komt de rommel gewoon naar ons terug : als plastic- of radioactieve deeltjes in ons voedsel. Gelukkig is er een klein initiatief welke tot doel heeft om de plasticvervuiling weer te verzamelen uit zee, en misschien te hergebruiken of te vernietigen(?)

    Zover is de ruimte-industrie nog niet: Ik heb niet gehoord dat men daadwerkelijk de rommel aan het opruimen is. Ja, er zijn al wel plannen.
    Maar zover ik weet is er geen ‘moratorium’ op het aanmaken van ruimtepuin.

    De Mars-Tesla zal geen onderdeel van de lokale Aardse wolk gaan vormen, maar wel van de grotere Sol-puinwolk. “Gelukkig” is die ‘ruimte rond de zon’ ook vele malen groter, dus zal je het menselijke afval niet zo snel terug vinden. Maar die ruimte is niet oneindig veel groter. Ooit krijgen we het terug.
    Volgens mij getuigt het van inzicht om beter nú al te bedenken hoe we de rommel kunnen beperken. Geen rommel maken, lijkt mij al een hele goede stap in de juiste richting.

    Ik begrijp wel dat uitgerekend op AB, waar Elon Musk de profeet is, mijn woorden niet in goede Aarde vallen.
    Maar ik blijf er bij : de Humanity Star is niet van een andere orde dan de Tesla Roadster.

    met vriendelijke groet,
    Paul

 13. Lars Nouwen zegt

  Misschien in het hele verhaal niet heel erg belangrijk, maar ik deed toch een klein vreugdedansje toen ik ‘don’t panic’ op de navigatie van de tesla zag staan!

 14. Wel oppassen met oversteken… kijk links, kijk rechts….
  http://www.youtube.com/watch?v=FQggXjT6gCc

 15. Ik ben verbaast over al het talent en de aandacht voor elk detail, en ook verbaast het mij waar al dat talent voor word gebruikt.
  Is dit wat de mensen willen en nodig hebben ?
  Zijn wij niet meer sociale wezens die andere mensen helpen die hulp nodig hebben met primaire levens behoeftes als school en schoon drinkwater en voedsel en gezondheid en veiligheid ….

  Of zullen we next een trein de ruimte inschieten of nog beter er helemaal niet over nadenken dat is het

  • Nou Bert, in onze neo kapitalistische samenleving is er steeds minder ruimte voor sociale cohesie. Tel daar het steeds sterker wordende nationalisme bij op en we drijven steeds verder af van die sociale betrokkenheid. De wetenschap doorbreekt dit echter (mooiste voorbeeld vind ik toch de lhc). Kennis verbind! Zeker kunnen we voor die 100 miljoen van gisteren wat anders doen. Maar het neo kapitalisme kent zijn eigen agenda en dat is in dit geval de ontwikkeling van de ruimtevaart. Een investering die mijns inziens juist veel kennis en toepassingen verschaft waar we als mensheid allemaal beter van kunnen worden. Althans dat is mijn mening. Veel dagelijkse toepassingen hebben we juist te danken aan die ruimtevaartwetenschap. Maar het blijft arbitrair. Ik geniet er met volle teugen van en ben dankbaar dat ik dit allemaal mee mag maken.

 16. Hans heeft in zekere zin wel een punt:
  Nog voor de werkelijke lancering was er al een fraaie animatie, inclusief het zweven van de roadster.
  Later, na de lancering, waren er filmpjes -o.a. bij de NOS- waarin de echte lancering gemixt waren met de “animatie-roadster”.

 17. De filmpjes geven idd wel een paar vraagtekens, het zou zomaar kunnen dat Elon Musk contacten heeft met computer experts die voor elk filmpje kunnen zorgen wat maar gewenst is…..

  Gelukkig zijn er met mij veel mensen die gewoon iets heel anders met dat geld hadden gedaan, dan had ik ook gejuigd en nog veel meer andere mensen die er mee geholpen waren.

  Al moet ik zeggen zo een auto in de ruimte ….
  Dat doet je wat ….

Speak Your Mind

*