Site pictogram Astroblogs

Falcon Heavy raket van SpaceX is gelanceerd! [Update]

Credit: SpaceX

Vanavond om 21.45 uur Nederlandse tijd is vanaf lanceercomplex 39A op Kennedy Space Center in Florida de nieuwe Falcon Heavy raket van SpaceX gelanceerd, na de Saturnus V de krachtigste raket die de wereld ooit gezien heeft! De uit drie Falcon 9 core stages met 27 Merlin motoren bestaande Falcon Heavy ging onder luid gejuich van de aanwezigen in het vluchtleidingscentrum van SpaceX omhoog. Om 21.53 uur (terwijl ik dit schrijf) kwamen de twee boosterraketten tegelijk aan met een zachte landing op land in Florida. Dat zag er zo uit – spectaculaire beelden als je ’t mij vraagt.

Credit: SpaceX

De centrale core-raket moest op een drijvend platform in de oceaan landen, maar op dit moment is nog niet bekend of dat is gelukt. Hieronder een eerste foto van de Tesla Roadster mét chauffeur in de ruimte.

Credit: SpaceX

Later volgt meer informatie, inclusief videobeelden van de spectaculaire lancering. [Update 22.35] Ik begrijp zojuist dat de centrale core helaas geen zachte landing heeft kunnen maken op het drijvende landingsdok in de Atlantische Oceaan, dat de naam ‘Of Course I Still Love You’ heeft.

Hieronder eerste videobeelden van de lancering. De eerste dertig minuten is aftellen tot de lancering, pas daarna is de lancering te zien. De zachte landing van de twee boosterraketten (in mijn ogen net zo indrukwekkend als de lancering) is vanaf ongeveer 37 minuten te zien.

En hier nog een beeld van Starman in z’n rode Tesla roadster in de ruimte, onderweg naar Mars.

Credit: SpaceX

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten