23 juni 2024

Hoe vergaat het Starman in z’n Tesla Roadster in de ruimte?

Credit: SpaceX

Gisteren werd met de allereerste testlancering van de Falcon Heavy raket van SpaceX een kersenrode Tesla Roadster sportauto de ruimte in geschoten. Achter het stuur zit ‘Starman’, een pop in het door SpaceX ontwikkelde astronautenpak. Met z’n rechterhand ‘stuurt’ hij de electrische auto en z’n linkerarm rust een tikkeltje nonchalant in het open linkerraam. De naam Starman komt van Bowie’s gelijknamige song uit 1972. In het dashboardkastje schijnt een exemplaar van Douglas Adams z’n The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy uit 1979 te liggen – de tekst ‘Don’t Panic’ die in het navigatievenster van de Roadster te zien is verwijst daar ook naar. Ergens in de auto is te lezen waar en door wie de auto gemaakt is. 😀 Ook liggen de boeken van Isaac Asimov’s Foundation in de auto. De autoradio speelde Bowie’s Space Oddity tijdens de lancering. Nee niet in de ruimte, want zoals je weet is daar door het ontbreken van lucht geen geluid hoorbaar.

Credit: SpaceX

Hoe het nu verder gaat met Starman in z’n Roadster? Elon Musk twitterde vandaag de baan van de auto in het zonnestelsel. Nee, hij gaat niet naar Mars. Wel zal ‘ie op een gegeven moment ergens in de planetoïdengordel van het zonnestelsel aankomen, tussen de banen van Mars en Ceres in en daar vermoedelijk deel van gaan uitmaken.

De eerste ruim vier en een halve uur van Starman in de ruimte werden live gestreamd door Tesla – daarna waren de batterijen op – en die video kan je hieronder zien.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Over honderd jaar weet echt niemand meer wie Donald Trump was, maar zeer waarschijnlijk weten heel veel mensen dan nog wie Elon Musk was en wat hij bereikt heeft!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Angele van Oosterom zegt
 3. Angele van Oosterom zegt

  Door alle kleuren tegelijk lijkt me!

 4. De discussie of je de autoradio zou horen in de ruimte wil ik wel aan gaan. Uiteraard zal door het vacuum de radio niet direct te horen zijn. Maar indien de radio hard genoeg staat, zullen de trillingen van de speakers zich door het materiaal van de auto verplaatsen en bij direct contact van de auto zal dmv “bone conduction” de muziek te horen zijn.

 5. Angele van Oosterom zegt

  Nog even over Musk, in het AD,( en in andere dagbladen zag ik ook niets trouwens) stond en staat, helaas, niets over de lancering. Wel over de grote reclame campagne van TopDutch.com gericht aan Elon Musk ‘Hi Elon’, dit bedrijf voert uit naam van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe campagne met grote billboards en reclameauto’s in Californië om de 2e mega Tesla fabriek naar Nederland te krijgen dat veel banen, 3000 jongeren in Nederland hadden al info gevraagd voor werk. Maar Vlaanderen is een grote concurrent, deze regio zou in de top 5 staan van Musk’s lijst. Aangezien het bedrijf nog in flink in het rood staat is het nog afwachten wanneer deze 2e fabriek er komt, aldus AD 8/2.

Speak Your Mind

*