28 maart 2024

NGL lezing: Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven

Op 15 februari houdt Ignas Snellen de NLG lezing in Leiden over exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven. Aanmelding is nodig om de lezing bij te wonen (dat kan via de link in de bron).
Er is een ware revolutie gaande in het onderzoek aan planeten rond andere sterren dan onze zon. Pas twintig jaar geleden zijn de eerste exoplaneten ontdekt, en sinds kort weten we van het bestaan van de eerste aardachtige planeten. Ook wordt er een enorme vooruitgang geboekt in de karakterisering van de atmosferen van exoplaneten.
Snellen legt uit hoe deze prachtige ontdekkingen worden gedaan, en wat sterrenkundigen de komende jaren hopen te gaan onderzoeken. Antwoorden op existentiële vragen lijken binnen handbereik te liggen: bestaat er buitenaards leven, of zijn wij alleen in dit enorme universum?

Ignas Snellen. Credit: Universiteit van Leiden

Over de spreker

Professor Ignas Snellen is hoogleraar Observationele astrofysica aan de Universiteit Leiden. Na het afsluiten van zijn promotieonderzoek in Leiden in 1997, werkte hij drie jaar als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Astronomie in Cambridge, waarna hij een astronomie docent werd aan de Universiteit van Edinburgh. Hij keerde terug naar de Universiteit Leiden in 2004.

Zijn voornaamste onderzoeksgebied is exoplaneten. De groep van Snellen ontwikkelt observatie en data-reductie technieken voor de telescopen op de grond, en in het bijzonder voor de toekomstige Extremely Large Telescopes (ELT). Belangrijke successen zijn bereikt met behulp van hoge-dispersie spectroscopie, waarin het licht van de planeet wordt afgescheiden van de veel heldere sterrenhemel door middel van de eigen spectrale kenmerken in combinatie met de tijd-differentiaal en / of ruimtelijke scheidingstechnieken – technieken die vaak ontwikkeld zijn in zijn team.

https://youtu.be/XDNbuD78ouY

Snellen’s team heeft ook een nieuwe camera-systeem, MASCARA, ontwikkeld om de helderste transiting planeten aan de hemel te vinden. Het eerste systeem is in werking op La Palma. Bron: Universiteit van Leiden.

Share

Speak Your Mind

*