12 april 2024

ijskoude winterjuweeltjes…

Rosettenevel in het sterrenbeeld Monoceros met 500mm F8 Maksutov telelens

want  eh…..brrrrr….koud…. heb ik het ech wel gehad tijdens die afgelopen twee astrofoto-avondjes  van maar liefst vier (!!!) uur per “buitenspeel-sessie” in het vrije veld…enne….bij deze ben ik nu helemaal een doorwrocht voorstander(!!!) geworden van klimaatverandering..en dus…hup….nog verder  omhoog met die Moeder Aard thermostaat!! Hmmmm….en nu tevens ook maar hopen dat Elon Musk het niet houd bij het in de ruimte schieten van die ene benzineloze en…oh gruwel… zo hopeloos superluxe  eng-stille…want dan kenne we zo lekker naar de autoradio luistere… Tesla!! Bling bling/softe luxe/meer in het algemeen en mechanische oergeluiden verstorende autoradio’s in het bijzonder en uw nedrig astroscribent hebben al jaren en jaren een moeilijke  relatie…..maar toegegeven, ze kraken heerlijk als je er, meteen na aanschaf van je kakelnieuwe voiture,  overheen rijdt!!

Afgezien van het feit dat ik op de snelweg, na al die jaren nog steeds zo heerlijk kan genieten van dat fijnhoogtoerige,  bepaaldelijk niet stille “Hilversum Eén(d) muziekje in stereo afkomstig uit die twee piepkleine luchtgekoelde cilindertjes”….vind ik alles in de vorm van “pechgevoelige en irritatie-opwekkende hoegenaamde “luxe extra’s” in de vorm van gadgets, knopjes, autoradio’s, etc..etc… en vooral ook zoiets luxe (??) als de afwezigheid van mechanische geluid”  zaken die mij juist  afleiden van de hoofdaktiviteit, in dit geval het veilig besturen ener automobiel, enne daar zal ik en daar wil vooral nooit aan wennen!!! Maar goed..da’s een c.q. mijn persoonlijke mening!

Ditzelfde “levensdogma”…”een(d)voud is kenmerk van het ware” en “meer is irriteer” gaat voor mij dus ook op als het gaat om het prettig be-oefenen van de edele edoch bepaald niet makkelijke tak van sport der astrofotografie…en dus alsjeblieft liever niet teveel aan overbodige “luxe” spullen en gadgets mee het vrije veld in!!…. Op dat vlak, het luxe gadgetvlak dus, helaas zat het tijdens deze afgelopen ijskoude astrofotografie-sessie even helemaal tegen,  in de vorm van een typisch gevalletje van een opeens volledig op hol geslagen EQ6 montering…althans de luxe GoTo..c.q. uitlijnfunctie …oeps!! Heb mij een weekje of wat geleden, na heel lang wijfelen en twijfelen,  toch laten overhalen tot het “opdaten” van mijn EQ6 GoTo besturingssysteem. Niet dat ik dat ik ontevreden was over het functioneren van mijn “eenvoudige verouderde EQ6 software”…integendeel zelfs…maar ja….ze zeggen dat nieuw en meer misschien toch  beter is en zo….en dus….downloaden maar die nieuwe software-hap…en  yep….heel veel extra functie’s…totaan het nu zowaar kunnen weergeven van de buitenlucht-temperatuur!! Nuttig?? nah….dach het niet..ik voel zo wel dat mijn kloten eraf vriezen als ik al vier uur in een straffe minus 15 graden oostenwind aan het buiten spelen ben!!!

Ok….dit extra’tje is dan niet echt nuttig maar..vooruit..wel grappig…..het wordt echter hele andere koek, die niet te hoegen variant, als je bijna knock out wordt gemept door je eigen telescoop als die, na het ingeven van het commando  ” ga naar eerste GoTo uitlijnster Sirius”, opeens totaal onverwacht compleet de andere (verkeerde!!!) kant richting Rigel uit wenst te hollen,  om vervolgens het winterse “uitlijnfeest” helemaal   te verzieken door bij de tweede ingegeven uitlijnster zelfs onder de horizon te duiken…aaarrgghhhhh….niet echt plezant, als je vanwege alle koude winterongemakken hoopt op een niet al te lange foto-sessie!!! Natuurlijk met bitterfrisse tegenzin van alles en nog wat gechecked en uitgeprobeerd…maar zelfs na een dik uur verder aanklooien bij een vierde poging nog steeds geen “witte rook”….Nou ja,  behalve dan hyperverhitte,  uit mijn oren “geiserende”,   chagrijnrook,  waar ik ter plekke het Aardse klimaat temperatuur minimaal een graadje of vijf mee heb opgejaagd….aaarrgghhhh..not funny!!!!! Afijn…net toen ik zo ongeveer al schuimbekkend begon te hallucineren over “ECHT LEUKE hobbies in plaats van dit ge…piep….piep..piep”,  schoot mij opeens die “update-sessie” te binnen….Misschien was dat, hoe onbegrijpelijk (updaten is toch verbeteren?????) en hoe onlogisch dit ook aanvoelde,  toch wellicht de grote boosdoener achter al deze GoTo-ellende???!! Nu had ik, bij het verkennen van alle mogelijkheden van de EQ6 handcontroler, ooit eens de functie “factory settings” voorbij zien flitsen…enne tja….wat had ik te verliezen….en dus deze functie opgezocht, gevonden, aangeklikt …en..oh joepidepoepie…..succes!!

Nou ja….nog niet helemaal,  want terugzetten naar “factory settings” betekent ook dat je al je gegevens zoals de kaartcoördinaten kwijt bent en deze dus weer opnieuw moet ingeven….en tja….die had ik dus even niet “ergens op een papiertje genoteerd”….oh jemig de pemig..hoe dit nu weer op te lossen!??!! Nu zou ik wellicht kunnen overkomen als zijnde  “vet tegen de vooruitgang en zo”,  maar dat ben ik toch echt niet, hoor….mits het maar logische, ongecompliseerde en functionele vooruitgang. Ik ben dus om maar wat te noemen een groot liefhebber van de smartfoon…..hoe heeft den  mensch ooit zonder gekund???!!  Zeker als je “wat op leeftijd bent” vind ik zo’n ding echt een heerlijk stukkie “extended memory” wanneer je 50plus-brein even last heeft van een zogenaamd “senioren-momentje”…hihi!!  En welk één glorieus gevoel om “in the middle of fucking nowhere” effe rap een “GPS-kaartcoördinaten-appie” te kunnen downloaden en hupsakeetje  In bijkans no time,  zoals dat hoort en zoals vanouds, een perfecte GoTo-uitlijning te verkrijgen..oh joy..oh joy!!! OK….ik heb nu natuurlijk minder “functie’s” maar dat zal mij echt aan mijn ree….eh..aan mijn derriere oxideren…..de hoofdfunctie, even zonder sterrenkaart een object kunnen opzoeken, die deed en doet het weer!!! Wat en waarom er nu “iets” is mis gegaan na het binnenhalen van die Skywatcher synscan EQ6 update is mij in elk geval nog steeds een raadsel….wie het weet mag het mij zeggen….hoewel, aan de andere kant…laat ook misschein maar zitten…..het ding doet het tenslotte weer, zoals mijn eens zo eenvoudige, supersolide en betrouwbare  EQ6’je dat zolang al heeft gedaan!!!

Overigens….laat het vooral toch duidelijk zijn dat ik na 40 jaar met kaart en zoeker “rondscharrelen langs de sterrenhemel” uiteraard echt geen GoTo nodig heb om huis, tuin en keuken deep sky objecten  zoals de Rosettenevel  en de Orionnevel “uit de lucht te plukken”……MAAR….als ik dan toch een montering heb met GoTo-mogelijkheden, dan moet ie, me dunkt,  op z’n minst die basisfunctie  kunnen doen “voor  het zeldzame geval dat ik eens een keertje wel lekker lui wil zijn”…en de  beste manier om je “zieke GoTo montering” te repareren en te testen is nog altijd onder een echte sterrenhemel!!

De Orionnevel gekiekt met de canon 1000D plus 500mm F8 Maksutov telelens

Maar goed….ondanks dat gevalletje tijdelijk dooie EQ6, een wederom laaglangscherende zwaan….(wat een machtig angstaanjagend en loeierhard geluid is dat toch als zo’n prachtdier in het donker al opstijgend op ooghoogte langs je heen komt suizen!!!)……, een verderop geparkeerde auto waarbij de inzittenden bij het doen van “een” danwel “de” daad net effe iets te vaak per ongeluk tegen het grootlichtknopje aan tikten en natuurlijk toch weer mijn oude “vriend” de kou…….”ah, de geneugten van astrosport in het vrije veld”……..is het me uiteindelijk toch gelukt om in acht uur tijd “buitenspelen” met behulp van mijn 500mm F8 Maksutov telelens er twee opnames “uit te wringen”.

De Rosettenevel is een stack van 6×5 minuten op ISO 800 en de Orionnevel is een stack van 4×10 minuten op ISO 800 in plaats van de oorspronkelijk geplande 6 stuks…..Ik had het na het vierde subje zo koud gekregen dat ik het simpelweg niet meer kon en wilde opbrengen om nog eens 20 minuten aan het volgoculair vastgeplakt of erger nog vastgevroren te zitten……het moet wel een beetje leuk blijven! Bij de Orionnevel is aan de niet echt mooie ronde sterpuntjes goed te zien dat het volgen met een ijskoud bibberhandje is gedaan…maarre…. voor de rest ben ik best wel tevreden over de astrofotografische buit van twee fraaie winternachten afzien…weltrusten!!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Jan, jij bent ijskoud de beste. 😀 Mooie foto’s hoor van deze winterobjecten. Kleine tip voor als je ’t heel koud hebt: neem een Jägermeister – alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is. Helpt echt.

    • jan brandt zegt

      Hmmm..toch maar liever niet….dan ga ik…hips…teveel dubbelsterren zien…maar als het dan toch moet, doe mij dan maar liever een “Op je gemakkie”…mier maar dan ook echt mierzoete lokale zeeuwse grog..eh…likeur…jammie!!

Speak Your Mind

*