29 maart 2024

Nog wat nabranders van ehh…. over Starman in z’n space-Tesla Roadster

Credit: Remanzacco Observatorium

Afgelopen dinsdag werd voor ’t eerst de Falcon Heavy van SpaceX gelanceerd met in de laadruimte de kersenrode Tesla Roadster, met Spaceman als ‘chauffeur’ – heb je ’t nieuws erover gemist dan heb je vast een week onder een dikke steen gelegen. Over dat snelle vehikel kunnen we als nabrander nog het volgende melden:

    • Mocht je willen weten waar ‘ie zich op dit moment bevindt en met welke interplanetaire snelheid de auto zich voortbeweegt dan kan je hier terecht: where is roadster. Yep, z’n snelheid is momenteel 19,98 km/s
    • De NASA heeft de Roadster nu officieel toegevoegd aan de (lange) lijst van hemelobjecten. Ga naar NASA Jet Propulsion Laboratory’s HORIZONS website, klik op “change” naast ’target body’, type daar “SpaceX,” enter en klik vervolgens op “Generate ephemeris”. Voila. 😀
    • De roadster is ook vanaf de aarde gefilmd en gefotografeerd. Dat deden ze bijvoorbeeld vandaag vanuit het Remanzacco observatorium en de foto daarvan zie je bovenaan, de animatie hieronder, geschoten met een 0,25-m f/3.4 reflector + CCD camera.

      Credit: Remanzacco Observatorium

      De video laat twintig minuten zien, iedere frame ervan heeft een opnameduur van zestig seconden. Bron: Remanzacco.

    • Ik noemde eerder al dat er boeken van Douglas Adams en Isaac Asimov in de auto liggen. Er blijkt ook nog een handdoek ergens te liggen, naast het Don’t panic in het navigatievenster nog een verwijzing naar Adam’s z’n befaamde Hitchhikers Guide. Daarnaast is er een ‘Ark’ in de auto, een laser optical quartz schijf, geproduceerd door de Arch Mission Foundation. Op deze pagina vind je meer info over die laatste, bijzondere lading.
Share

Comments

  1. Twinkle, twinkle, little car …

  2. G. Janssen zegt

    Ik vind het een geheel onnodige verspilling van geld en materiaal. De auto heeft geen enkele functie.
    Het is bewust ruimte afval waar niemand op zit te wachten.
    Een heel duidelijk gemisten kans om aan deze lancering een functie te geven, had er niet beter een experiment uitgevoerd kunnen worden.

  3. Los van het type verspilling, nodig of onnodig, het was een testvlucht van de Falcon Heavy. Welke producent zou het hebben aangedurfd om een dure satelliet mee te sturen, die in de ruimte een experiment zou kunnen uitvoeren? Er was grote kans dat de lancering zou mislukken, dus dan ga je geen risico lopen je satelliet kwijt te raken. Musk moet daarom gedacht hebben, waarom geen auto als lading meegestuurd, ik heb nog een oud ding in m’n garage staan.

  4. Hoe geniaal is het om je Tesla de ruimte in te sturen? David en Chriet zitten voor mij al denkbeeldig om de beurt naast Starman.
    MoniqueFace With Hand Over Mouth on EmojiOne 3.1

  5. Paul Bakker zegt

    De auto heeft geen enkele functie? Voor een schijntje, echt een fractie van marketingbudgetten van grote bedrijven, genereert de tesla een enorme hoeveelheid aandacht. De auto in de ruimte doet precies waar het voor bedacht is. En dan nog. Een beetje lol mag ook geld kosten.

  6. Maak je geen zorgen dat dit ruimtepuin zal blijven. Dit is gegarandeerd een toekomstig museumstuk.
    Met deze eerste eerste interplanetaire vlucht heeft spacex het begin gemarkeerd voor exploitatie van ons zonnestelsel. Over 20 jaar zijn er waarschijnlijk wel een tiental bedrijven in staat om die Tesla op te halen.
    Afgezien dat wetgeving (die nog eerst eens helder gemaakt moet worden) bepaald dat SpaceX de enige is die dat mag doen.
    Dat hij vroeg of laat in een museumstuk veranderd is vrijwel zeker tenzij hij eerder ergens crasht of het zonnestelsel uit geslingerd wordt.

    • Ik bedoelde natuurlijk “eerste interplanetaire vlucht uitgevoerd door commercieel bedrijf”

    • rocinante zegt

      Ik zeg altijd tegen de kritische onwetende mensen die lopen te zeiken over een Tesla in de Ruimte, dat het heelal heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel groot en leeg is. Totaal nutteloos. Het Universum wordt volgens hen verpest door menselijke invloeden en rommel. Dan loop ik maar boos weg.

      • De ruimte is inderdaad qua volume oneindig; er is een onbeperkte hoeveelheid van.
        Dat geldt echter niet voor de nabije ruimte om de Aarde, of het volume binnen de asteroïdengordel. Die zijn wel enorm groot, maar niet oneindig. Voor een mens zijn beide ruimtes wel onvoorstelbaar groot, net als bijvoorbeeld de aardse oceanen : niet te bevatten.

        De enorme oceanen hebben we altijd al behandeld als een afvoerputje , in de hoop dat we van onze afval afkwamen. Helaas verwerkt de oceaan ons plastic-afval niet en ook bv niet die vaten met radioactief afval die er liggen. Ondertussen zijn er plannen om ons oceaan-plastic uit de zee te vissen, want ook dat is in amper 70 jaar tijd een niet voor te stellen hoeveelheid geworden.
        En het vormt een gevaar voor in zeelevende organismen en uiteindelijk ook onszelf.
        (Hopelijk gebeurt er niks met die radioactieve vaten.)

        In een andere blog lees ik dat er rond de Aarde reeds een miljoen stukjes schroot vliegen, en dat satellieten en bewoners van ISS regelmatig moeten vluchten of schuilen om niet geraakt te worden door dit puin. Me dunkt dat dat genoeg bewijs is om te stellen dat de ruimte rond Aarde toch niet zo groot is, en zeker niet “totaal nutteloos”.

        De ruimte binnen de asteroïdengordel is nog niet zo vervuild, te hopen valt dat de space-roadster zo robuust is dat de “lading” en het voertuig één geheel blijven.
        En laten we eerlijk zijn: dit museum-item-to-be moet vooral niet(!) in een museum komen te staan. Ik zou ook niet weten op welke planeet…. ( De maanlanders staan toch ook nog gewoon op hun landingsplaats? )

        Maar we moeten wel op onze hoede blijven voor ruimteschroot; voorkomen is beter dan terughalen!

        Groet, Paul

        • Correctie: 150 miljoen brokjes schroot !

        • Hans Toet zegt

          Hallo Paul,

          Wat is Ruimte nu eigenlijk. en ruimtetijd zoals Albert Einstein aan gaf
          Eerst was er niets, geen ruimte, geen tijd, geen materie en dan ???

          Energie wordt omgezet in materie (maar wat heeft tijd en ruimte voor rol hierin) (het heelal ontstaat) E=mc in het kwadraat

          E (Energie) = (is gelijk aan) de m (Massa) maal c (lichtsnelheid) maal c (lichtsnelheid).

          Wel bizar allemaal als je je er in verdiept, want wat is energie dan ?

          • Sorry Hans, maar denk je dat ik alle antwoorden heb? Ik moet je dan teleurstellen. 🙂
            -ruimte is 3 dimensionaal; ruimtetijd heeft ook nog een klokje. Maar de tijd verloopt niet overal even snel, bv onderinvloed van gravitatie of bij snelheden nabij c.

            Wat er voor de BigBang was weten we niet, net zo min als we precies weten wat er achter de horizon binnen een zwartgat gebeurd/is. Maar er was vast iets anders dan ‘niks’. Niks kan niet ontploffen en is juist erg stabiel. Dat was voor de BB duidelijk niet het geval. 🙂
            Misschien waren er voor de BB al wetmatigheden die er nu nog steeds zijn, ik weet dat niet zeker, maar denk van wel.

            E= mc^2
            Energie kan worden omgezet in massa, maar ook omgekeerd. Massa lijkt dus een vorm van gekristaliseerde energie. Maar in elk systeem dat we onderzocht hebben, neemt de entropie in de tijd toe: de totale wanorde groeit! Dus er kan niet alleen maar massa ontstaan: kristallen lijken juist erg ordelijk.

            Wat energie dan eigenlijk is weet ik ook al niet. 😀 Misschien is het in zijn meest vrije vorm gewoon een belofte. Maar als ik het teruglees, ziet dat er niet uit als een natuurkundige vergelijking.
            Natuurkunde vind ik erg interessant, daarom lees ik graag de artikelen op Astroblogs, natuurkunde over hele grote systemen… 🙂 😀

            Ik hoop dat ik je wat verder geholpen, bij onduidelijkheden moet je dat me maar laten weten. 😉
            Groet, Paul

Speak Your Mind

*