29 maart 2024

De Melkweg en het Andromedastelsel blijken ongeveer even groot te zijn

Fragment uit de simulatie van de Melkweg en het Andromedastelsel in botsing. Credit: ICRAR

Lange tijd dachten de sterrenkundigen dat ons naaste buursterrenstelsel, het Andromedastelsel (M31), twee tot drie keer zo groot was als het Melkwegstelsel. Maar recent onderzoek door Australische sterrenkundigen laat zien dat ze even groot zijn, beiden bevatten pakweg 800 miljard keer de massa van de zon. De groep van het International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) van de Universiteit van West-Australië komt tot die conclusie op basis van waarnemingen aan de snelheden van sterren in beide sterrenstelsels. Net als de aarde een ontsnappingssnelheid heeft, de snelheid om uit de greep van diens zwaartekracht te komen (11 km/s), hebben sterrenstelsels ook een ontsnappingssnelheid, die afhankelijk is van de totale massa, zowel van gewone als donkere materie. Het blijkt dat de hoeveelheid donkere materie van het Andromedastelsel tot nu toe te hoog werd ingeschat. Zowel van het Melkwegstelsel als van het Andromedastelsel blijkt de ontsnappingssnelheid 550 km/s te zijn. Beide stelsels staan nu nog op meer dan twee miljoen lichtjaar afstand, maar over pakweg vier miljard jaar zullen ze botsen met elkaar. In de video hieronder beelden van de simulatie van die botsing.

Andromeda and the Milky Way Collide! from ICRAR on Vimeo.

Meer info over het onderzoek aan de massa van de Melkweg en het Andromedastelsel vind je in dit vakartikel: “The Need for Speed: Escape velocity and dynamical mass measurements of the Andromeda galaxy’ dat vandaag gepubliceerd is in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Bron: ICRAR.

Share

Comments

  1. Het spijt me dat ik hier niet meer ben als Andromeda en Melkweg met elkaar versmelten tot een elliptisch sterrenstelsel. Maar gelukkig hebben we alvast de simulatie-foto’s.

    Groet, Paul

    NB Denk dat ook Sol en Terra er dan niet ‘echt’ meer zijn.

  2. Wybren de Jong zegt

    Maar hoe hebben ze de ontsnappingssnelheid van Andromeda vastgesteld?
    Moet je om die ontsnappingssnelheid uit te rekenen niet eerst al weten wat de massa is?
    Dan krijg je dus een cirkelredenering.

    • Ik weet het niet, maar misschien zijn er waarnemingen van sterren die ontsnappen aan de Andromeda? En heeft men daar de snelheid van gemeten.
      Voor de Melkweg lijkt mij die methode veel moeilijker toepasbaar, omdat de spiraalarmen in de weg zitten.

      Maar zoals gezegd, ik doe maar een gok.
      Groet, Paul

  3. Volgens het vakartikel (zie link in de blog) maken ze gebruik van een nieuwe methode om met behulp van ‘high velocity Planetary Nebulae’ (PNe) de ontsnappingssnelheid van het Andromedastelsel te bepalen. Ik ken die methode verder niet, dus kan er weinig over zeggen.

Speak Your Mind

*