28 mei 2024

Opportunity werd gebouwd om 90 dagen op Mars te verblijven. Het zijn er inmiddels 5000!

Opportunity maakte vandaag deze foto van de dageraad op Mars. Credit: NASA

Vandaag heeft Marsrover Opportunity een nieuwe mijlpaal bereikt. Toen de rover pakweg twintig jaar geleden door de NASA gebouwd werd dacht men dat ‘ie het 90 sol uit zou houden, negentig dagen op Mars – een Marsdag is 40 minuten langer dan een dag op Aarde. Sol 1 was op 25 januari 2004, toen de rover landde op Mars. De technici waren nogal sceptisch dat Opportunity en z’n broertje, Mars Exploration Rover (MER) Spirit, de strenge winter op Mars zouden overleven, vandaar de laag ingeschatte levensduur. Inmiddels weten we dat ‘ie het heel wat langer heeft uitgehouden dan die geprognosticeerde 90 dagen, zoals dat zo mooi heet. Want vandaag, 16 februari 2018, werd door de Opportunity sol 5000 bereikt en hij doet ’t nog uitstekend daar op de Rode Planeet! In die lange periode heeft ‘ie 45,1 km afgelegd van zijn landingsplaats, in de Eaglekrater op de Meridiani Planum vlakte op Mars, naar z’n huidige locatie, de 22 km grote Endeavour krater, waar de 180 kg wegende Marsrover in 2011 aankwam. Tot op de dag van vandaag heeft de Opportunity 225.036 foto’s naar de aarde gestuurd, die allemaal online te bekijken zijn. Bron: JPL/NASA.

Share

Comments

 1. Van de week hadden we het er op AB nog over dat missies financieel nog wel eens uit de hand lopen.
  http://www.astroblogs.nl/2018/02/14/oeps-nasas-wfirst-missie-dreigt-te-sneuvelen/
  Maar als je dan bedenkt da sommige missies ook al 50maal zo lang duren / dat de apparatuur het maar niet wil begeven, 😉 , dan is er toch niet echt sprake van weggegooid geld.
  ( En ja, als je iets geheel nieuws maakt, weet je niet welke problemen je nog tegen komt, en moet omzeilen. )

  Groet, Paul

  NB
  Quote : “…waar de 180 kg wegende Marsrover …”
  Wikipedia maakt dezelfde contradictio in terminis: de Marsrover meet (een massa van) 180kg, maar heeft op Mars een gewicht ca. 670 N .
  ( Wat overeen komt met een kracht van ca. 70kg op Aarde, als je dan toch perse kilo’s wilt zien. 😀 😛 )

Speak Your Mind

*