1 maart 2024

Hier lijkt iets vreselijk fout te gaan bij de lancering. Maar wees gerust, het hoort zo.

Credit: United Launch Alliance

Op 12 januari werd vanaf Space Launch Complex 6 op de Vandenberg Air Force Base in Californië een Delta IV Heavy raket gelanceerd met een NROL-47 spionagesatelliet. Is al weer een poosje geleden, maar ik laat toch maar even de beelden zien, want als je de foto’s en beelden ziet van wat er kort voor de lancering gebeurde schrik je toch wel even. De raket is namelijk even omgeven door een zee van vlammen, die van onderen opstijgen en die tot over de helft van de raket komen, hij is dan nog niet vertrokken (zie de video hieronder voor de beelden). Maar wees gerust: het hoort zo, het komt vaker voor en het heet ‘excess hydrogen burning’. Op T-5, vijf seconden voor de lancering, gaan de pompen met waterstof van de RS-68 motoren open, twee seconden later gevolgd door het zuurstof. Er komt dus eerder waterstof naar buiten, die nog niet verbrand is en die snel stijgt, omdat het licht is. Door de Radial Outward Firing Igniters (ROFI’s of ‘sparklers’) aan de onderzijde van de raket wordt dat overtollige waterstofgas verbrand en dat zorgt er voor dat de raket even omringd is door een vuurzee.

Die ROFI’s zorgen er voor dat de waterstof op een gecontroleerde manier kan verbranden en dat het niet met de zuurstof van de buitenlucht kan mengen. Hieronder nog een video uit het Kerbal Space Program, waarin wordt ingegaan op het fenomeen van de ‘excess hydrogen burning’.

Bron: Planetary.org.

Share

Comments

  1. Bart Bruijn zegt

    Vreemd dat er een soort bruin/zwarte neerslag op de raket overblijft. Het lijkt wel roet. Maar waar komt roet vandaan als je waterstof verbrandt? Of kan de verf er niet tegen. Gezien de kleurstelling lijkt men daar nu juist rekening mee gehouden te hebben.

  2. Bart Bruijn zegt

    En dan vind ik ook die zwarte (roet)wolk raar, nu ik het er toch over heb.

  3. In de bron wordt gesproken over ‘charring’ van het isolatiemateriaal op de boosterraketten. Vertaald is dat ‘verkolen’. Ik denk dus dat het isolatiemateriaal zwart of bruin uitslaat door de verbranding.

Speak Your Mind

*