19 april 2024

Welk instrument zou de waarneming door EDGES van de eerste sterren in het heelal kunnen bevestigen?

Credit: Murchison Radio-astronomy Observatory

Afgelopen woensdag werd de ontdekking wereldkundig gemaakt van een signaal in het FM-radiogolfgebied (frekwentie 78 MHz) in de kosmische microgolf-achtergrondstraling, veroorzaakt door de eerste sterren in het heelal, die 180 miljoen jaar na de oerknal UV-licht gingen uitstralen. De ontdekking is nog niet door een onafhankelijk instrument bevestigd en daarmee kan niet nog worden gezegd dat deze ontdekking ook echt is. Daarom moeten we wachten op zo’n bevestiging. De ontdekking die woensdag bekend werd gemaakt is gedaan met de radio-antenne genaamd EDGES (Experiment to Detect Global EoR Signature), gelegen op het terrein van het Murchison Radio-astronomy Observatory (MWO) in West-Australië.

De eenvoudige en kleine EDGES radio-antenne van de MRO ( Murchison Radio-astronomy Observatory )

Verspreid over de hele wereld zijn er talloze andere instrumenten, die zich richten op hetzelfde tijdperk in het heelal als waar EDGES naar keek, het zogeheten Epoch of Reionization (EoR), toen er geleidelijk een einde kwam aan de ‘donkere eeuwen’ van het heelal en de ‘kosmische dageraad’ begon, door het oplichten van zeer zware sterren, de zogeheten Populatie III sterren. Welke instrumenten zijn dat? Een kort overzicht, inclusief links voor meer informatie (waarbij opgemerkt dat ik er naderhand nog wat experimenten bij heb gezet, waar ik al struinend op het internet op stuit. De EoR wordt wat afbestudeerd):

 • LEDA (Large-Aperture Experiment to Detect the Dark Ages)
 • SCI-HI (Sonda Cosmológica de las Islas para la Detección de Hidrógeno Neutro)
 • PRIZM (Probing Radio Intensity at high z from Marion)
 • SARAS 2 (Shaped Antenna measurement of the background Radio Spectrum 2)
 • HERA (Hydrogen Epoch of Reionization Array)
 • LOFAR (Low-Frequency Array – hé, die kennen we goed)
 • MWA (Murchison Widefield Array – zie afbeelding bovenaan)
 • PAPER (Precision Array for Probing the Epoch of Reionization)
 • GMRT (Giant Metrewave Radio Telescope)
 • Toekomstig:
  • LWA (Long Wavelength Array)
  • SKA–LFAA (Low-Frequency Aperture Array)
  • HYPERION (Hydrogen Probe of the Epoch of REIONization)
  • DARE (Dark Agnes Radio Explorer)
  • JWST (James Webb Space Telescope)

Nou, als daar niet iets bij zit dat voor een snelle bevestiging (óf falsificatie) kan zorgen dan weet ik het ook niet. OK, ze kijken niet allemaal naar het specifieke frekwentiebereik waarin EDGES naar de CMB kijkt (50–100 MHz), maar overlap zal er vast en zeker zijn. Wordt vervolgd

[Update 21.00 uur] Ik zie net in een tweet een link naar het op 1 maart in Nature gepubliceerde artikel van Judd Bowmann. Dat artikel zat eerst achter een dure paywall. Nu dus kennelijk niet meer:

Share

Comments

 1. Vind het zo wie zo al knap dat men dat ontdekte op (rond) de 78 MHz.
  Als je het radiospectrum ziet cq hoort, begrijp je wat ik bedoel 🙂
  https://youtu.be/tx9wQVFXe1A

 2. Ah, meer mensen hadden iets gehoord bij die frekwentie. Wel een hoop ruis zeg. 😀

 3. De achterkant van de maan als beste ontvangst optie halen ze ook aan… ref 27 🙂

 4. De meeste van het lijstje hadden die dip allang (als bonus) kunnen vastleggen, maar men gooit de “achtergrondruis” gewoon standaard weg (kind met badwater) i.p.v. dat men dit nog ff door een spectrumanalyser haalt (en dan weggooit) en vervolgens dit spectrum over een jaartje middelt. Dat krijg je met specifieke onderzoeksprotocollen op zoek naar de vastgelegde kaders.

Speak Your Mind

*