23 april 2024

Stephen Hawking overleden

Stephen Hawking, door velen gezien als de Albert Einstein van onze tijd, is overleden. Hawking werd 76 jaar. De familie laat weten diep bedroefd te zijn. “Stephen was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven.”

Hawking heeft zijn bekendheid in het bijzonder te danken aan zijn onderzoek naar Zwarte Gaten. Straling die bij Zwarte Gaten werd ontdekt werd naar hem vernoemd. Tevens schreef hij diverse boeken. Het bekendste daarvan is ‘Het heelal’ uit 1988, waarin hij op een toegankelijke wijze schreef over zijn theorieën. Het boek werd een bestseller, waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht.

Hawking studeerde natuurkunde in Oxford, waar zijn talent al snel opviel. Met name zijn theoretisch inzicht was toen al fenomenaal.
Op jonge leeftijd werd Hawking ziek. Hij werd getroffen door de ziekte ALS, waarbij hij de controle over zijn spieren steeds verder verloor. Daardoor belandde hij in een rolstoel. Desondanks lukte het hem zijn doctoraat te behalen, werd hij professor gravitionele natuurkunde en professor in de wiskunde. Hawking bleef zijn leven lang als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Cambridge.

In 1985 raakt Hawking als gevolg van een longontsteking zijn stem kwijt. Er werd vervolgens een spraakprogramma voor hem ontwikkeld waarmee hij met zijn omgeving kon communiceren. Hij stuurde het programma aan met oogbewegingen. Het spraakprogramma stelde hem ook in staat colleges en lezingen te geven. Enkele jaren geleden had ondergetekende het voorrecht om samen met Arie een lezing van Hawking in Utrecht bij te wonen.

Share

Comments

 1. Ik zag het vanmorgen ook op Teletekst. Een groot wetenschapper is heengegaan, snif snif. Nog een wonder dat hij met zijn ziekte zo oud is geworden, op de één of andere manier heeft zijn geest hem al die jaren overeind gehouden. Wel een mooie dag voor een wetenschapper om te overlijden op 14 maart, pi-dag.

 2. Monique zegt

  Toeval of niet, Hawking is gestorven op Albert Einsteins geboortedag én op deze dag is het Pi-dag (3,14) https://nl.wikipedia.org/wiki/Pi-dag
  Hawking, geboren op 8 januari (1942), Galileo Galilei gestorven op 8 januari (1642)
  Thinking Face on EmojiOne 3.1

 3. Wat een gemis, wat zal deze man gemist worden, door hem is de wetenschap een stuk dichterbij de gewone mensen gebracht door het te brengen met humor. Een uithangbord voor de wetenschap is heen gegaan en ik zou niet weten wie dit moet/kan gaat overnemen. Gelukkig hebben wij André Kuipers in Nederland!

 4. Zaterdag een special over hem op discovery van 16:20 tot 22:00
  https://www.discovery.nl/tv-gids?type=day&channel_code=DBEN-H&filter=1200&date=17032018

 5. Enceladus zegt

  Gisteren Diederik Jekel op tv over Stephen Hawking: https://www.npo.nl/focus/15-03-2018/VPWON_1283738

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 6. Ill Matilled zegt

  Vale, Professor Hawking!

  Moest even verteren dat iemand die door de Foo Vechters is bestempeld als een ‘fucking legend’ heen is gegaan.

  De Nobel-prijs comité was niet overtuigd van het feit dat je bijdrage prijzenswaardig zou kunnen zijn voor de vooruitgang dus heeft de hele wereld dat je gegeven door je bestsellers te lezen en zich te laten inspireren door het uitstekende oplossend vermogen van je heldere geest en het duidelijke voorbeeld van kracht en dedicatie die je uitstraalde, de naar jou genoemde Hawking-radiatie.

  “Mens sana in corpore sano” ging niet voor je op en daar ben je dik aan voorbij gegaan dus ‘shame on us’.

  Nadat je in je bruut gebroken lichaam al vroeg gevangen werd was het je toch nog steeds gelukt om regelmatig wakker te worden met een flinke relativistische jet (in je geest) om tegen je geliefde(n) aan te kruipen met bijna onredelijke voorstellen ten behoeve van geluk en overgave. Je hebt wel de weddenschap op een abbonement op de Penthouse, zoals al je andere ‘bets’, ook verloren (1975).

  De onzinnige wetenschappelijke wedijvering terzijde ben jij degene die de ‘invaliden’ uit hun onontsnapbare sociale diagnose, met de harde hand (3 vingers, later alleen spieren in je gelaat) hebt geholpen door te laten zien dat je met kop en schouders boven de lichamelijk gaaf gelitigeerde medemens met gemak kon uitsteken.

  De ‘move’ dat je 25M exemplaren van je boek verkoopt op het moment dat het door derden niet meer lukt om je (financieel) in leven te houden is gewoon ‘epic’ en is het de straatdefinitie van ‘gangsta’.

  De informatie verdwijnt niet in een black hole en het blijft ook niet op de topologie ronddrijven zoals je daarop later terugkwam na je ‘zogenaamde’ bedenkingen en de nieuwe generatie is hard bezig om, onder andere, dit vraagstuk op te lossen.

  U wordt gemist, Maestro!

Speak Your Mind

*