De Krabpulsar (PSR B0531+21), het compacte restant van de ster die explodeerde op 4 juli 1054, is onlangs opnieuw gefotografeerd en wel door het drietal ruimtetelescopen Chandra (in röntgen), Hubble (zichtbaar en ultraviolet) en Spitzer (infrarood). De krabpulsar is gelegen in het centrum van de Krabnevel (M1), het restant in het sterrenbeeld Stier (Taurus) van die supernova van bijna duizend jaar geleden. Op de foto hierboven zie je het resultaat, een compositie van de door Chandra (blauw en wit), Hubble (paars) en Spitzer (roze) gemaakte foto’s. De Krabpulsar, 6500 lichtjaar van ons vandaan gelegen, is de centrale witte stip, die je omgeven ziet door een ellips en waar naar links toe een straalstroom vandaan loopt. De 20 km grote Krabpulsar draait één keer per 33 milliseconde om z’n as – zeg dertig keer (!) per seconde – en hij genereert een zeer sterk magnetisch veld, dat bundels van hoogenergetische snel bewegende materie en antimaterie vanuit de beide polen uitstoot.
Ter vergelijking: hier is de foto te zien die Chandra bijna twintig jaar geleden van de Krabpulsar wist te nemen, dat was in 1999. Bron: Chandra.
Het zou mooi zijn als ze ook nog de SpIOMM data er overheen zouden kunnen leggen zodat je kan zien hoe de explosie voortkabbelt qua lokale expansie, zie fig 3.
http://iopscience.iop.org/article/10.1088/0004-6256/139/5/2083#aj327482s5