30 mei 2024

President Trump is akkoord met de bouw van een ruimtestation…. om de Maan!

Credit: NAthan Kogan / NSF

De Amerikaanse president Donald Trump is akkoord gegaan met de start van een programma dat bedoeld is om begin van het volgende decennium een ruimtestation te maken, dat in een baan om de Maan zal draaien. In het begrotingsvoorstel dat de NASA in februari indiende bij het Witte Huis en het Congres voor het fiscale jaar 2019 was al sprake van de bouw van een ‘Power and Propulsion Element (PPE)’, een module die de kern van het te bouwen ruimtestation moet worden en die ergens in 2022 moet worden gelanceerd, de ‘Lunar Orbital Platform – Gateway‘ (LOP-G). Het Witte Huis is akkoord met die PPE. Voor de bouw zal worden samengewerkt met andere ruimtevaartorganisaties, zoals de ESA, JAXA en Roscosmos.

In eerste instantie wilde men die PPE richting Maan brengen met de Exploration Mission 2 (EM-2), de allereerste bemande missie van NASA’s Space Launch System (SLS) met een Orion capsule, maar daar ziet men toch vanaf. EM-2 staat nu gepland voor een lancering in 2023, maar de PPE wil men een jaar eerder al lanceren. Voor de bouw van LOP-G wordt in de begroting van 2019 $504,2 miljoen opgenomen. Het Congres moet de begroting van de NASA nog goedkeuren.

Credit: Nathan Kogan / NSF

Zoals je aan de afbeelding hierboven ziet wordt het Amerikaanse ruimtestation om de Maan wel een stuk kleiner dan het internationale ruimtestation ISS, dat in een baan om de aarde draait. Het ruimtestation zal in het begin vier onderdelen hebben:

 • het genoemde Power and Propulsion Element (PPE).
 • een woongedeelte, te transporteren tijdens EM-3; in het station zal plaats zijn voor vier astronauten.
 • een logistieke module, voor opslag van voorraden, wetenschappelijke experimenten en commercieel gebruik, te transporteren tijdens EM-4.
 • een sluis, waaraan capsules vast kunnen koppelen en waarvandaan ruimtewandelingen (Extra-Vehicular Activities – EVA’s) kunnen worden gedaan, te transporteren tijdens EM-5.

De NASA wil het ruimtestation gebruiken als een soort van tussenstation voor bemande missies naar Mars. Bron: NASA Spaceflight  + Planetary.org + Wiki.

Share

Comments

 1. Nou ja, het is een start. Trouwens, het budget vind ik wel een schijntje wat we als mensheid zouden moeten investeren. Maar ik, het begin is er, dus tijd nu om de. Champagnefles te ontkurken. Proost!

  • Ja inderdaad, die $ 504 miljoen zou een schijntje zijn voor een ruimtestation. Maar ik was niet volledig in mijn bericht, want de jaren erna is ook geld nodig. 😳 $662.2 mijoen in 2020, $540 miljoen in 2021, $558.9 miljoen in 2022 en $459.1 miljoen in 2023.

 2. Over een kleine 3 jaar zit er een andere president en een ander visie…ik vertrouw het Amerikaanse ruimtevaartprogramma al heel lang niet meer. Het is doorlopend uitstel, afstel en een totaal ander visie elke keer.

  Wie gelooft er werkelijk dat we straks een ruimtestation rond de Maan hebben? Ik niet…net zo min als dat de NASA mensen naar Mars gaat brengen, gaat ook niet gebeuren…

  • Ach Marco. De tijd zal het leren. Sinds het Apollo programma is er niet iets echt spectalulairs gebeurd. Tenminste wat mensen in de ruimte betreft. Links- of rechtsom, we gaan de komende jaren een spannende tijd tegemoet. Ruimtevaart is iets van eeuwen. Wij maken de Pioniersfase mee. Super.

   • Monique zegt

    Lisa , je slaat de spijker op z’n kop. Ik vraag me nog steeds af waarom er decennia lang niks spectaculairs gebeurd is. Ja, argumenten zoals te kostbaar of niet interessant heb ik genoeg langs zien komen (wat kost een oorlog ook alweer?)
    Ik probeer mij wel eens voor te stellen wat een impact een nieuwe bemande maanlanding nu zou hebben. Mijn hart maakt nu al een sprongetje bij de gedachte. De maan staat zo dichtbij! Elke dag drie kwartier een reality maanprogramma om 19:30? Ik ga kijken Monique Television on EmojiOne 3.1

    Naast serieus onderzoek kunnen we ook gaan voor nieuw en beter beeldmateriaal, onderzoek moonhoaxen, testen wat hightech camera’s e.d. doen en de duur van batterijen in extreme kou (mijn accu’s voor de camera zijn in de kou zo leeg, geef mij die batterij uit 1969 van de Hasselblad maar), oriëntatie nederzetting, etc.

    Ik heb wel eens een blog geschreven “Wil je op vakantie naar de maan?” Wat was ik naïef om dat te geloven Person Monique Facepalming: Light Skin Tone on EmojiOne 3.1
    http://www.astroblogs.nl/2014/06/17/wil-je-op-vakantie-naar-de-maan/

    ” Wij maken de Pioniersfase mee.” Dat is wel zo. Toch zou ik een oude “maanoefening” ook waarderen.
    Proost Monique Wine Glass on EmojiOne 3.1

    • Ik ben geboren in 1969, de Maanlandingen waren te vroeg om te beseffen, ik heb dus niks meegemaakt waarvan ik kan zeggen “dat is een moment in de Ruimtevaart voor de Mensheid”…gewoon dik 40 jaar weggegooid door domme foute beslissingen en zero lef en inzicht…Erg jammer!

     • Marco, ik heb het wel bewust meegemaakt (ben van 59). Voor de krakkemikkerige TV met m’n vader. De echte impact kon ik toen niet bevatten, dan dat ik het wel spannend vond. De politiek die er achter zat al helemaal niet. Wel wakkerde het mijn interesse in wetenschap aan en ben ik ook wetenschapster geworden. Althans niet meer praktizerend haha. Weer naar de Maan gaan, is volgens mij de logische stap om ervaring op te doen in wonen, werken en vooral de logistiek. Ook kunnen we nieuwe techniek ontwikkelen, om permanent te verblijven. De schamele 500 miljoen voor de vliegende basis is natuurlijk een schijntje. Daarom heb ik meer vertrouwen in de ontwikkeling van de private ruimtevaart. Als er winst te halen valt, zal er vanzelf steeds meer geïnvesteerd worden. Ik schat in dat over 100 jaar we een onvoorstelbare wereld hebben van de techniek. Of wij daar als mens dan nog een leidende rol in hebben, hoop ik dan maar. Maar de ruimte in word echt gemeengoed.

    • Proost Monique, ik ga ook kijken hoor. Lijkt me bijzonder interessant. Nog beter, is er deel van uitmaken.
     We hebben wel een tijdje stilgestaan om echt iets spectaculairs neer te zetten, maar we hebben wel veel kennis in de ruimte opgedaan. Op naar de volgende fase, ik denk dat de globale maatschappij er nu wel rijp voor is.

     Ik ga zometeen je blog lezen hoor. En bij vooruitgang, moet je ook kunne dromen of zelfs naïef zijn haha.

     Noem me ouderwets, maar ik kan nog steeds de Hasselblads waarderen.

 3. De man geeft het begrip “Mooning” een wel heel bijzondere betekenis.

 4. Afgezien van de stimulerende enorme technologische uitdagingen hebben bemande missies geen nut voor de mensheid. Hooguit voor individuen of organisaties om winst en aanzien te verwerven en misschien de paar miljonairs die er een vakantietripje aan overhouden. De ruimte is te groot en te onherbergzaam voor mensen. Beter om te investeren in robots die voor ons de planeten van het zonnestelsel onderzoeken en in een nieuwe en nog betere ruimtetelescoop.

 5. http://allesoversterrenkunde.nl/actueel/nieuws/_detail/gli/stofafzetting-op-de-maan-vormt-een-groter-probleem/
  https://radio1.be/over-de-gevaren-van-maanstof
  http://www.astroblogs.nl/2013/11/21/stof-op-de-maan-vormt-groter-probleem-dan-gedacht/

  Mag ik er dan vanuit gaan dat alle problemen mbt “maanstof “,van de nanodeeltjes op de maan tot
  de statische atoom nanokleine stofwolk rondom de maan zijn opgelost..te handelen.
  Nee, Monique geen beren op de weg,boter op het hoofd !
  zoals Arie in een vorig blog al vermelde , echte oplossingen weet ik nog niets van.
  wel dat er een Chinees konijntje heel gauw stuk was:-)

 6. Eigenlijk is het microstof rondom de maan de reden dat de maan zo mooi schitterd …toch ?

 7. Je reactie wacht op moderatie.

  http://allesoversterrenkunde.nl/actueel/nieuws/_detail/gli/stofafzetting-op-de-maan-vormt-een-groter-probleem/
  https://radio1.be/over-de-gevaren-van-maanstof
  http://www.astroblogs.nl/2013/11/21/stof-op-de-maan-vormt-groter-probleem-dan-gedacht/

  Mag ik er dan vanuit gaan dat alle problemen mbt “maanstof “,van de deeltjes op de maan tot
  de statische atoom kleine stofwolk rondom de maan zijn opgelost..te handelen.
  Nee, Monique geen beren op de weg,boter op het hoofd !
  zoals Arie in een vorig blog al vermelde , echte oplossingen weet ik nog niets van.
  wel dat er een Chinees konijntje heel gauw stuk was:-)

 8. Mag ik er dan vanuit gaan dat alle problemen mbt “maanstof “,van de nanodeeltjes op de maan tot
  de statische atoom nanokleine stofwolk rondom de maan zijn opgelost..te handelen.
  Nee, Monique geen beren op de weg,boter op het hoofd !
  zoals Arie in een vorig blog al vermelde , echte oplossingen weet ik nog niets van.
  wel dat er een Chinees konijntje heel gauw stuk was:-)

  http://allesoversterrenkunde.nl/actueel/nieuws/_detail/gli/stofafzetting-op-de-maan-vormt-een-groter-probleem/

  https://radio1.be/over-de-gevaren-van-maanstof

  http://www.astroblogs.nl/2013/11/21/stof-op-de-maan-vormt-groter-probleem-dan-gedacht/

 9. Monique zegt

  Maanstof op de maan (fijnstof op aarde Face With Rolling Eyes on EmojiOne 3.1 ) De permanente scheve stofwolk rond de maan werd al opgemerkt door de astronauten tijdens de Apollomissies.

  Blog::
  http://www.astroblogs.nl/2015/11/26/de-permanente-scheve-stofwolk-rond-de-maan/

 10. Maanstof was een probleem

  De astronauten droegen een rugzak met een tank met zuurstof voor zeven uur, onder een druk van 60 atmosfeer. De zuurstof kwam met een temperatuur van tussen de zeven en tien graden het pak in, en met filters vol lithiumoxide werd het koolstofdioxide uit de uitgeademde lucht gefilterd voor hergebruik.
  bron :wibnet .nl

  De pakken waren een half uur te gebruiken als zelfstandige noodcapsules en konden aan elkaar gekoppeld worden. Als een van de twee astronauten tijdens een maanwandeling in de problemen kwam, kon de andere zijn zuurstofvoorziening aansluiten op het pak van zijn collega. Gelukkig is dat nooit nodig geweest.

  Het maanstof vormde een onverwacht groot probleem. Het zat overal tussen en koekte vast op de witte maanpakken. Alle verbindingsstukken kwamen zo vol stof te zitten dat de astronauten nauwelijks nog hun armen konden buigen of handschoenen aan konden doen. Ook op het goudfolie van het vizier zat stof, waardoor er krassen ontstonden en het vizier mat werd. Gelukkig duurde het langste verblijf op de maan maar drie dagen; de pakken hadden een vierde dag waarschijnlijk niet overleefd.

Speak Your Mind

*