Site pictogram Astroblogs

President Trump is akkoord met de bouw van een ruimtestation…. om de Maan!

Credit: NAthan Kogan / NSF

De Amerikaanse president Donald Trump is akkoord gegaan met de start van een programma dat bedoeld is om begin van het volgende decennium een ruimtestation te maken, dat in een baan om de Maan zal draaien. In het begrotingsvoorstel dat de NASA in februari indiende bij het Witte Huis en het Congres voor het fiscale jaar 2019 was al sprake van de bouw van een ‘Power and Propulsion Element (PPE)’, een module die de kern van het te bouwen ruimtestation moet worden en die ergens in 2022 moet worden gelanceerd, de ‘Lunar Orbital Platform – Gateway‘ (LOP-G). Het Witte Huis is akkoord met die PPE. Voor de bouw zal worden samengewerkt met andere ruimtevaartorganisaties, zoals de ESA, JAXA en Roscosmos.

In eerste instantie wilde men die PPE richting Maan brengen met de Exploration Mission 2 (EM-2), de allereerste bemande missie van NASA’s Space Launch System (SLS) met een Orion capsule, maar daar ziet men toch vanaf. EM-2 staat nu gepland voor een lancering in 2023, maar de PPE wil men een jaar eerder al lanceren. Voor de bouw van LOP-G wordt in de begroting van 2019 $504,2 miljoen opgenomen. Het Congres moet de begroting van de NASA nog goedkeuren.

Credit: Nathan Kogan / NSF

Zoals je aan de afbeelding hierboven ziet wordt het Amerikaanse ruimtestation om de Maan wel een stuk kleiner dan het internationale ruimtestation ISS, dat in een baan om de aarde draait. Het ruimtestation zal in het begin vier onderdelen hebben:

  • het genoemde Power and Propulsion Element (PPE).
  • een woongedeelte, te transporteren tijdens EM-3; in het station zal plaats zijn voor vier astronauten.
  • een logistieke module, voor opslag van voorraden, wetenschappelijke experimenten en commercieel gebruik, te transporteren tijdens EM-4.
  • een sluis, waaraan capsules vast kunnen koppelen en waarvandaan ruimtewandelingen (Extra-Vehicular Activities – EVA’s) kunnen worden gedaan, te transporteren tijdens EM-5.

De NASA wil het ruimtestation gebruiken als een soort van tussenstation voor bemande missies naar Mars. Bron: NASA Spaceflight  + Planetary.org + Wiki.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten