27 februari 2024

Tiangong-1 zal waarschijnlijk tussen 30 maart en 2 april op de aarde vallen

Volgens de meest recente voorspelling door het Space Debris Office van ESA zal Tiangong-1 in deze periode op aarde vallen. De prognose werd op  21 maart uitgebracht. ESA dient als  beheerder van een testcampagne met betrekking tot de re-entry van Tiangong-1,

Tiangong-1 en Shenzhou 9 docking credits; livetradingnews

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 zal waarschijnlijk tussen 30 maart en 2 april op de aarde vallen, volgens de meest recente voorspelling door het Space Debris Office van het European Space Agency (ESA) in Darmstadt, Duitsland. Dit venster is “zeer variabel”. Vertegenwoordigers van het Space Debris Office benadrukten de geactualiseerde prognose, die recent (21 maart) werd uitgebracht. Tiangong-1 werd eind september 2011 gelanceerd om  docking en rendezvous-technologieën te testen  die nodig zijn voor een nieuw te bouwen  ruimtestation, dat China wil realiseren tegen het midden van het volgend decennium. De eerste Chinese orbitale koppeling vond plaats tussen Tiangong-1 en een onbemand Shenzhou-ruimtevaartuig op 2 november 2011. Twee pilotmissies werden vervolgens voltooid om Tiangong-1 te bezoeken: Shenzhou-9 en Shenzhou-10, respectievelijk in juni 2012 en juni 2013. Ondertussen zal ESA dienen als gastheer en beheerder van een testcampagne met betrekking tot de re-entry van Tiangong-1, uitgevoerd door het Inter Agency Space Debris Coordination Committee (IADC). Het IADC omvat ruimtevaart-deskundigen en andere onderzoekers van 13 ruimteagentschappen en andere organisaties, waaronder NASA, ESA, andere Europese nationale ruimteagentschappen, het JAXA, de Indian Space Research Organization, het Korea Aerospace Research Institute, Roscosmos  en het China National Space Administration. IADC-leden gebruiken de val van Tiangong-1 om hun jaarlijkse re-entry-testcampagne uit te voeren, waarbij deelnemers hun voorspellingen van het tijdvenster samenvoegen, evenals hun  volgdatasets verkregen van radar en andere bronnen. Het doel is om de voorspellingsnauwkeurigheid voor alle leden onderling te verifiëren  en te analyseren.  Het is niet bekend waar Tiangong-1 precies zal terugvallen naar de aarde. Gezien de inclinatie van het ruimtevaartuig zal het ergens tussen 43 graden noord en 43 graden zuiderbreedte terugkomen. Vanwege de massa en de gebruikte constructie materialen van het Chinese station is er een mogelijkheid dat sommige delen van Tiangong-1 de re-entry zullen overleven. Bron; Spacenews

Voor meer gedetailleerde informatie zie de blog van Marco Langbroek

https://sattrackcam.blogspot.nl/2018/03/updated-tiangong-1-reentry-predictions.html

Share

Comments

  1. Dat wordt dus wellicht vuurwerk met Pasen. 😀 Angela, bedankt voor de update over de reentry van het Chinese ruimtestation.

  2. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Of het 1 april wordt hebben ze maar in het midden gelaten… Inmiddels is al de halve wereld als mogelijk landingsplaats genoemd dus gissingen laten we maar achterwege. Maar een beetje spannend is het best wel.

  3. Ik heb mijn Triffids al aan de ketting gelegd 🙂

Speak Your Mind

*