28 maart 2024

Opnieuw uitstel lancering James Webb Space Telescope – nu tot mei 2020

Impressie van de JWST (Credit: NASA/ESA).

De NASA heeft vandaag laten weten dat de James Webb Space Telescope (JWST), de opvolger van de Hubble ruimtetelescoop, opnieuw te maken krijgt met een vertraagde lancering. Mikte men eerst op een lancering ergens in 2019, nu is dat opgeschoven naar mei 2020. Het testen van de verschillende onderdelen en de ‘finale integratie’ van al die onderdelen kost meer tijd dan men had voorzien. Een echte verrassing is dit uitstel niet, want begin maart konden we hier al berichten dat uitstel dreigde, zoals gerapporteerd door de Government Accountability Office (GAO), zeg maar de Amerikaanse versie van de Rekenkamer. Als ‘ie helemaal klaar is zal de JWST, met z’n complexe 6,5 meter spiegel, door een Europese Ariane 5 raket worden gelanceerd. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Ach ja. Beter nog testen dan meer risico nemen. Je moet er toch niet aan denken dat het mislukt met de lancering. Dan zijn we weer 10 jaar op achterstand.

    • Met de lancering kan het sowieso misgaan, dat blijft altijd de onbekende factor. Maar het gaat mij meer om het doorlopend uitstellen van projecten, of het nu om een telescoop gaat of een planetaire missie, alles duurt veel te lang bij de NASA. En dan is het vreemd dat, omdat er geen resultaat komt, de regering de stekker eruit strekt…nou zo raar is dat niet..

  2. De NASA is toch echt een lachertje aan het worden…

  3. Robheijd zegt

    #!$%!@&(#!#!@1 !!!!

  4. Ill Matilled zegt

    Het GAO rapport van februari zegt:

    “the prime contractor has overestimated workforce reductions, and technical challenges have prevented these planned reductions, necessitating the use of cost reserves.”

    wat los vertaald ongeveer zo klinkt:

    “Northrop Grumman heeft zich (alweer) kostelijk verrekend met hoeveel ze konden besparen op personeelskosten maar toch goed geprobeerd. De technologie en implementatie (toepassing) is dusdanig moeilijk dat dat gewoon niet gaat. De ZZP’ers moeten betaald worden om het klusje te kunnen klaren en dat komt de liquiditeit/budget niet ten goede. De toko blijft open tot de ambachtelijke brief van de favoriete gerechtsdeurwaarder (inhoud meteen lezen!) aangetekend wordt afgeleverd maar we hoeven er niet op te wachten.”

    NG en NASA weten natuurlijk dat het project niet zomaar kan worden gecancelled na 20 jaar ontwikkeling en 7.5 miljard dollar verder dus heeft NASA het Congress beloofd om hun beste DWI budgetconsulente naar NG te sturen ter versterking van de raad betrokken bij dit project.

    Het technische euvel is dat er een ‘unfolding sequence’ van 180 stappen moet worden uitgevoerd na lancering waarbij de Webb zich 6 fouten kan permitteren in totaal om toch nog enigzins functioneel te kunnen worden verklaard. De telescoop en de interpreterende instrumentatie zijn al getest en wel maar de ‘sunshield and bus’ wat de ‘spacecraft element’ wordt genoemd komen nog niet door de rigoreuze keuring. Het gevaarte is straks niet toegankelijk voor reparaties in de ruimte dus neemt men, zeer terecht en ongeacht de steeds verder oplopende kosten, de beslissing om zoveel mogelijk ‘ground-tests’ te doen zodat in elk geval het instrument in gebruik kan worden genomen en dat uiteindelijk de wetenschappelijke baten de kosten kunnen verantwoorden (wat zeker gaat gebeuren, gezworen op de afgewezen patent aanvraag van de goede man Hans Lypperhey).

Speak Your Mind

*