De inmiddels wereldberoemde Tabby’s ster, ook wel bekend onder de catalogusnaam KIC 8462852, is afgelopen weken weer achteruit gegaan in lichtkracht. De ster in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus), die z’n naam te danken heeft aan sterrenkundige Tabetha Boyajian, degene die de mysterieuze lichtdips van de ster in september 2015 als eerste wereldkundig maakte, is sinds 16 maart van dit jaar weer behoorlijk lichtzwakker geworden. Ondanks slechte weersomstandigheden kon men de ster toch in de gaten houden en op 26 maart bleek Tabby’s ster zo’n 5% in lichtkracht achteruit te zijn gegaan, de grootste lichtdip sinds de door Kepler waargenomen dip van 22% in 2013 – de dip die de nodige exotische verklaringen opriep, zoals buitenaardse beschavingen die een grote Dysonschil rondom de ster aan het bouwen waren. Al die verklaringen vielen allemaal af op eentje na, stof rondom de ster plus wellicht nog een zwerm kometen.
De laatste melding is van 27 maart en die zegt dat de lichtkracht nog altijd 2% onder de normale lichtkracht zit. De ster lijkt dus weer op weg naar z’n normale lichtkracht. Op basis van al deze waarnemingen probeert men een indruk te krijgen van wat precies de omvang en de structuur van de stofwolk rondom Tabby’s ster is. Nee, aliens zijn het in ieder geval niet. Bron: Universe Today.
Een ster met te weinig brandstof aan boord ?
Nee, dan vertoont ‘ie niet zo’n grillig gedrag van dalende en stijgende lichtkracht. Dan moet langzaam het licht gewoon doven.