29 november 2023

Een opvallend idee: een universum-anti universum paar dat bij de oerknal uit het niets ontstaat

Credit: NASA

De bekende natuurkundige Neil Turok, directeur van het Perimeter Institute voor Theoretical Physics in Ontario, Canada, heeft samen met Latham Boyle en Kieran Finn deze week een artikel gepubliceerd (hier de korte, daar de lange versie) met een opvallend idee: bij de oerknal ontstond uit het niets een universum-anti universum paar (“the universe before the bang and the universe after the bang may be re-interpreted as a universe/anti-universe pair, created from nothing“). In het artikel gaan ze uit van de zogeheten CPT symmetrie, die stelt dat fysische wetten dezelfde blijven als alle ladingen door tegengestelde vervangen worden (ladingconjugatie), alle dimensies gespiegeld worden (pariteitsymmetrie) en de tijd omgekeerd wordt. De symmetrie is er voor elementaire deeltjes (die ‘m ook kunnen schenden), maar Turok en z’n collega’s passen ‘m toe op het gehele heelal – tsja, waarom ook niet. Ze denken dat het universum van voor de oerknal een reflectie is van het universum na de oerknal, dat het één een universum is, het andere een anti universum, precies zoals virtuele deeltjesparen uit het niets kunnen ontstaan, zoals paren van elektronen (e-) en positronen (e+):

Credits: Black Hole Thermodynamics / LibreTexts content is licensed by CC BY-NC-SA 3.0.

Uitgaande van hun idee komen ze tot enkele voorspellingen, zoals dat er een stabiel zwaar neutrino moet bestaan en dat als deze 4,8 x 10^8 GeV zwaar is het de donkere materie kan verklaren. Ook zeggen ze dat alle drie bekende neutrino-soorten Majoranadeeltjes zijn, deeltjes die ook hun eigen antideeltje zijn, dat de lichtste ervan (het elektron neutrino) géén massa heeft en dat er géén primordiale zwaartekrachtsgolven van de oerknal zijn – die dus ook niet ontdekt zullen worden door instrumenten á la BICEP2. Mmmmm, wel één kleine winstwaarschuwing: hoe loopt het ook weer af met virtuele deeltjesparen? Yep, die annihileren elkaar na korte tijd. Hoe loopt dat dan af met een universum-anti universum paar? Bron: Not Even Wrong.

Share

Comments

 1. Gerrit Vermeer zegt

  Als de verstrengeling in dit scheidingsproces blijft bestaan, dan zal de energietoestand van een atoom, molecuul diepte hebben. De uitwisseling van fotonen maakt dat alle materie dan een holografisch beeld in zich heeft. De zwaartekracht ontstaat vanuit de verstrengeling en de constante uitdijing van het heelal. Daarmee koppel je de kwantummechanica op een eenvoudige manier aan de zwaartekracht.

 2. Gerrit Vermeer zegt

  Als de verstrengeling in dit scheidingsproces blijft bestaan, dan zal de energietoestand van een atoom, molecuul diepte hebben. De uitwisseling van fotonen maakt dat alle materie dan een holografisch beeld in zich heeft.

 3. Je bedoelt dat de twee universa verstrengeld zijn aan elkaar, zoals elementaire deeltjes dat ook kunnen zijn? Ja, als je de CPT symmetrie doortrekt van deeltjes naar complete universa, dan geldt dat ook voor de verstrengeling, Ik snap alleen niet hoe zwaartekracht daar een resultaat van kan zijn.

  • Gerrit Vermeer zegt

   De zwaartekracht en de Lorentzcontractie ontstaan omdat door de verstrengeling ruimtelijk op ieder deeltje aan alle zijde een evenredige trekkracht aanwezig is, je moet dit vierdimensionaal zien, door de uitdijing ontstaat op deze wijze de bolvorm die wij waarnemen. De trekkracht nemen wij niet waar. Je kan dit concluderen uit de rechte lijn van een vallend voorwerp naar het centrum van de Aarde. De diepte die ik bedoel heeft ook te maken hoe geluid zich verplaatst in de lucht. Vanuit deze gedachte heb ik diepte in het geluid uitgevonden vanuit één luidspreker, ook de echo verdwijnt vrijwel in een grote ruimte omdat de oriëntatie van het geluid beter verdeelt wordt in het molecuul.
   Je moet dit zien zoals uitgelegd in het Feynman diagram en dat vierdimensionaal beschouwen.
   Vanuit dezelfde diepte in het molecuul kan je de energieniveau s afleiden in het atoom of moleculen. De uitwisseling van fotonen maakt dat er daardoor een holografisch beeld in alle materie als vanzelf aanwezig is. Je kan deze vorm van verstrengeling niet waarnemen maar het is wel veel eenvoudiger dan dan een multiuniversum. Door de verstrengeling is ook het probleem met niet waargenomen donkere materie op te lossen.

 4. @ Gerrit:

  “dan zal de energietoestand van een atoom, molecuul diepte hebben”

  Diepte? Van een energietoestand ? Gemeten in meters ?

  • Gerrit Vermeer zegt

   De diepte die ik bedoel is dat de verstrengelde toestand varieert in diepte. Je ziet dat daardoor het golfpatroon veranderd omdat dit ook met het energieniveau te maken heeft. Vanuit deze gedachte heb ik een uitvinding gedaan door een schuin oplopende buis te vullen met water en met lucht die vanonder vandaan wordt ingeblazen een golf te maken die varieert met de schuinte van de buis. De naar boven gaande lucht en water stroom in een golfbeweging komt veel hoger dan de opvoerhoogte van de luchtpomp. Het is ook een constante, je kan de omhooggaande stroom wel dertig keer met een drie – vierde vernauwen zonder dat de omhoog gaande kracht verminderd. Dit laatste is een aanwijzing van de hypothese dat je diepte in het energieniveau aan het waargenomen golfpatroon mag koppelen redelijk in de buurt zit.

 5. Opdebeeck Marc zegt

  Natuurlijk is in ons universum de anti-materie nu nog aanwezig in dezelfde hoeveelheid als er materie is. Alleen dat we niet ver genoeg kunnen kijken, namelijk een kleine 15 miljard lichtjaren. Ons universum is reeds oneindig lang bezig en dus al bijna oneindig groot. Het zal nog oneindig lang tot oneindig groot worden. Dachten jullie echt dat de mens op het uiterste nippertje op het toneel kwam om het begin of herbegin van ons universum nog amper te kunnen observeren, wel dat is dan kortzichtig geredeneerd, zoals meestal door de mens gedacht wordt.
  Het universum is uit het niets ontstaan en is volledig in evenwicht zodat de netto energie gelijk aan nul.
  Zwaartekracht heeft altijd bestaan zelfs toen materie met massa nog niet bestond. Het is een essentieel basisgegeven van bij het vroege heelal. Gravitationele blueshift met het effect van donkere materie is één van de gevolgen van deze opbouw.

 6. Arie, het lijkt er op dat je forum wordt overgenomen…

 7. Het idee van een anti heelal ligt natuurlijk voor de hand, alleen om die theorie in meer dan 100 formules en wat aannames te “bewijzen” is knap werk. En nu maar hopen dat DM ook werkelijk bestaat anders gaat ook deze theorie niet op 🙂
  Ze weten Hawking / Penrose 1x te citeren, die komen er hier niet aan te pas.

 8. Klopt ook intuïtief mooi met de gedachte dat je antimaterie kan beschouwen als materie die terugreist in de tijd. Het anti-heelal is op T=0 vertrokken in de andere ‘richting’ (in de tijdsdimensie).

  Maar als dat anti-heelal zich als een exacte kopie zou moeten ontwikkelen, zou het dan ook niet zo moeten zijn dat de zwaartekracht tussen massa’s antimaterie onderling afstotend is? De zwaartekracht tussen materie en antimatter moet wel aantrekkend zijn, net zoals tussen massa’s materie onderling (dit laatste is evident de zwaartekracht zoals wij die hier kennen).
  Het valt nauwelijks te testen, want er zijn geen grote massa’s antimaterie om de zwaartekracht die ze onderling uitoefenen te meten.

 9. Het idee ( symmetrische multiverse bubbles) lijkt geweldig vooral als je bedenkt dat wij dan niet singuiliere individuen zijn maardat onse ideen en beslissingen genomen worden via een democratisch systeem van onbewust overleg.
  Benjamin Libet suggereerde al in 1984 dat onze vrije wil niet de vrijheid is om te beslissen maar om een beslissing te VETOEN. dus afwijzen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: