13 april 2024

Centrum Melkweg herbergt wellicht tienduizenden zwarte gaten in de nabijheid van Sgr A*

Impressie van kleine zwarte gaten in de buurt van het grote zware zwarte gat in het centrum van de Melkweg, Sgr A*. Credit: Columbia University-

Na de ontdekking van 12 zwarte gaten in de buurt van Sagittarius A* (Sgr A), het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, denkt een team sterrenkundigen van de Universiteit van Columbia dat er in dat centrum wellicht tienduizenden kleine zwarte gaten zijn. Sgr A is een zogeheten supermassive black hole (SMBH), ruim vier miljoen zonmassa’s zwaar. Hij wordt omgeven door een halo van gas en stof, de perfecte plek voor zware sterren om te ontstaan en na een kort, maar heftig leven als supernova te exploderen en dan een stellair zwart gat achter te laten. Het team van Chuck Hailey denkt daarom dat er binnen een straal van slechts zes lichtjaar rondom Sgr A* zo tussen de 10.000 en 20.000 van die zwarte gaten moeten zijn. Probleem is dat we ze niet zien, omdat ze door de afwezigheid van sterren in hun nabije omgeving geen straling uitzenden. Tenzij ze toch een stellaire partner hebben, dan kunnen ze door toevoer van materie af en toe uitbarstingen ondergaan, waarbij ze röntgenstraling uitzenden. Zo vond men dat dozijn zwarte gaten in de buurt van Sgr A*, gebruikmakend van gegevens die reeds bestonden, verzameld in 19 jaar tijd door de Chandra röntgensatelliet van de NASA. Uitgaande van de eigenschappen en verdeling van dit zwarte gaten denkt men dat er tussen de 300 en 500 zwarte gaten bij Sgr A* moeten zijn die een stellaire partner met een lage massa hebben en dat er zo’n 10.000 á 20.000 geïsoleerde zwarte gaten moeten zijn. Met zoveel zwarte gaten in een klein volume is de kans groot dat ze op elkaar botsen en dat kan dan weer door detectoren zoals LIGO worden waargenomen in de vorm van zwaartekrachtsgolven, zo kwam deze week op de EWASS conferentie in Liverpool aan de orde. Een vakartikel over de ontdekking van de twaalf zwarte gaten en de consequenties die men daaruit afleidt verschijnt morgen in Nature. Bron: Universiteit van Columbia.

Share

Comments

 1. zou de vooralsnog niet gevonden zogenoemde planeet 9 ook zo’n onzichtbaar mini zwart gaatje kunnen zijn ??

 2. schijtlullen , om mijn reactie niet te plaatsen !!!

 3. Dat ze daar een alternatief zijn voor donkere materie kunnen we wel vergeten, de eerste 10 kps vanaf het galactisch centrum draait geheel volgens Kepler zonder DM.
  https://physics.stackexchange.com/questions/148777/is-there-a-binary-black-hole-system-in-the-middle-of-the-galaxy/148812

 4. Marc Opdebeeck zegt

  Deze observaties zullen de wetenschap langzamerhand doen beseffen dat zwarte gaten geen accumulatie van materie zijn maar gewoon centra zijn waar de zwaartekracht (en ook het effect van de “donkere materie”) van elk systeem zich bundelt. Afhankelijk van de grootte en de spreiding van zijn materie ziet men een groter of kleiner zwart gat. Het heeft eigenlijk te maken met de zone van alle barycentra van alle materie rond dat centrum.

 5. Robheijd zegt

  Behalve de wiskunde is het beste bewijs voor het bestaan van kleinere zwarte gaten toch wel het fenomeen microquasar, bij mijn weten. Omdat aan een neutronenster een maximum van 2,16 zonsmassa word gesteld, en het maximum van een ster tot hooguit 320 zonsmassa is gesteld, de meesten komen niet boven de 10, en centrale zwarte gaten van stelsels miljarden zonsmassa zouden bezitten, blijft er een kolossaal gat over te overbrugging. Zijn al deze zwarte gaatjes de bron van de mysterieuze donkere energie? Iemand anders een idee?

  • Het volgende scenario is dat er meer zwarte gaten zijn dan zichtbare sterren :-). In dat geval moeten er dus voortdurend sterren momentaan een beetje van positie veranderen door de lenswerking van de zwaartekracht.
   We wachten af…

Speak Your Mind

*