3 december 2023

Vijftien boeken over Sterrenkunde en Ruimtevaart uit 2017/2018

Er bestaat van Space.com een boekenlijst die continu wordt aangevuld met nieuwe boeken over ruimtevaart en sterrenkunde. Een vijftiental nieuw(st)e boeken heb ik op een rij gezet. Hierbij o.a. Lucas Ellerbroeks ‘Planetenjagers’, alsook de biografie van een vooraanstaand SETI wetenschapster Jill Tarter in ‘Making Contact’ en een fotograaf die verlaten NASA faciliteiten fotografeert.

Planetenjagers credits; Reaktion press

De lijst is opgedeeld in vijf categorieën, kinderboeken, astronomie en astrofysica, ruimtevaart(historie), astrofotografie en sciencefiction. Ik heb van deze categorieën er resp. 2,5,4,2 en 2 kort aangestipt.

Kinderboeken

1a. Oliver Jeffers,Here We Are, Philomel Books, 2017. Een boek dat geschikt is voor de jongste kinderen, toont illustraties vanuit de ruimte van onze blauwe planeet. Hoewel voor ons enorm groot vanuit de immense uitgestrektheid van de ruimte oogt de aarde kwetsbaar en klein. Jeffers, auteur van meerdere kinderboeken, wilde het boek overwegend eenvoudig van opzet houden maar het was volgens hem een puzzel om uit de massa’s details die hij had verzameld lastig kiezen welke hij wel/niet moest weer geven in de illustraties van de sterrenhemel, zonsverduistering, oceanen en woestijnen enz. Uiteindelijk gaat het erom volgens de auteur om het tonen van onze plek in de kosmos in de meest letterlijke en figuurlijke zin van het woord en beeld.

1b. Seth Fishman/Isabel Greenberg, A Hundred Billion Trillion Stars, Greenwillow Books, 2017. Dit is ook een prentenboek en toont de lezer(tjes) het grootste aantal van alles waaronder het aantal sterren in de nachthemel. ‘Want hoewel het waar is dat we van sterrenstof zijn gemaakt, zou het misschien juister zijn om te zeggen dat het universum uit cijfers bestaat. En niet bepaald enkele cijfers maar gigantische getallen die de menselijke geest nauwelijks kan bevatten. Het lastige van statistieken is echter dat ze continu veranderen, populaties groeien en krimpen, sterren knipogen in en uit het bestaan’, aldus Fishman Dat was de uitdaging waar hij mee te maken kreeg toen hij zijn lijst van schaalvergrotende nummers opstelde, van het aantal bomen dat de zuurstof die we inademen uitpompt (3.000.000.000.000) tot het gewicht van de aarde zelf (13.000.000.000.000.000.000.000.000 pond of 5.896.700.810.000.000.000.000.000 kg. ). ‘Exactheid is niet het punt’, zei Fishman. ‘Ik wil [mijn zoon] laten weten dat hij een belangrijk onderdeel van dit universum is, we worstelen allemaal met wat het betekent om een individu te zijn. Het was erg belangrijk om dit niet alleen een boek over coole, grote aantallen te maken, maar een uitnodiging om je plek in die wereld te vinden. Omdat ergens tussen die honderd miljard triljoen sterren, daar sta jij’, aldus Fishman .

Astronomie/Astrofysica

2.a Elizabeth Tasker, The Planet Factory, Bloomsbury Sigma, 2017. Astrofysicus Elizabeth Tasker onderzoekt in dit boek wat wetenschappers op dit moment weten over de mysterieuze verre planeten buiten het zonnestelsel. Haar verhaal neemt lezers mee op een reis door oude technieken om exoplaneten te spotten (sommige waren behoorlijk gevaarlijk), alsook schijnt ze haar licht over de langwerpige banen van sommige buitenaardse planeten, en legt ze uit waarom de “bewoonbare zone” van een planeet weinig doet om het leven te ondersteunen als er te veel water tijdens de rotscyclus verloren gaat. (Rotsen worden constant gevormd, versleten en vervolgens opnieuw gevormd. Dit staat bekend als de rotscyclus).

2b. Will Kalif,See it with a small telescope, Ulysses, 2017. Het boek is vooral bedoeld voor diegenen die gewoon vertrouwd wensen te raken met hun nieuwe telescoop. Kalif, die de website Telescope Nerd beheert, leidt de lezers via dit boek tientallen interessante objecten aan de sterrenhemel. Het aanbod is ‘van alles wat’, planeten, sterrenhopen, nevels enz.

2c. Caleb Scharf/ ill. Ron Miller en 5W Infographics, ‘The Zoomable Universe’, Scientific American/Farrar, Straus en Giroux, 2017. Astrofysicus Caleb Scharf neemt de lezer stapsgewijs mee op weg langs het immense nog waarneembare universum naar de kortste theoretische meetbare lengte. Onderweg onderzoeken Scharf en de illustrator van het boek, Ron Miller, de vorming van het universum, onze Melkweg en de aarde, de samenstelling van het leven en de kwantumfysica, en de complexiteit die ontstaat wanneer je op een willekeurige schaal verder dan het oppervlak kijkt.

Making Contact credits; Pegasus

2d. Sarah Scoles, ‘Making Contact‘, Pegasus Books, 2017. In ‘Making Contact’, tekent de auteur de biografie op van een van de meest invloedrijke SETI-wetenschappers, Jill Tarter. Scoles volgt een overwegend lineair pad door het leven van Tarter en breekt af en toe in het heden in om verbindingen te overbruggen. Hoewel de biografie de geschiedenis van SETI volgt, richt ze zich vooral op Tarter: haar jeugdrelaties met haar ouders die haar hebben geholpen, haar opleiding als enige vrouw in haar techniek colleges in de jaren zestig, en haar strijd met wetenschappers en bureaucraten die dachten dat de ‘jacht’ op buitenaardse signalen de tijd, het geld of de middelen niet waard waren. Maar Tarter bleef vechten en hielp mee deze private organisatie op te richten die regeringswisselingen zou overleven, om zo m.b.v. vele financiële privédonoren de zoektocht naar buitenaards intelligent leven van de marginaliteit van de wetenschappelijke gemeenschap naar de reguliere wetenschap te helpen verplaatsen en te kunnen continueren.

2e. Lucas Ellerbroek, ‘Planet Hunters’, Reaktion Press/University of Chicago Press, 2017. Het boek neemt lezers mee door de geschiedenis van het zoeken naar werelden rond andere zonnen – van Middeleeuwse ketterse overtuigingen tot sciencefiction – naar een van de snelst groeiende velden van astronomisch onderzoek. Auteur Lucas Ellerbroek benadrukt de passie van exoplaneetonderzoekers terwijl ze gaandeweg meer leren over de talloze planeten die andere sterren omcirkelen. “Ik wil echt de boodschap overbrengen dat wetenschap iets is dat niet louter in een encyclopedie moet worden gelezen, en wetenschap een dynamische onderneming is die door mensen wordt bedreven’, aldus Ellerbroek. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (1984) was als klein jongetje al gefascineerd door planeten. Tijdens zijn promotie volgde hij van dichtbij met stijgende verbazing de jacht op aliens. In Planetenjagers beschrijft hij de geboorte van een nieuw vakgebied en de menselijke worstelingen die daarmee gepaard gaan. Ellerbroek is reeds bekend van De Wereld Leert Door en TEDx. Hij was tevens organisator en presentator van Nerd Nite.

Lucas Ellerbroek credits; thenextspeaker

Ruimtevaart(historie)

3a. Joe Pappalardo, ‘The Reinvention of Spaceflight‘, The Overlook Press, 2018. Popular Mechanics redacteur Joe Pappalardo’ boek heeft vooral betrekking op de opkomst van commerciële ruimtevaart. Ruimtevaart bedrijven van wereldfaam waaronder Virgin Galactic, SpaceX, en Blue Origin vullen de pagina’s. Maar de rode lijn in het boek volgt de ontwikkelingen van en aan de ‘Space Coast’ in Florida; het gebied is in minder dan tien jaar getransformeerd van een spaceshuttle-poort naar een commerciële hub voor ruimtevluchten, zo betoogt Pappalardo. Dit boek biedt een goede context voor diegenen die geïnteresseerd zijn in commerciële ruimtevluchten, inclusief de komende bemande lanceringen die naar verwachting de komende jaren zullen plaatsvinden.

3b. Zach en Kelly Weinersmith, ‘Soonish‘, Penguin, 2017. Cartoonist Zach Weinersmith en bioloog / podcaster Kelly Weinersmith begeven zich in de toekomst van technologie met een komedie-achtige – maar feitelijk rigoureuze – trip door 10 technologieën die alles zouden kunnen verbeteren en / of verpesten. Hoewel slechts enkele van die technologieën betrekking hebben op de ruimte, geven de Weinersmiths niettemin een diepgaand inzicht in de toekomst van de ruimtevaart, laten ze de (soms bizarre) concepten zien waarmee toekomstige ruimtevaarders de zwaartekracht zouden kunnen tarten, energie verzamelen, hun machines aandrijven en het zonnestelsel verder zouden kunnen ontginnen. Ondertussen worden deze discussie’s voorzien van grappige strips en exotische ruimtevluchtconcepten.

3c. Leland Melvin, ‘Chasing Space; an Astronaut’s Story of Grit, Grace and Second Chances‘, Amistad, 2017. In zijn memoires vertelt Melvin zijn verhaal, over hoe een nietsvermoedende voetballer uit een plattelandsstadje in Virginia het voor elkaar kreeg om te vliegen in de Space Shuttle Atlantis op missies naar het ISS. Leland Melvin begon zijn carrière als profvoetballer in de NFL, maar toen een blessure hem belette te spelen, ging hij studeren. Toen een recruiter van de NASA hem scoutte op een carrièrebeurs, realiseerde Melvin zich dat hij daadwerkelijk astronaut kon worden. Tegenwoordig besteedt hij zijn tijd aan het helpen van jonge vrouwen en minderheden om zich te bekwamen in ‘STEAM’ disciplines (wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde), zodat ze hun volledige potentieel kunnen realiseren en waarmaken. Er is ook een jonge lezerseditie van Melvin’s boek. Het bevat 16 pagina’s kleurenfoto’s en drie doe-het-zelf-experimenten voor kinderen om te leren hoe kleine raketten te bouwen en de chemie erachter te bestuderen.

3d. Rod Pyle, ‘Amazing Stories of the Space Age’, Prometheus, 2017. Pyle heeft diep gespit om door de geschiedenis reeds vergeten ruimtevaart (concept) missies te vinden. Er zijn verhalen over de plannen van Wernher von Braun om mensen naar Mars te sturen, een idee dat werd gesteund door Freeman Dyson, alsook om een nucleair aangedreven raket te maken, en een even kort overwogen voorstel om een militaire basis op de maan te bouwen vooruitlopend op de strijd om de maan tussen de VS en de Sovjets. De verhalen bieden een inzicht op hoeveel er van de ruimtemissies ongeveer falen voor elke die doorgang vindt.

Astrofotografie

4a. Tim Peake, ‘Hello, is this Planet Earth?’, Little, Brown and Co, 2017. Het fotoboek van de Britse astronaut Tim Peake ontleent zijn naam aan een ongewoon moment tijdens zijn zes maanden op het internationale ruimtestation ISS – hij probeerde zijn gezin te bellen op kerstavond in 2015, maar draaide in plaats daarvan het verkeerde nummer, en bracht de beantwoorder in totale confusie met de ongewone groet: “Hallo, is dit de planeet aarde?” Het boek is gevuld met Peake’s favoriete fotoselecties van dag en nacht, oceanen en rivieren, bergen en woestijnen, steden en de aarde in het algemeen, evenals de satellieten, ruimtevrachtschepen en ander materiaal dat tijdens zijn periode op het ruimtestation opdook. Zijn afbeeldingen worden afgewisseld met beschrijvingen van hoe hij de foto’s en anekdotes over zijn tijd heeft vastgelegd.

Verlaten ruimtevaart faciliteiten credits; Popular Mechanics

4b. Roland Miller, ‘Abandon in Place’, University of Mexico Press, 2016. Fotograaf Roland Miller neemt lezers mee op een rondleiding door verlaten faciliteiten die ooit het bemande ruimtevluchtprogramma van de NASA hebben gediend. De beelden van ongebruikte lanceertorens, lege kantoren en verouderde technologie zijn visueel opvallend en ademt de sfeer van lang vervlogen missies. Miller is van huis uit fotograaf en docent, maar hij fotografeert ongebruikte NASA-faciliteiten reeds gedurende dertig jaar als hobby project. Sommige van de sites in het boek – met name die op Cape Canaveral, Florida – worden snel uitgehold door zout water, en Miller, een kind uit het Apollo-tijdperk, stelt dat hij zich verplicht voelt deze monumenten vast te leggen ( en het liefst ook te behouden) . als een symbool van een van de grootste prestaties van de mensheid.

Sciencefiction

5a. Andy Weir, Artemis, Crown, 2017. In zijn debuut roman gaf auteur Andy Weir stem aan de vindingrijke botanist Mark Watney terwijl hij worstelde om te overleven, gestrand op Mars. In zijn tweede roman, “Artemis”, volgt hij het leven van Jasmine ‘Jazz’ Bashara, een kruier en smokkelaar. De roman speelt zich af in de late jaren 2080 en speelt zich af in Artemis, de eerste en enige stad op de maan. Bashara raakt verzeild raakt in een samenzwering voor de controle over de stad. Artemis is vernoemd naar de Griekse godin van de maan, de zus van Apollo. Weir brengt minutieus details aan in zijn beschrijvingen van de maan als de ultieme toeristische bestemming net als hij deed bij Watney’s tegenslagen op Mars. Tevens is er een luisterboek versie.
5b. Ann Leckie, ‘Provenance (Herkomst)’, Orbit Books, 2017. Een jonge vrouw smeedt complotten om gestolen artefacten terug te vinden in “Provenance”, en het verhaal speelt zich af in hetzelfde universum als de bekroonde ‘Ancillary’ trilogie boeken van auteur Ann Leckie. Dit boek laat lezers kennis maken met toegevoegde selecties toekomstige menselijke culturen met multispeciesconflicten (met buitenaardse wezens die de Geck heten) mind-controlled robots en een samenleving met drie geslachten.

Van het gros van deze boeken staan interviews met de auteurs waarin meer ingegaan wordt op de motieven en thema’s in de boeken. Ook staan er van enkele boeken hoofdstukken ter preview gegeven om een eerste indruk te krijgen. Bron; Space.com Best Books.

 

Share

Comments

  1. Leuk overzicht Angele, bedankt voor de lijst. Hij bevat leuke tips voor boeken.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: