30 mei 2024

Herstart voor de Lunar X-Prize competitie

De Google Lunar X-Prize competitie liep officieel 31 maart j.l. af. Nu kondigde de X-Prize Stichting aan dat het opnieuw een ‘lunar-focused competition’ zal aanvangen zonder dat er  een financiële beloning tegenover staat. De details over dit initiatief zullen de komende maanden verder onthuld worden.

Lunar X-Prize credits; BGR India

De originele competitie loofde een beloning van 30 miljoen dollar uit voor de 1e prijs en enkele kleinere prijzen voor de tweede plaats e.v. X-Prize  kondigde in januari van dit jaar aan de komende 31 maart te stoppen met de  gesponsorde prijscompetitie nadat het duidelijk werd dat geen enkel team nog concrete plannen had een maanlander te gaan lanceren. De stichting hoopt dat met het continueren van de competitie deze doorstart  de nog actieve teams verder aan zal sporen door te gaan met het ontwikkelen van de maanlanders, het regelen van lanceringen en het verder bouwen van hardware.

De directie van de stichting heeft er alle vertrouwen in dat een van de teams alsnog in de nabije toekomst zal landen op de maan. Ze zijn op zoek naar een nieuwe sponsor die Google wil vervangen en een prijs wil uitloven maar wil niets loslaten over potentiële geïnteresseerde gegadigden en de hoogtes van eventuele prijzen.  De sponsor zou zijn  merknaam opgenomen in de competitie hebben, waarschijnlijk inclusief op elk ruimtetuig dat  wordt gelanceerd. “X-Prize is nu op zoek naar onze volgende visionaire titelsponsor die hun logo op deze teams en op het maanoppervlak wil plaatsen,” zei Peter Diamandis, oprichter en uitvoerend voorzitter van de X-Prize competitie. De aankondiging bevatte weinig details over hoe de nieuwe competitie zou worden uitgevoerd. De oorspronkelijke competitie vereiste dat een privé ontwikkeld ruimtevaartuig op de maan landde, minstens 500 meter over het oppervlak reed en high-definition video en andere gegevens retourneerde.

Lunar X-Prize team logo’s credits; howstuffworks

Het was ook onduidelijk wie in aanmerking zou komen om te concurreren. In januari 2017 verlaagde de X Prize Foundation het teamveld, dat op een gegeven moment bijna 30 was, tot vijf  die lieten zien dat ze lanceerinrichtingen hadden: Moon Express, SpaceIL, Synergy Moon, TeamIndus en Team Hakuto. Verschillende andere teams stopten voorafgaand aan die aankondiging of konden hun lanceringscontracten niet door de stichting laten verifiëren. Verschillende van die finalisten hebben aangekondigd te willen deelnemen  in een hernieuwde competitie ondanks het huidige gebrek aan financiële beloningen. “We juichen het besluit van X-Prize toe om de Lunar X-prijs voort te zetten, met of zonder een titelsponsor”, aldus Bob Richards, CEO van Moon Express. “Hoewel we van plan zijn om deze maanrace te winnen en ons inzetten voor het dragen van het Lunar X Prize-logo, is de echte uitdaging verdere exploratie van de maan en de miljardenindustrie te openen die volgt.”

“We geloven dat een nieuwe race onze branche opnieuw naar een nog hoger niveau zou tillen, dus we verwelkomen gretig een nieuwe Lunar X-prijs”, zei Takeshi Hakamada, CEO van ispace, het moederbedrijf van Team Hakuto. In een verklaring stelde hij voor dat de stichting een bedrijf zou zoeken dat niet typisch geassocieerd wordt met de ruimte als titelsponsor. “Dit zal bijdragen tot meer opwinding bij het publiek en tot verdere betrokkenheid van niet-ruimtevaartbedrijven, wat de gedachte ondersteunt dat ruimte voor iedereen toegankelijk kan zijn.”   Twee andere finalisten, SpaceIL en Synergy Moon, gaven niet meteen commentaar. In een pers  release op 28 maart zei SpaceIL dat het zijn maanlander  nog aan het ontwikkelen was, gepland voor lancering in het vierde kwartaal van 2018 op een SpaceX Falcon 9 op een vlucht georganiseerd door Spaceflight Industries. Een teamwoordvoerder zei dat SpaceIL nog steeds geld inzamelde dat nodig was om het ruimtevaartuig te voltooien en de lancering te betalen, een inspanning die al enkele maanden aan de gang is.

In Ruimtevaart 2018/1 staat een uitgebreide reportage over de Google X-Prize competitie een ‘in memoriam’ geschreven door Tim Laan, compleet met historie en het kort voorstellen van alle teams, nog actieve maar ook de inmiddels opgeheven of gefuseerde teams. Binnenkort zal het eerste nummer van het magazine op pdf in het NVR archief te lezen zijn. Bronnen; Space news

 

Share

Comments

 1. “Dit zal bijdragen tot meer opwinding bij het publiek en tot verdere betrokkenheid van niet-ruimtevaartbedrijven, wat de gedachte ondersteunt dat ruimte voor iedereen toegankelijk kan zijn.”
  Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met maanstof: een hardnekkige, kleverige en ongezonde substantie

  .Arie Nouwen zegt:
  9 december 2017 op 16:54

  Deze Wiki geeft een aardige stand van zaken rondom dit probleem. Echte oplossingen zijn er volgens mij nog niet. https://en.wikipedia.org/wiki/Adverse_health_effects_from_lunar_dust_exposure
  Ben heeeel benieuwd naar hoe lang de karretjes het gaan doen !!

 2. Angele van Oosterom zegt

  De kranige Chang’e maan rover kwam tot 114 meter op het oppervlak, na 972 dagen actief te zijn geweest. Die 500 meter is volgens mij echt een harde noot om te kraken. (misschien dat ze de afstand nog iets gaan bijstellen), alsof de rest van missie nog niet lastig genoeg is. Hieronder nog 2 fraaie reportages, de onderste met kaart en route, over deze Chinese buggy,

  http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2014/01100912-finally-some-high-quality-change3.html

  http://spaceflight101.com/change/chinese-yutu-moon-rover-pronounced-dead/

 3. Ga ik zeker kijken , ben echt benieuwd !,ik heb soms het idee dat te makkelijk gedacht is,

 4. Angele van Oosterom zegt

  ja, dat is wel een beetje zo denk ik en in dat licht bezien zijn de prestaties van de Apollo maanrovers met meer dan 20 km extra knap. Maar een maan marathon zit er zeker voorlopig nog niet in voor de robot buggy’s, 🙂

 5. Dank u voor de links,idd fraai

  China’s lunar ambitions will continue in 2018 with the launch of as many as three missions – a relay satellite to deliver communications from the far side of the Moon for the Chang’e 4 mission which will closely resemble Chang’e 3 involving a lander and rover, but operating on the far side of the Moon to cover uncharted territory not yet explored by a surface mission. Chang’e 5, also set for liftoff in 2018, will be a sample return mission to deliver entire drill core samples to Earth.

  Ondertussen gaan de China er vol voor !(zouden ze de oplossingen wel hebben ?)

 6. Angele van Oosterom zegt

  Geen dank, graag gedaan! Tja, ze hebben nu wel flink wat ervaring met de vorige, het is een hele uitdaging maar ik hoop dat het ze gaat lukken.

 7. Angele van Oosterom zegt

  Nog 1 ding, vanavond is André Kuipers te gast bij Pauw met als onderwerp ‘De toekomst van de ruimtevaart” misschien dat er daar nog over de maanmissies gesproken zal worden. Gr. Angele

 8. zeker ! word opnemen , ga zeker later kijken Gr. JP

 9. Monique zegt

  André Kuipers bij Pauw gezien. Het ene gesprek ging over de wereldleiders die naar elkaar wijzen om te kunnen aanvallen en vernietigen.
  André Kuipers over hoe bijzonder mooi onze aardbol is. Volgens Kuipers besef je vanuit de ruimte gezien wat er werkelijk toe doet en dat we dat moeten koesteren.

  (Ik heb m’n gedicht al eens eerder geplaatst, doe het nogmaals)

  Mooie blauwe heldere aardbol, balancerend in eindeloze rust
  Op afstand om van te houden, maar kom niet dichterbij
  Naast vreugde heerst angst en verdriet
  Is het innerlijk Vuur, de tastbare Aarde, de denkende Lucht, het afwachtende Water
  Qua eigenschappen wie wij zijn?
  Uitzichtloze draaiende aardbol
  Elysisch van afstand, in eindeloze rust.

  Spinning Earth

  Misschien is het een idee om de wereldleiders eens de ruimte in te sturen zodat bij hun ook het kwartje valt.
  Confused face

  Wie weet komt het de wereld ten goede als er eens ander soort wereldleiders ingezet worden.
  Intelligente leiders, wetenschappers, mensen met rechtvaardigheidsgevoel en die echt betrokken zijn bij het wel en wee van de wereldburgers en het milieu. Een wereld waar eigenbelang langzaam uitsterft.
  Happy Earth!
  Happy Earth

 10. Meer dan waar , meer dan nodig , wie weet komt het er ooit nog eens van ,

  Happy Earth !

  “Wat is de droom als de nacht er is
  Hoe kenmerkt zich het geheim
  Van de maan en de zon
  als de mens
  er maar een enkelvoud van is

  er toch door leeft.

Speak Your Mind

*