4 december 2022

National Geographic presenteert 3D VR video gemaakt aan boord van het ISS

ESA astronaut Paolo Nespoli, 3 ruimtevluchten, is eind 2017 aangevangen met het produceren van de eerste 3D 360º  video gemaakt aan boord van het ISS. Dit project maakte deel uit van een samenwerking met National Geographic,  voor cinematografische inbreng voor de tiendelige serie One Strange Rock.

ISS en National Geographic project 3D VR video credits; youtube

De serie One Strange Rock ving aan op 26 maart j.l., wordt gepresenteerd door Will Smith en wekelijks uitgezonden op National Geographic Channel. De laatste aflevering is op 28 mei a.s. De 3D ISS film maakt hier deel vanuit en Paolo Nespoli ontfermde zich over deze bijzonder mooie maar lastige taak. Het doel was de camera op module Harmony/Node 2 te plaatsen waar het Japanse en het Europese lab elkaar treffen. Dit gebied huisvest ook  het astronauten kwartier en werkstations, en de camera zou zich bewegen in de ruimte als een vlieg op de muur, terwijl het de activiteiten van de astronauten registreerde. Maar het ging niet vanzelf.

Alle astronauten die allemaal iets deden op verschillende plekken tegelijkertijd  leverde weinig spectaculairs op en met een soort van ‘selfiestick’ kwam continu Nespoli’s eigen gezicht op het beeldmateriaal. We moesten iets beters verzinnen. Nespoli vertelt; ‘Ik kwam op het idee mijzelf in een soort van ‘zwevende tripod’ te veranderen. De camera bond ik vast op mijn hoofd en ik bundelde mijn laptop computer op mijn rug zodat de camera kon opladen. En daar ging hij dan, voortbewegend met spin-achtige bewegingen, continu vanuit een andere invalshoek, vloer, plafond en wanden verliezen hun betekenis en vanuit alle hoeken en richtingen kon ik opnamen maken.

‘Ik zag er idioot uitgedost uit,’ voegt hij eraan toe. Maar het zweven ging fantastisch van de Amerikaanse naar de Russische module en weer terug. Vooral de Russen vroegen zich af ; ‘Wat heeft Paolo gerookt dat hij ze ziet vliegen?’.  Paolo was zelf misschien nog wel het meest nieuwsgierig naar de resultaten van al het beeldmateriaal. Bronnen; Nat Geo, Wikipedia

National Geographic en ESA astronaut Paolo Nespoli presenteren de eerste 3D VR video aan boord van het ISS in het kader van de serie One Strange Rock. Verteld door o.a. Chris Hadfield, Mae Jemison, Mike Massimino en Nicole Stott.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: