De ruimtevaartorganisaties ESA en NASA hebben afgelopen donderdag een intentieverklaring getekend, waarin ze beiden verklaren mee te willen werken aan een ‘Mars Sample Return Mission’, een missie die bedoeld is om grondmonsters van Mars naar de aarde te brengen. Onbemande missies naar Mars zijn al heel vaak uitgevoerd, resulterend in satellieten, landers en rovers, die om en op Mars onderzoek doen. Maar zo’n ‘Mars Sample Return Mission’ is een stuk complexer en duurder, want er zijn minstens drie vluchten nodig om dit uit te voeren (ongeveer in de grafiek hieronder te zien).
De eerste daarvan staat feitelijk al gepland, als NASA’s 2020 Mars Rover naar de Rode Planeet wordt gestuurd om daar onderzoek te doen aan de bodem van Mars. Die rover zal 31 busjes met grondmonsters verzamelen. Korte tijd later, in 2021 om precies te zijn, zal ESA’s ExoMars rover naar Mars gaan om daar tot twee meter diepte te gaan boren in de grond en te kijken of er (sporen van vroeger) leven in de bodem zit. De tweede vlucht is bedoeld om een kleine rover naar Mars te brengen om de 31 busjes van de Mars Rover op te halen. Bij die kleine rover hoort een ‘Mars Ascent Vehicle’ en die moet de 31 busjes – samen gestopt in een container zo groot als een voetbal – in een baan om Mars brengen (zie de afbeelding hieronder). Vlucht #3 tenslotte moet die container ophalen en weer terug naar de aarde brengen, waar de monsters in laboratoria kunnen worden onderzocht.
Zoals gezegd gaat het om een intentie van de Europese en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties, dus zeker is het nog niet. Er volgt nu een haalbaarheidsstudie, die in 2019 gereed zal zijn. Die zal in ieder geval worden voorgelegd aan de Europese ministers die over ruimtevaart gaan en die dan hun goedkeuring aan een definitieve missie moeten geven. Hieronder een video met een interview over de Marsmissie met David Parker, ESA’s Director of Human and Robotic Exploration op de ILA Berlin Air and Space Show.
Bron: ESA.
Ben bang dat Nasa op het laatste moment dan toch weer de stekker eruit trekt.
Ligt het aan mij, of is het nou gewoon een bijzonder ingewikkelde operatie zoals NASA het bedacht heeft?
Zou het niet veel logischer zijn om van zo’n sample-return-mission één operatie te maken in plaats van het afhankelijk te laten zijn van meerdere vluchten?
Groet,
Gert (Enceladus)