1 december 2023

Het ESO Supernova Planetarium in Duitsland opent zijn deuren

Op 26 april j.l. is in Garching, bij München, het ESO Supernova Planetarium geopend. Het gebouw is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het European Southern Observatory en het Heidelberg Instituut voor Theoretische Studies. Het gebouw is een schenking van de Klaus Tschira Stiftung (KTS), een stichting die natuurwetenschappen, wiskunde en informatica promoot.

Het ESO Supernova Planetarium & Visitor center Garching credits; ESO

ESO is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het instituut. Het bijzondere gebouw werd ontworpen door de architecten Bernhardt + Partner. Het moet een gesloten binair stersysteem voorstellen waarbij een ster massa overdraagt aan zijn metgezel. Dit leidt tot een enorme explosie, de Supernova. Het gebouw gelijknamig de naam is zo ontworpen dat het van alle kanten door het lichtgebruik opvallend aanwezig is. Zeker ’s nachts is het een plaatje van een gebouw. Dit om zoveel mogelijk enthousiast publiek aan te trekken. In het hart van de Supernova is een digitaal planetarium dat een unieke ervaring d.m.v. state-of-the art visualisatie technieken belooft. Tussen april en juni 2018 is er een keuze uit acht verschillende planetarium shows waaronder de ‘The Secrets of Gravity’ animatie film over Albert Einstein’s ontdekkingen tot de ‘Hidden Universe’ documentaire.

Speciaal voor scholen biedt het planetarium twee educatieve shows ‘Tour of the Solar System’ en ‘The Skies Above Us’ alsook zes workshops. Ook voor docenten is er een speciale cursus te volgen. De ESO Supernova biedt ook een interactieve tentoonstelling waar bezoekers kunnen ervaren en onderzoeken d.m.v. verschillende experimenten en instrumenten hoe het is om een astronoom te zijn. De eerste permanente tentoonstelling heet ‘The Living Universe’. Highlights zijn; een 40-meter beeld van de avond hemel (waarschijnlijk de grootste van de wereld), een meteoriet en een spiegel segment van de toekomstige Extremely Large Telescope die bezoekers mogen aanraken, een hands-on station waar bezoekers aan een eigen telescoop kunnen werken en een rit op een fiets die met de lichtsnelheid reist. Bron; astronomy.com

https://supernova.eso.org/

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: