29 maart 2024

Lezing vrijdag 4 mei bij Huygens: World Wide Telescope

Carlo Jenniskens

Op vrijdag 4 mei zal Carlo Jenniskens een lezing houden genaamd ‘World Wide Telescope’ voor de leden van sterrenkundevereniging Chr. Huygens en andere belangstellenden. Jenniskens (1958 ) studeerde Optometrie aan de Faculteit gezondheidszorg te Utrecht en pedagogiek aan de Hogeschool van Breda. Werkt als paramedisch optometrist in diverse oogartspraktijken in West-Brabant en Zeeland. Is tevens jarenlang Voorzitter van de NVWS afdeling West-Brabant (Breda) geweest en verbonden als vrijwilliger en rondleider van volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch en een gedreven Amateur.

Screenshots van de World Wide Telescope

Carlo Jenniskens zal de toehoorders meenemen op een digitale reis door ons universum. Met de huidige informatietechnologie is er een groot aantal zeer uitgebreide simulatie- en planetariumprogramma’s beschikbaar voor de computer. De spreker zal een aantal van deze programma’s zoals World Wide Telescope, Stellarium, Celestia en Space Engine etc. demonstreren in een multimediapresentatie. Aan de sterrenhemel kennen we prachtige nevels zoals: Reflectienevels en Gasnevels. Reflectienevels zien we bij pasgeboren sterren. De Plejaden is een voorbeeld. Gasnevels, dat zijn de mooie waterstofnevels, de H-Alpha gebieden. We gaan in deze presentatie kijken waar bevinden die zich aan de hemel. Wat zijn hun namen en in welk sterrenbeelden staan zij en wat kunnen we ervan vertellen. Verder ga ik ook een uitstapje maken buiten ons eigen melkwegstelsel. We kijken naar de spiraalstelsels, de groepen Galaxy’s. Waar bevinden zij zich, in welke sterrenbeelden staan de meeste clusters. We gebruiken bij deze presentatie verschillende programma’s, zoals Stellarium, WWT, Celestia en Space Engine en nog meer. Tevens maken we kennis met bijzondere digitale planetariumprogramma’s. We gaan een reis maken rond de gasnevels en sterrenstelsels. We maken een interstellaire en een intergalaxyreis door de kosmos. Dus we verlaten eventjes met een hyperlichtsnelheid ons eigen zonnestelsel. Reizen naar de Hyaden en verder naar de Plejaden. Daarna reizen we naar enkele exoplaneten in hun zonnestelsel. En we reizen door naar de grens van ons eigen melkwegstelsel. Daarna stomen we met een nog grotere snelheid de kosmos in. We reizen naar de Virgo cluster en bezoeken de Laniakea. Om daarna weer terug te keren naar onze eigen vertrouwde aardse planeet.

De zaal is open om 20:00 uur, ze beginnen bij Huygens zoals gebruikelijk om 20.30 uur. Dodenherdenking 4 mei: geef s.v.p. een ieder de mogelijkheid om tussen 20:00 en 20:02 twee minuten stilte te houden. Bron: Huygens in Papendrecht.

Share

Speak Your Mind

*