24 juni 2024

De sterrenhemel boven Kocser

Sinds gisteren ben ik in Kocser in Hongarije, waar ik samen met collega-Astroblogger Paul Bakker en aanhang een kleine week ga doorbrengen. Paul heeft daar een verblijf, waar hij samen met Peter Pulles, ook een fervent astrofotograaf, regelmatig bivakkeert om de sterren hemel te bekijken en fotograferen. Het kan er erg donker zijn en dat merkte ik gisteravond al, waar het door de sluierbewolking niet eens goed waarneemweer was, maar waar je toch al veel sterren kon zien. Met mijn smartphone (Samsung Galaxy S8) nam ik twee foto’s van de sterrenhemel, beiden tien seconden belicht (ISO 800). Hierboven zie je onder andere Tweelingen, op de foto hieronder zie je de Leeuw – herkennen jullie de sterrenbeelden?

In het westen zagen we heel helder Venus schitteren en laag in het oosten was Jupiter te zien. Mochten we deze week nog meer leuke astroplaatjes maken dan zal ik die hier aan jullie laten zien. De verdere blogproductie zal denk ik komende dagen wat op een laag pitje staan. 😀

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Veel plezier daar!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Wouter zegt

  Een echte donkere heldere hemel kan zo verassend mooi zijn voor Nederlanders uit lichtvervuilde gebieden
  Ik herinner me hoe ik een keer in een kraakheldere winternacht in Schotland ’s nachts wakker werd en uit het raam keek. Man, ik kon niet ophouden met kijken. Met mijn ogen volkomen dark-adapted, zo mooi. Ik ben achteraf ook verbaasd hoe M44 toen was. Echt een niet te missen in het oog springende verschijning. De volgende dag opgezocht wat ik gezien had, en latere jaren nog vaak bewust naar gezocht op heldere nachten, maar ik heb M44 daarna nooit meer zo extreem duidelijk gezien met mijn blote ogen.
  Affijn, veel plezier daar!

Speak Your Mind

*