20 juni 2024

Jupiter – bijna in oppositie – vanuit Kocser

Gisteravond heb ik deze foto gemaakt van Jupiter, vanuit Kocser in Hongarije. De grootste planeet van ons zonnestelsel is bijna in oppositie. Op woensdag 9 mei om 02.39 uur is dat moment, dan staat ‘ie recht tegenover de zon. Daarom is Jupiter deze tijd de hele nacht te bewonderen, samen met zijn vier grote manen, die al in een kleine verrekijker te zien zijn. De foto heb ik gemaakt met mijn Samsung Galaxy S8, tien seconden belicht. Jupiter staat momenteel in Weegschaal (Libra). Linksonder zie je ook enkele sterren van het sterrenbeeld Schorpioen opkomen.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Prachtige foto van Jupiter. Geniet van je weekje in Hongarije.

 2. jan brandt zegt

  Arieeee…ouwe astrofoto-schurk van me….wordt het nu toch niet eens tijd om je bij de eredivisie der amateursterrenkunde…de landelijke werkgroep astrofotografie…aan te sluiten??Het is ook daar dus blijkbaar mooi helder?? Tja…enne…wat dat satelietspoor pal langs en ook nog eens rete-parralel aan “the ufo-galaxy” betreft…daar kan ik alleen maar op z’n Olivier B.Bommels van zeggen “ik wist niet dat ik het in mij had”!! Ik zag em tijdens het derde subje echt precies midden door het volgoculair-beeldveld flitsen. Ik weet dat een heleboel astrofotografen van dit soort “astrofietjes” gruwen..maarre..ik vind die toevallige verbintenis tussen het nabije Aardse en het verre extragalactische toch wel wat hebben!! Have fun and clear skies!

 3. zelfs Europa is te zien, ben zeer benieuwd wat daar onder die ijskap allemaal te zien is.

 4. Charon zegt

  Echt niet, Europa stond op dat moment (schijnbaar) tamelijk dicht bij Jupiter. Onmogelijk te zien op deze opname.

 5. Monique zegt

  Jupiter vanuit mijn achtertuin gefilmd met de Canon 700 D (M modus) op de Meade ETX105mm telescoop. Met deze simpele bevestiging (€10, uit China via eBay) laat ik de camera in het oculair van de telescoop zakken. Scherpstellen doe ik via de telescoop en de belichting op de display van de DSLR camera. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik tijdens het filmen wat aan het uitproberen was, dus dat moet de volgende keer beter. Normaal stop ik tussendoor steeds om een andere instelling te doen zodat ik later bij het monteren heleboel korte fragmenten kan deleten die ik niet goed genoeg vind.

  De manen van Jupiter zijn zichtbaar zodra ik in de M modus meer licht inbreng, maar dat maakt Jupiter overbelicht. Dit keer zie je (vanaf 2:08 ongeveer), dat Jupiter wat op en neer gaat omdat ik tijdens het filmen toch probeerde via de instellingen om meer van Jupiter zichtbaar te maken.

Speak Your Mind

*