15 april 2024

Jupiter in oppositie in Kecskemét en Kocser

Jupiter is vandaag in oppositie. Om 02.39 uur stond de reuzenplaneet, die nu een schijnbare diameter van 44,8″ heeft, recht tegenover de zon. Gisteren had ik Jupiter ook al overdag mogen bewonderen – je verwacht het niet. Met Paul, Emmy en Heidi was ik in het Hongaarse stadje Kecskemét, een klein uurtje rijden van Kocser, waar we deze week verblijven. Daar bleek door het centrum een miniatuur zonnestelsel te lopen, waarbij de zon en planeten op schaal te zien waren. Eén van die miniatuur planeten was Jupiter en daar maakte ik bovenstaande foto van. Het was een bronzen bol, die deels open was en die een soort kern liet zien – ik vermoed de hypothetische vaste kern van Jupiter, bestaande uit metallische waterstof.

’s Avonds keken we met Paul z’n 25 cm Dobson kijker naar enkele mooie hemelobjecten, zoals spiraalstelsel M51, bolhoop M13 en planetaire nevel M57. Uiteraard keken we ook even naar Jupiter. Met mijn telefoon (Samsung galaxy s8) maakte ik twee foto’s, simpel door de telefoon voor het oculair te houden. Op de foto hierboven – een kwart seconde belicht – zie je een overbelichtte Jupiter en de vier Galileïsche manen, Ganymedes, Europa, Callisto en Io. Vervolgens fotografeerde ik alleen Jupiter. Door een lagere ISO waarde (100) en 1/750e seconde belichting voorkwam ik dat ‘ie overbelicht werd. Hieronder het resultaat, waarop goed de equatoriale wolkenbanden op Jupiter te zien zijn. Niet slecht voor zo’n telefoon. 😀

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Mooie foto Arie. Herinnerd mij aan mijn artikelen over astrofotografie die nog steeds ‘stuk’ zijn op de site…

  Ik moet nodig eens tijd vrijmaken om weer eens in de database te duiken. Duurt allemaal veel te lang met mij… excuus!

 2. jan brandt zegt

  Tja….zo’n strak smartvoon Juup-plaatje, “zomaar effe uit de losse pols geschoten vanachter het oculair”, laat toch voor de oudere natte astrofotograaf altijd weer op een uiterst rauwe zout in den wonde manier zien met wat voor een hopeloos moeizaam gekloot we vroeger bezig waren om met behulp van film iets van planeetdetails op de gevoelige plaat te krijgen.
  Kilometers aan film verknallend, uren lang al “plezante chemoluchten opsnuivend” tobben in de donkere kamer voor een uiteindelijk “schitterend”(???) plaatje die amper in de schaduw kan staan van wat tegenwoordig iedere boerelu….eh….zeer gewaardeerd Astroblogs-hopman zomaar lukraak uit z’n digitale mouw kan laten rollen…..zucht….tijd voor een pilletje..hihi!!
  Overigens, Hou met ten goede, hoewel ik dus genoegzaam bekend best wel “van de klassieken ben” verlang ik wat dit aspect van de edele sport der amateur sterrenkunden echt totaal niet meer naar die totaal niet zo goede oude tijd, hoor.!!!!!..Lang leve de digitale astrofotografie in z’n verschijningsvormen!!!

  • Monique zegt

   Jan, de oudere natte astrofotografie zal kwalitatief toch beter zijn? Dat is wellicht vergelijkbaar met een snelle aankoop van een fabriekstrui in de winkel en een zelfgebreide trui, jurk of rok van alpacawol of katoen.
   Ook hier geldt urenlang “plezante” herhalingen van verschillende patronen. De fabriekstrui zit als verpakkingsmateriaal, de zelfgebreide als een tweede huid.

   Net als bij jouw natte astrofotografie zal het eindresultaat een onbeschrijfelijk gelukkig en voldaan gevoel opleveren. Daar kan geen digitale foto of fabriekstrui aan tippen.

   https://imgur.com/a/KCtZS
   https://imgur.com/a/fQUgU
   https://i.imgur.com/yYdVOM8.jpg

 3. Enceladus zegt

  Gaaf zeg, die foto met die vier maantjes! Alsof je naar een mini-zonnestelseltje kijkt.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Paul Bakker zegt

  Mooi gedaan Arie!
  Een andere keer moeten we maar de andere planeten in Kecskemét opsnorren…en in de Dobson natuurlijk 🙂
  In Kecskemét zit trouwens ook een planetarium. Ook leuk om eens te bezoeken.

Speak Your Mind

*