12 april 2024

Countdown voor ‘Astro-Alex’ en ‘Mond-Matthias’

Alexander Gerst en Matthias Maurer zijn twee Duitse astronauten in training bij ESA. Beiden behoorden bij de laatste groep van  10 ESA astronauten die in 2008 door ESA geselecteerd zijn. Alexander Gerst heeft 1 eerdere ruimtevlucht op zijn naam staan in 2014 en zal in 2018  op 6 juni als eerste Duitse commandant opnieuw het ruimtesop kiezen.

Robot CIMON credits; NBC

Op 6 juni a.s. vangt de tweede ruimtevlucht voor de inmiddels net 42-jarige Alexander Gerst (3/5/1976), van huis uit geofysicus met een PhD in vulkanisme, aan. Voor zes maanden precies zal hij het commando voeren over de ‘Horizons’ missie ofwel Expeditie 57 en reizen met de Sojoez MS-09. Hij is daarmee de tweede Europeaan die het commando voert over een ISS expeditie, Frank De Winne ging hem voor als eerste Europese commandant met expeditie 21. In 2014 met Expeditie 40/41 was  Gerst’ eerste  reis naar het ISS en deed daar uitgebreid verslag van via verschillende social-media. Zijn twitter account ‘Astro-Alex’ verkreeg meer dan een miljoen volgers. De ‘Horizons’ missie beslaat diverse velden van wetenschap. Er is onderzoek naar spierweefsel in gewichtloosheid, nieuwe cameratechnieken, onweer en Gerst krijgt van de Universiteit van Dresden een bijzonder instrument mee dat ‘Metabolicspace’ genoemd wordt. Deze meet de stofwisselingsfuncties van het lichaam in gewichtloosheid en moet ertoe leiden dat oefeningen en training op het ISS een nog beter effect hebben. En i.t.t. wat ze in het Duits zo fraai een ‘Kabelsalat’ noemen, een wirwar van kabels is dit slechts een gordel om het middel.  Op 17 april j.l. gaf Alexander Gerst zijn laatste ESA persconferentie.

Gerst gaat niet alleen. ‘CIMON’ vergezelt hem. De ‘Crew Interactive Mobile CompanioN’ is een interactieve autonome robot die als ‘bemannings-begeleider’ meereist. De robot levert achtergrondinformatie, waarschuwt voor gevaar, maakt video- en geluidsopnamen en beweegt zich met propeller aandrijving door de modules.

Hij doet zelf ook regelmatig verslag in zijn eigen blog. Zijn achtergrond werd verwerkt in het karakter van Alex Vogel, astronaut van het Hermes ruimteschip in de film ‘The Martian’ in 2015.

Credit: ESA.

Naast Alexander Gerst was ook Matthias Maurer een van uitverkoren 10 geselecteerde ESA astronauten in 2008. Hij voegde zich toen bij deze elite club en is momenteel ESA’s  ’tweede man’.  Zijn aanloop naar een astronauten carrière was een lange, hij is nu 48 jaar, een laatbloeier vind hij zelf, maar is super gemotiveerd. Hij bereidt zich met name voor op een mogelijke maanreis (wat voor hem een tussenstap is, zijn persoonlijk einddoel is Mars). Ofschoon er bij het schrijven nog geen concrete datum voor een dergelijke reis gepland staat.

Vooral zware survivaltrainingen vallen hem ten deel. Hij verbleef 20 dagen permanent onder water in 2016 ( de NEEMO expeditie)  en testte daar hardware voor het ISS en technologie voor een verblijf op Mars, ook verbleef hij voor training  in de Noorse wildernis. Hij heeft zijn doctorsgraad in de materiaalkunde behaald en voegde zich daarna bij de laatste ESA astronaut selectie in 2008. In 2014 is hij opgeroepen voor training maar hij werkte tussentijds als wetenschapper,  astronaut-support-ingenieur en als Eurocom  flight controller voor het ISS bij ESA. Bron; MDR Wissen / ESA

https://youtu.be/3ASOmgEpjOE

 

Share

Speak Your Mind

*