3 december 2023

Bangabandhu-1 satelliet gelanceerd met vernieuwde Falcon 9 ‘Block 5’ raket

Credit: SpaceX

Op 11 mei is vanaf lanceerplatform 39A op Kennedy Space Center (KSC) in Florida de Bangabandhu-1 (BD-1), de eerste geostationaire telecommunicatiesatelliet van Bangladesh, de ruimte in gebracht. De 3,5 ton wegende satelliet werd gedragen door een vernieuwde Falcon 9 raket van SpaceX, de zogeheten Block 5 versie [1]Over waar die naam ‘Block’ vandaan komt zegt Elon Musk, SpaceX baas, het volgende: “The word ‘block’ is a bit strange. We kind of adopted it from the Russians.”, die met z’n kenmerkende zwartgeschilderde ‘interstage’ meer stuwvermogen (7 á 8%) heeft dan z’n voorganger, de… ja je raad het al, Falcon 9 Block 4. Beelden van de lancering vrijdag zie je hieronder. Na de lancering volgde een zachte landing van de eerste trap van de Falcon 9 raket op het drijvende platform “Of Course I Still Love You”, 630 km ten zuidoosten van KSC in de Atlantische Oceaan. Beelden daarvan in dezelfde video.

SpaceX denkt dat ze deze vernieuwde Block 5 raket minstens tien keer kunnen hergebruiken. Kijk, dat is nog eens groene ruimtevaart. 🙂

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Over waar die naam ‘Block’ vandaan komt zegt Elon Musk, SpaceX baas, het volgende: “The word ‘block’ is a bit strange. We kind of adopted it from the Russians.”

Comments

  1. Blijft adembenemend. Wanneer zal het gemeengoed zijn, dat je 5 lanceringen per dag hebt?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: