30 november 2023

De LEGUS-catalogus van het UV heelal, gemaakt met Hubble, is gepubliceerd

Credit: LEGUS

Deze week is de Legacy ExtraGalactic UV Survey (LEGUS) verschenen, de catalogus van hoge-resolutie opnames van sterren en clusters van sterren in vijftig sterrenstelselsels gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop in het ultraviolette gedeelte van het spectrum. Het gaat om sterrenstelsels binnen een straal van 60 miljoen lichtjaar afstand (da’s relatief dichtbij), die met Hubble’s Wide Field Camera 3 en Advanced Camera for Surveys, zowel in zichtbaar licht als UV licht, zijn waargenomen. In die vijftig sterrenstelsels heeft Hubble maar liefst 8000 clusters van sterren en 39 miljoen individuele sterren bestudeerd en de gegevens daarvan zijn in de LEGUS-catalogus opgenomen. Al die sterren zijn minstens vijf keer zo zwaar als onze zon. Met die catalogus kunnen sterrenkundigen beter begrijpen hoe de vorming van sterren uit gas en stof in de sterrenstelsels precies gebeurt – UV-straling is een goede indicator van jonge en hete sterren.

Een deel van het sterrenstelsel NGC 6744, op 30 miljoen lichtjaar afstand. Het is één van de onderzochte sterrenstelsels. Credit: NASA, ESA, and the LEGUS team

Eén van de zaken die men nog beter wil begrijpen is de link tussen de vorming van sterren en de spiraalarmen in spiraalstelsels. Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: